How to, Trends

Google: check je site op faulty redirects voor mobiele gebruikers

0

Vorige week kwam Google naar buiten met de melding dat het stappen gaat ondernemen tegen faulty redirects op mobiele telefoons: het verschijnsel waarbij mobiele gebruikers na een zoekopdracht niet uitkomen op de gevonden pagina, maar op de homepage. Weet jij of dit op jouw site wel goed gaat? Zo kom je erachter.

Faulty redirects

Je kent het waarschijnlijk wel, met je mobiele telefoon ga je in Google naar iets op zoek, je krijgt een resultaat en klikt door naar die specifieke pagina. Helaas word je doorgestuurd naar de homepage van de mobiele site. Dit verschijnsel noemt Google ‘faulty redirects’.

Een voorbeeld

Met mijn smartphone ga ik in Google op zoek naar een restaurant met een vestiging in Den Haag.  Mijn zoekopdracht ([restaurantnaam] Den Haag) levert het volgende resultaat op:

Voorbeeld zoekresultaat faulty redirects

Google toont mij in de zoekresultaten precies de pagina die ik zocht. Ik klik door omdat ik telefonisch wil reserveren en ook nog even het menu wil bekijken. Helaas kom ik niet terecht op deze pagina, maar word ik door de website direct doorgestuurd naar de (mobiele) homepage van deze site. Behoorlijk irritant, toch?

Onderstaande afbeelding illustreert duidelijk wat er in zo’n situatie technisch gebeurt:

faulty redirects

Nieuw bij Google: waarschuwingen bij foutieve mobiele redirects

Google liet weten dat zij per direct in de Engelstalige zoekresultaten van de Amerikaanse versie een waarschuwingsmelding voor hun gebruikers zullen plaatsen als een website dit niet juist doet. Google doet dit omdat faulty redirects irritatie opwekken bij mobiele gebruikers en dat volgens Google niet de manier is waarop zij haar eindgebruikers wil bedienen.

Voor onder andere Nederlandse website-eigenaren is het erg gunstig: zij kunnen zich hier van tevoren tegen wapenen, dit in tegenstelling tot hun collega’s in de VS die direct mogelijke nadelige gevolgen kunnen ondervinden.

De melding

De melding die Google in de zoekresultaten bij een website gaat plaatsen zal gebruikers duidelijk maken dat zij wellicht niet op de pagina uitkomen die zij opvragen. Gebruikers kunnen besluiten om het toch maar te probreren (Try anyway) of dat ze een volgend resulaat aanklikken.

Hoeveel gebruikers zullen doorklikken en hoeveel zullen afhaken zal hopelijk de komende tijd duidelijk worden als Webmasters hierover gaan praten op fora en blogs.

Voorbeeld waarschuwing faulty redirect

Zo controleer je je site

Wil je weten of jouw website mobiele gebruikers op de onjuiste wijze redirect? Er zijn twee manieren om daarachter te komen.

1. Check het met je smartphone

Doe eens met je smartphone een zoekopdracht zoals bovenstaand die van toepassing is op jouw bedrijf en kijk wat er gebeurt. Eventueel kan het ook online via een simulator (http://www.synthphone.com).

2. Check het met Google Webmastertools

Als je toegang hebt tot Google Webmastertools kun je hierin ook een en ander terugvinden.

  1. Kies in het linkermenu voor ‘crawlen’ en daarna ‘crawlfouten’.
  2. Klik op het tabblad ‘smartphone’ en kies voor ‘onjuiste omleiding’.
  3. Daar zie je meteen pagina’s die volgens Google onjuist geredirect worden.
  4. Staat hier nog geen melding dan heeft Google nog geen onjuiste omleidingen gevonden.

Doe voor de zekerheid zelf ook de eerste check, die hierboven staat beschreven. Dat Google het nog niet gevonden heeft, wil niet zeggen dat je met zekerheid kunt zeggen dat er geen onjuiste redirects zijn.

Faulty redirects in google Webmastertools

Heb jij omleidingen gevonden? Laat ze snel corrigeren

Vooralsnog geeft Google dus alleen een melding hiervan in de Amerikaanse versie van de zoekmachine, maar het is wachten op het moment dat dit ook in Google.nl zal gaan gebeuren.

De waarschuwing gaat expliciet over smartphone gebruikers en de onjuiste omleidingen die zij kunnen ervaren. Alleen zij kunnen de melding krijgen dat ze wellicht op een onjuiste pagina kunnen uitkomen. Over mogelijke foutieve redirects op de desktop lijkt Google in dit geval (nog) niet te vallen.

Schakel je webbouwer in

Zorg er in ieder geval voor dat, als je site op deze manier omgaat met mobiele gebruikers, je dit zo snel mogelijk op de changelist van de afdeling IT of de webbouwer krijgt. Zij kunnen inschatten hoe dit is op te lossen en wat daarbij komt kijken. In de meeste gevallen ligt de handeling namelijk aan hun kant. Het zou in ieder geval erg zonde zijn om op deze manier organisch verkeer te zien vertrekken.