Innovatie

Radio ♥ social media: hoe 3FM ‘oldskool’ weer ‘cool’ maakt

0

Sinds de komst van internet heb je als muziekliefhebber toegang tot veel kanalen om muziek te luisteren. Jongeren besteden nu meer tijd aan internet dan aan radio en televisie. Waarom zou je dan nog naar de radio luisteren? 3FM, nationale radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), heeft hier een antwoord op.

Radio: gidsfunctie voor nieuwe muziek

2010 was het eerste jaar waarin jongeren meer tijd besteedden aan internet dan aan radio en televisie. Dit onderstreept ook het NPOX Magazine. Jongeren luisteren wel naar de radio, maar dan via internet. Helen Boaden, directeur van BBC Radio, zegt: ”They haven’t given up on the listening, they just want to watch as well”.

Op een blog van Wilbert Mutsaers, zendermanager van 3FM, is te lezen dat jongeren via radio de meeste nieuwe muziek ontdekken. Het aanreiken van nieuwe muziek via radio vinden mensen prettig. Er is samenhang tussen radio luisteren, social mediagebruik en toegenomen muziekconsumptie. 3FM wil met crossmedialiteit die gidsfunctie vervullen, vertelt Kris Sloot mij, manager Online van het radiostation.

Bouw een band op door de dialoog aan te gaan

“Je moet op een goede manier communiceren met je doelgroep, niet alleen maar aanzetten tot stemmen of kopen,” zegt Kris. Hij geeft aan dat een band opbouwen belangrijk is. Dat opbouwen gaat gestaag, daar moet je in investeren. Door trial and error ontstond een crossmediaal concept met Serious Request.

Serious Request

Kris over Serious Request: “Toen we begonnen, bestonden er geen social media. Met de komst van eerst Hyves en later Twitter en Facebook, hebben we gezien dat we daar veel extra bereik en engagement konden krijgen. Wij zien dat het belangrijk is om je doelgroep te kunnen bereiken en via die kanalen weer nieuwe mensen 3FM te laten ontdekken.”

DJ’s plaatsen op afgesproken uren een bericht op social media. Daarmee probeert 3FM zo goed mogelijk de dialoog aan te gaan met de luisteraars. “Door dat te doen en goed te positioneren, krijg je een band met de luisteraars rondom elk programma, eigenlijk de hele zender.” Daar zit volgens Kris Sloot de crossmedialiteit in.

Foto met dank aan Fotolia.

Foto met dank aan Fotolia.

Welke kanalen zet je in en hoe?

Op dit moment focust 3FM zich volledig op Twitter, Facebook en Instagram. Ook heeft het radiostation een Google+-account. Dat is nog niet het sociale kanaal waar iedereen zich op vindt, denkt Kris: “De markt vraagt zich af of dat nog wel gaat gebeuren. We zien dat jongeren van 15 tot 24 jaar veel op Instagram zitten, maar ook op Twitter. Mensen boven de 24 gebruiken mensen vooral Facebook.”

Twitter ziet Kris meer als een soort nieuwskanaal. “Elk nieuwtje dat we schrijven, tweeten we meteen. In de timeline op Twitter gaat het vrij snel en bij Facebook loopt het toch weer anders. Daar posten we drie á vier berichten per dag.”

Instagram & Facebook

3FM gebruikt Instagram voor backstage-foto’s. Voorafgaand aan Serious Request heeft het radiostation een grote productiemeeting. Kris vertelt zijn collega’s wat hij online ziet, wat de plekken zijn. Die informatie speelt hij door aan de dj’s. Toen Instagram in opkomst was, plaatste dj Coen Swijnenberg een foto op Instagram: binnen tien seconden had hij duizend likes.

Op Facebook kijkt 3FM per bericht wat ze ermee willen bereiken: het plaatsen van foto’s is bijvoorbeeld belangrijk om een contactmoment te hebben. Kris: “Facebook is ideaal om hier reactie op te vragen. 3FM stelt een vraag bij een bepaalde foto, daar komen veel reacties op. Dat is belangrijk, want die reacties lezen alle likers, alle vrienden die reageren.” Tijdens Pinkpop en Serious Request plaatst 3FM ongeveer tien berichten op Facebook.

