How to, Trends

Online programma’s: is het nieuwe dienstverlenen iets voor jou?

0

Het is goed mogelijk dat je af wilt van het uurtje-factuurtje-werk dat je nu doet. Wellicht vraag je je af of online programma’s of producten iets voor jou zijn. Online met klanten werken noem ik ook wel ‘het nieuwe dienstverlenen’. In dit artikel ga ik met je doornemen waarom het nieuwe dienstverlenen handig is en wat ervoor nodig is. In welke vormen kun je het gieten, wat is de grootste valkuil en hoe bepaal je vorm en inhoud van je programma?

Online werken met klanten

Er zijn veel redenen om deze stap inderdaad te zetten en over te gaan op het online werken met klanten. Je herhaalt bij deze manier van werken vrijwel niets meer, omdat je – zodra je een online programma hebt ontwikkeld – er bijna niets meer aan hoeft te doen. Het is dus erg uitdagend voor jou als ondernemer. Het kan om dezelfde reden zorgen voor een extra inkomstenstroom van passief inkomen. Bovendien wordt het mogelijk om een lower end prijs te vragen en je expertstatus te verhogen. Jij bent tenslotte de kenner die een product/dienst heeft over een bepaald onderwerp.

Ook verhoog je de meerwaarde van je product door een combinatie van groepswerk en kennisoverdracht mogelijk te maken en door je expertise onafhankelijk te maken. Jouw producten zijn online en dus overal bereikbaar voor je klanten. Zelfs mensen die aan hun huis of bed gekluisterd zijn, hebben hierdoor de mogelijkheid om mee te doen aan jouw programma’s.

Ben jij klaar voor het nieuwe dienstverlenen?

Je kunt met ‘het nieuwe dienstverlenen’ aan de slag als je expertise hebt die je kunt overdragen, als je aan coaching doet of als je deze twee dingen combineert. Het is belangrijk je te realiseren dat je om kennis of expertise te kunnen overdragen geen trainer hoeft te zijn. Ook een massagetherapeut heeft zinvolle kennis om over te dragen. Net als een gewichtsconsulente of een websitebouwer. Als coach draag je ongemerkt al veel kennis over, dus als jij onder deze categorie ondernemers valt, is het nieuwe dienstverlenen mogelijk ook passend voor jou.

Wat heb je nodig om je expertise over te dragen?

Om je expertise op grote schaal over te kunnen dragen, heb je de volgende vijf dingen nodig:

1. Je hebt inzicht in de online mogelijkheden

Allereerst is inzicht in je mogelijkheden essentieel voor het grootschalig online overdragen van je kennis. Hoogstwaarschijnlijk spreekt dit voor zichzelf: je hebt kennis nodig van wat je allemaal kunt doen om je expertise te delen. Kennis over de verschillende manieren waarop dit kan. Heb je dit niet, loop je de kans dat je niet alle mogelijkheden volledig benut en dat je dus inefficiënt aan het werkt bent.

2. Je weet meer dan anderen

Ten tweede is het vanzelfsprekend van belang dat je meer weet dan veel anderen over een bepaald onderwerp. Dit valt onder het hebben van expertise/expert zijn in jouw vak. Door meer te weten over een onderwerp dan andere dienstverleners, zorg je ervoor dat je uniek bent in wat je je klanten aanbiedt. Alleen bij jou kunnen ze hun probleem op een specifieke manier oplossen.

3. Je hebt lef!

Begin je met het nieuwe dienstverlenen, dan zul je je losmaken van de noodzaak om 1 op 1 met mensen te werken. Dit kan heel spannend zijn, want je werkt misschien al jaren op deze manier. Heb het lef om er gewoon voor te gaan, ook al is het eng.

Finance concept: Email on smartphone

4. Je hebt inzicht in je eigen kennis

Weet hoe je kennis opgebouwd is, zodat je goed kunt beoordelen wat er aan bod komt in je programma’s. Dit inzicht is ook handig bij het bepalen in welke volgorde je jouw kennis wilt gaan overbrengen.

5. Je hebt een geschikt kanaal

Als laatste is het beschikken over een online kanaal waarmee je klanten kunt verkrijgen ook belangrijk. Een website, Facebookpagina en/of een behoorlijke mailinglijst – in mijn ervaring vanaf 600 abonnees – maken het mogelijk om een online programma rendabel te maken.

Welk soort programma wordt het dan?

