Innovatie

Hoe ‘same-day delivery’ de lokale retailer gaat redden

0

E-commerce zet de lokale, fysieke retail steeds verder onder druk. Kleine winkels kunnen nauwelijks op tegen de inkoopkracht van reuzen als Amazon. De enige troefkaart die de fysieke winkel nog heeft, is acute levering: de consument heeft bij aankoop het product direct in handen en hoeft niet eerst een dag of langer te wachten. Maar inmiddels experimenteert Amazon ook al op grote schaal met ‘same-day delivery’. Is dit de definitieve doodsteek voor de lokale retailer? Nee. Sterker nog. Same-day delivery zou best eens de redding van de lokale winkelier kunnen zijn.

Levering: de ultieme conversiebarrière

Elke online retailer kent het belang en de impact van delivery. Bezorgkosten en levertijden vormen een enorme conversiebarrière: 2 van de 3 verlaten winkelmandjes is (deels) te wijten aan leveringskosten of leversnelheid. Maar liefst 90% van de online consumenten geeft aan de bezorging een ‘irritant’ punt te vinden (bron). Daarom levert bezorging een enorme bijdrage aan gebruikservaringen, en dus negatieve reviews.

Walmart same day

Daarnaast vormen mislukte bezorgpogingen (consument niet thuis, verkeerd adres) een enorme kostenpost. Geen wonder dus dat retailers als Amazon en Walmart nadrukkelijk experimenteren met same-day delivery; je ontvangt je aankoop op dezelfde dag dat je hem hebt gedaan. Vooralsnog zijn deze experimenten grotendeels verlieslatend, maar de financiële belangen zijn duidelijk groot genoeg om door te zetten.

De revolutie van ‘directe logistiek’

Om het business model achter delivery te begrijpen kunnen we het beste eerst even kort kijken naar hoe het logistiek proces in elkaar zit. Traditionele logistiek werkt met ‘hubs’: centrale depots waar spelers als TNT, DHL en UPS leveringen verzamelen. Vervolgens leveren deze logistieke bedrijven uit via een vooraf bepaalde route. Dit is ook hoe Amazon werkt: volgens een structuur van centrale warehouses. Hub-logistiek is dé manier om het leveringsproces kosteneffectief te organiseren. Maar het maakt same-day delivery erg lastig.

Jungle Minds, depot vs direct logistics

Er is een alternatief voor deze klassieke hub-logistiek: directe levering vanuit het magazijn naar de consument, zonder opsparen en zonder vaste route. Normaal gesproken is deze vorm van levering te duur. Maar als de afstand tussen het product (winkel/magazijn) en de consument klein is, wordt directe levering rendabel. Voorwaarde is wel dat de aankoop plaatsvindt binnen een straal van 20 kilometer van de winkelier.

Shutl

Gegarandeerde levering binnen 90 minuten

Inmiddels spelen verschillende spelers in op de kracht van ‘directe logistiek’. Een goed voorbeeld hiervan is de Britse start-up Shutl, inmiddels eigendom van eBay. Shutl is een platform dat lokale bezorgdiensten koppelt aan (online) retailers.

Doet een klant binnen een straal van 20 kilometer bij jouw winkel vandaan een aankoop, dan koppelt de API van Shutl jouw winkel aan een lokale bezorgdienst. De koerier pikt de bestelling op bij de winkel – in plaats van bij het warehouse – en levert deze direct aan de consument. Het ‘decentrale’ model van Shutl levert de winkelier en consument een hoop snelheid op: gegarandeerde levering binnen 90 minuten (gemiddelde levertijd is iets meer dan een uur).

MyWays

Inmiddels ontstaan er ook hybride vormen van hub-logistiek en directe logistiek. Typische hub-speler DHL experimenteert in Stockholm met MyWays: een app die consumenten parttime bezorger laat spelen. DHL zorgt voor het transport van depot naar depot, voor de ‘last mile’ zet het gewone consumenten in die wat willen bijverdienen. Het doel is hetzelfde: een kosteneffectieve manier om de last mile te versnellen door directe levering.

De mogelijkheden van een decentraal shopping netwerk

Decentrale logistiek maakt het mogelijk voor nieuwe spelers om het e-commerce landschap te betreden. Met same-day delivery als ultieme troefkaart. Concrete voorbeelden hiervan zijn Google Shopping Express en eBay Now. Momenteel zijn beide diensten nog lokaal in Beta actief, maar Google en eBay werken hard aan grootschalige uitbreiding.

Google Shopping Express

Via Google Shopping Express kopen consumenten bij aangesloten lokale winkels. Met behulp van lokale logistieke partners bezorgt Google je bestelling nog dezelfde dag: binnen 4 uur. Het eerste half jaar rekent Google zelfs geen bezorgkosten. eBay Now is nog sneller: binnen 2 uur staat de bezorger van eBay bij je op de stoep ($5,- vaste bezorgkosten).

Ebay Now

Vele kleintjes sterker dan één reus?

De aanpak van eBay Now en Google Shopping Express is fundamenteel anders dan die van Amazon: Amazon is zelf de retailer (koopt product in, houdt voorraad). Daarmee is Amazon de directe concurrent van lokale winkeliers. eBay Now en Google Shopping Express spelen de rol van platform: de link tussen consument en het netwerk aan lokale winkels. Door gebundelde kracht biedt het platform de consument een compleet assortiment. Omdat de winkels lokaal zijn is super snelle levering mogelijk.

Het enthousiasme onder lokale winkeliers in de gebieden waar eBay Now en Google Shopping Express actief zijn, is groot. En dat is logisch. De winkeliers zien gebundelde kracht in ‘decentrale’ winkelnetwerken als dé strategie voor de strijd tegen retailreuzen als Amazon en Walmart. Met directe levering als het ultieme wapen.