Zorg dat je niet in herhaling valt

3FM was één van de eerste partijen in Nederland die actief omgaat met crossmedialiteit. Volgens Kris komt dat door het radiostation graag experimenteert: “Elke partij heeft de afgelopen jaren ontdekt dat social media belangrijk is. In het begin neemt meestal iemand van de afdeling communicatie dat op zich. Op een gegeven moment te veel. Dan kun je dat in je eentje niet meer doen.” Er zijn systemen  die ervoor zorgen dat één bericht naar alle platforms uitzendt. Is dat slim? “Als je als gebruiker of luisteraar al die kanalen volgt, zie je gewoon dezelfde boodschap voorbijkomen. Dat is irritant, dan ga je gauw ontvolgen en denk je ‘troep’, dan wordt het gewoon spam”, zegt Kris.

Persoonlijk contact bij radio

Dj Giel Beelen vindt vooral het contact met de luisteraars een fundamentele verandering bij het radio maken. Vroeger had hij wel contact met luisteraars, maar dat was sporadisch via de telefoon. Helen Boaden geeft aan dat persoonlijke communicatie onderscheidend is van de digitale media: de ervaring dat je allemaal tegelijk naar hetzelfde luistert, speelt daarnaast een belangrijke rol bij radio.

Dj´s als personality

3FM vraagt regelmatig aan de luisteraar wat hun verhaal is bij een bepaald liedje. Waarom vindt de luisteraar het zo mooi? Daarnaast probeert 3FM de dj’s als personality neer te zetten, zodat die een fanbase krijgen. Kris vertelt hoe dj’s het hoofdkantoor helpen: “Als 3FM headquarters iets wereldkundig wil maken, vragen ze de dj’s om berichten te retweeten, 3FM te liken, of om een hartje te geven op Instagram. Zo kunnen we die olievlek nog veel verder uitbreiden, daar zit een strategie achter.”

“Social radio is een heel belangrijke factor geworden”

Door het combineren van social media en radio ontdekken jongeren 3FM: Het radiostation was als eerste te vinden op Spotify. Jongeren vinden het lijstje op Spotify interessant, gaan het volgen en vervolgens delen. De belangrijkste plek voor 3FM is de eigen website en de mobiele app. “Dat heeft ook een beetje te maken met dat we dat zelf ‘in control’ hebben” zegt Kris Sloot, “dat hebben we geleerd met Hyves. Daar hebben we ooit energie ingestoken en opeens gaat iedereen daar weg. Dan zit je daar met je energie.”

In 2010 ontstond wat Kris noemt en startte ‘social radio’: “Het is een afgeleide van ‘social media’. Iedereen was al bezig met mobiel en met de dialoog aangaan, dus die gedachte social radio is een belangrijke factor geworden.” Wilbert Mutsaers en Giel Beelen over social radio tijdens het Cross Media Café op Eurosonic Noorderslag 2013:

Accepteer cookies

Hybride app op een festivalkleedje

Vorig jaar was 3FM een van de eerste partijen in Europa met een hybride app. Het nieuws maakte het radiostation bekend op Pinkpop, een offline kanaal dus. “Dat is een continue wisselwerking. Het is de afgelopen jaren zo gegroeid.” Het werk ook echt, volgens Kris. Bij Pinkpop had 3FM een festivalkleedje waar de app op vermeld stond. Als je de app downloadde en een foto maakte van het festival, kon je een zak muntjes winnen. De foto kwam dan op de website te staan zodat je het achteraf naar je vrienden kunt doorsturen.

giel

DJ Giel Beelen met het festivalkleedje op Pinkpop. Bron: 3FM.nl

Kanalen combineren

Kris ziet de kracht van crossmediaal bezig zijn wel in: “Dat je dus niet alleen maar het medium radio hebt, maar met radio in combinatie met televisie, in combinatie met een event zoals festivals, zoals Serious Request en ons eigen event de 3FM awards, Dan heb je een goede mix te pakken. En daarvan zien wij dat het heel goed werkt!”

Door social media heeft radio een nieuw leven gekregen. Hoe zie jij de rol van social media bij radio?

Foto intro met dank aan Fotolia.