Heb je deze vijf dingen op een rijtje? Dan kun je gaan kijken naar welk soort programma bij jou past. Hierbij is het handig om ook te kijken naar wat goed bij je dienst past. Je kunt denken aan dingen als een bootcamp, een jaarprogramma, een continuïteitsprogramma, een serie MP3’s, een online coachingspakket of een thuisstudiepakket.

Een bootcamp is een programma van een beperkt aantal weken (6 tot 8) dat gaat over een specifiek onderwerp. Tijdens een bootcamp vindt er veel kennisoverdracht plaats. Dat geeft je klanten een sterke stimulans tot implementeren.

Een jaarprogramma duurt – zoals de naam al zegt – 12 maanden. Hierdoor is begeleiding over een langere termijn mogelijk. In een jaarprogramma worden kennisoverdracht, coaching en intervisie gecombineerd.

Het continuïteitsprogramma is weer iets anders. In dit soort programma’s behandel je iedere maand een ander trainingsonderwerp. Mensen sluiten een abonnement af op deze dienst. De andere genoemde mogelijkheden bij het nieuwe dienstverlenen zijn: een serie MP3’s, een online coachingspakket of een thuisstudiepakket. Dat laatste kan bestaan uit video’s, templates en/of oefeningen.

Valkuil – trap er niet in!

Pas op voor de grootste valkuil van het nieuwe dienstverlenen: een programma helemaal maken voordat je het verkocht hebt. Je loopt hierdoor namelijk het risico dat je heel veel tijd kwijt bent, maar dat er geen klanten op af komen. Daarom geldt: ‘build the plane as you fly it’. Verkoop eerst je programma en maak het pas als je klanten al in het programma zitten. Dit is meteen een mooie stimulans voor jezelf. Je klanten verwachten namelijk iedere week of maand een onderdeel van hun programma. Het is dus essentieel dat jij het afmaakt voor een bepaalde deadline.

Zo kies de vorm en inhoud van je online programma

Dan rest je alleen nog maar de keuze voor de vorm en de inhoud van je online programma… maar hoe maak je die keuze? Hiervoor kun je jezelf de volgende vijf vragen stellen:

Foto met dank aan Fotolia

Vraag 1: welk probleem gaat jouw programma oplossen?

Het is bij ondernemen erg belangrijk om met 100% zekerheid te weten welk probleem je oplost. Zo ook bij het nieuwe dienstverlenen. Formuleer dit probleem concreet, zo kun je er steeds op terugvallen.

Vraag 2: welk resultaat beoogt het?

Voor een potentiële klant is het erg prettig om te weten welk resultaat hij/zij gaat boeken door jouw programma aan te schaffen. Zorg er daarom dus voor dat je gericht kijkt naar de resultaten van je nieuwe online dienst en communiceer deze ook.

Vraag 3: hoe moet het je klant ondersteunen?

Wil je je klanten een korte impuls geven? Of liever een doorgaande lijn? Is het belangrijk voor je dat er mindset-shifts plaatsvinden bij je klant? Of is het genoeg om alleen kennisoverdracht te realiseren? Door op ieder van deze vragen een antwoord te zoeken, zal je programma zichzelf als het ware vorm gaan geven.

Vraag 4: wat willen je klanten weten?

Ook belangrijk om te weten: wat hebben je klanten strikt noodzakelijk nodig om deze kennis op te doen? Het antwoord op deze vraag vormen de stukjes informatie die je in je programma gaat verwerken.

Vraag 5: waar hou je zelf van?

Deze laatste vraag is zeker niet de onbelangrijkste. Ga altijd bij jezelf na wat er voor jou essentieel is in een programma. Zo hou je het leuk voor jezelf. Hou je van snel? Wat is makkelijk voor jou? Wil je veel interactie of juist niet? Is praten jouw ding of ben je meer van het schrijven? Beantwoord deze vragen en je krijgt een programma dat ook op jouw behoeftes is afgestemd.

Is deze ondernemingsvorm iets voor jou?

Kortom: de stap naar het nieuwe dienstverlenen kan erg groot lijken. Maar door te bepalen of jij alles in huis hebt dat nodig is voor deze ondernemingsvorm en door jezelf de vijf vragen uit dit artikel te stellen, maak je de overstap in een oogwenk. Ik ben heel benieuwd of jij deze stap al gezet hebt en hoe dat voor jou heeft uitgepakt. Als je nog niet toe bent aan het nieuwe dienstverlenen, wil ik heel graag weten wat jou tot dusver heeft tegengehouden.

Foto’s en visuals in dit artikel met dank aan Fotolia.