Columns

Hoe hoort het eigenlijk: zonnebrillen op LinkedIn?

0

Komt het omdat de zon de laatste weken zoveel schijnt? Het lijkt wel of steeds meer mensen hun zonnebril dag en nacht ophouden. Vertaalt het nationale lentegevoel zich nu ook naar onze profielfoto’s op LinkedIn? 

Intimiderend

Het begon me op te vallen toen een zakenvriend na de wintersport een ik-ben-wezen-skiën-foto op z’n profiel plaatste. De Matterhorn weerspiegelde uitzinnig in het glas van zijn Oakley. Het duurde even voor ik hem herkende. Maar de boodschap was duidelijk: dat hij op zijn leeftijd nog sport als een jonge god en dat hij zo’n Alpenreis zelfs in tijden van crisis kan betalen. Het geheel maakte een licht intimiderende indruk.

Een dag later checkte ik het profiel van een sollicitant. We zoeken een assistent op ons internetbureau. Zo’n juffrouw die hip tussen de steigerhouten bureau’s en industriële lampen met kopjes koffie heen en weer dribbelt. Hip was ze, met haar Ray-Ban, maar of ze verder accuraat, stressbestendig en punctueel uit haar ogen keek, kon ik niet uitmaken.

Diep in de ogen

Toen was het vrijdagmiddag, er belden geen klanten meer en het laatste level van Candy Crush was uitgespeeld. Tijd om een oude liefde te googelen. Ik tikte een naam van weleer in en landde met één klik op zijn LinkedIn-profiel. Een welvarend overhemd van een bekend merk, licht grijzende slapen en een mooie seniore frons boven – jawel – een zonnebril. Zonde. Wat had ik die man graag nog even diep in de ogen gekeken…

Achteloze auto-selfies

Schering en inslag bleek het, toen ik het eenmaal gezien had. Een aanzienlijk percentage van de Nederlandse beroepsbevolking portretteert zichzelf met zonnebril. Van achteloze auto-selfies tot all-inclusive vakantiekiekjes. Van timide tiepjes die zich zonneklaar achter donker glas verschuilen tot coole baardjes met egovergrotend montuur. Een klein tochtje over LinkedIn levert het volgende:

brillen

Ik schrik er wel een beetje van. Al die mensen willen toch contact: zakelijke opportunities, nieuwe baan, collegiaal consult of flirt? Toch? Met die bril is het alsof ze steeds opnieuw iemand een hand geven en de andere kant op kijken. Contact zonder oogcontact, dat wordt hem niet hoor, mensen. Af die bril.

Désirée Battjes verwondert zich elke week op Frankwatching.com over online etiquette. Of juist het gebrek er aan. Want Facebook mag dit jaar dan tien jaar bestaan, weten wij allemaal inmiddels hoe het hoort op social media? Hoe heurt het eigenlijk in het virtuele? Tijd voor een online etiquette, met een flinke korrel zout. Vind jij er ook wat van? Kom maar op met die mening, daar wordt het internet alleen maar beter van. 

Bron foto intro: Freeimages.com | Creazine