Apps & Tools, Trends

Val me niet lastig, anders belt mijn haarspeld de politie

0

Op CES in Las Vegas afgelopen januari was het duidelijk: wearables zijn de hype van 2014! Alle grote leveranciers komen met een FitBit- of Nike Fuel-achtige band. Jammer, want daarmee kan je jezelf niet echt onderscheiden van de concurrentie. Gelukkig zijn er ook nog wearables waarmee je dat wel kan, zoals de Hair Clip van First Sign die je beschermt als je wordt aangevallen.

Wat is de Hair Clip?

De Hair Clip van First Sign Technologies is een haarspeld, die uitgevoerd is met een accelerometer en gyroscoop. Als je wordt aangevallen dan gaat dat in het merendeel van de  gevallen gepaard met een klap op of tegen het hoofd. De Hair Clip detecteert in dat geval de aanval door de ingebouwde sensoren. Op dat moment gaat ook de microfoon aan om meer informatie van de omstandigheden op te nemen. Daarnaast is je mobiele telefoon via Bluetooth gekoppeld aan de Hair Clip.

First Sign Hair Clip_base clip with sensors side profile

Vals alarm?

Bij een vals alarm heb je 15 seconden om je pincode in te voeren, doe je dit, dan wordt het alarm geannuleerd. Er is ook een pincode voor een stil alarm, het lijkt dan of je het alarm uitzet, maar in werkelijkheid wordt het alarm met prioriteit doorgezet naar bijvoorbeeld de meldkamer (een extra dienst waarvoor ongeveer $5 per maand moet worden betaald).

Maar je kunt ook je smartphone programmeren om automatisch 112 te bellen of familie, vrienden of zorgverleners. Nadeel is natuurlijk wel dat die laatsten niet altijd bereikbaar zullen zijn.

Je smartphone verzamelt gegevens

Je GPS-data, foto’s genomen met de camera (met tijdsinterval) en geluid opgenomen met de microfoon worden verzameld en doorgestuurd. Tevens wordt een melding afgespeeld “We are collecting evidence and help is on the way”. Dit moet ook aanvallers afschrikken, is het idee.

Meldkamer

Naast de mobiele app voor vrienden en familie is er een speciale service bij de Hair Clip die werkt met een meldkamer die de informatie evalueert en indien nodig doorzet naar de politie. Deze dienst zal voorlopig alleen in de VS beschikbaar zijn, omdat een speciale meldkamer 24×7 een aanval moet beoordelen en eventueel doorzetten naar de politie of andere hulpverleners.

Schudden en schokken

Niet alleen harde klappen worden gedetecteerd, iedere vorm van stevige beweging, zoals hardhandig door elkaar worden geschud of geschopt worden, detecteert de speld. Als je aan het hardlopen bent met de Hair Clip in, gaat deze trouwens automatisch in de hardloopmode volgens de leverancier en gaat het alarm niet af. Dit is met name van belang omdat voor vrouwen alleen hardlopen niet altijd even ontspannend is. Ook als je aan het dansen bent zou de Hair Clip niet af moeten gaan volgens de leverancier. De algoritmes zouden dit moet herkennen.

Mogelijk dat de HairClip ook een epileptische aanval zou kunnen herkennen, die gepaard gaat met schuddende bewegingen.

20140218145003-Every_26.2_seconds

1  op de 3

Volgens de makers van de clip wordt 1 op de 3 vrouwen gedurende haar leven geconfronteerd met een vorm van  een aanval zoals een beroving of (poging tot) aanranding. Ook online dating kan een situatie opleveren die minder veilig is dan je zou wensen. Natuurlijk zal een Hair Clip niet een aanval kunnen voorkomen, maar mogelijk wel kunnen afschrikken of ervoor zorgen dat er sneller hulp ter plaatse is. Maar de Hair Clip, dan wel het idee er achter, heeft nog wel meer toepassingen. Ook voor kinderen, senioren en andere groepen zie ik mogelijkheden.

Accepteer cookies

Indogogo

Zoals veel innovaties en gadgets wordt ook de Hair Clip met crowdfunding gerealiseerd, via Indiegogo in dit geval. Met nog zo’n 17 dagen te gaan, zitten ze op iets minder dan de helft van het benodigde geld. De bedoeling is om de Hair Clip (mits er voldoende geld wordt opgehaald) op de markt te krijgen voor het belangrijke ‘holiday’ season, gemikt wordt op de herfst van 2014. Je kunt via Indiegogo Hair Clip steunen, dat kan al vanaf $5 dollar, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een pakket voor winkeliers te reserveren, met daarin 50 Hair Clips inclusief monitoring (waarschijnlijk alleen VS).

20140125213421-charm_bar__1_

Infographic

Natuurlijk is er ook een mooie infographic gemaakt over hoe de Hair Clip werkt en, heel belangrijk, waarbij de boef die je aanvalt in het gevang belandt.

First Sign Hair Clip_Infographic

Wat vind jij?

Maar de vraag is natuurlijk: wat vind jij er van? Is dit een briljante innovatie waar je op zit te wachten of is dit een voorbeeld van technology push, iets wat dan misschien technisch mogelijk is, maar waar je om eerlijk te zijn niet om staat te springen. Ik ga in ieder geval Hairclip steunen (met $50), al was het alleen maar om te zien hoe en of het werkt.