How to, Strategie

In 5 stappen optimale resultaten uit je online marketing halen

0

Het mooie van online marketing is dat alles meetbaar kan zijn. Je weet dus snel of je wel of niet goed bezig bent. Maar wat zeggen deze cijfers nu precies? En welke acties hebben eigenlijk invloed op welke cijfers? Om echt je resultaten te verbeteren moet je verder kijken. Wát weet je nu? Wélke getallen zijn voor jouw doelstellingen het meeste van belang? Met de 5 stappen uit dit artikel kun jij doelgericht én effectief de resultaten uit je online marketing meten én verbeteren.

Stap 1. Verdeel je doelen onder in vier categorieën

Als online marketeer maak je gebruik van Google Analytics, daar kunnen we wel vanuit gaan. Deze gratis tool biedt veel inzichten in de resultaten van je online inspanningen. Dat je social media gebruikt is eigenlijk ook geen vraag meer. En of je nu een dashboard gebruikt of je statistieken van de platformen zelf gebruikt, je kijkt ongetwijfeld regelmatig naar de getallen die je iets vertellen over je prestaties.

Maar wat vertellen die getallen je nu precies?  De cijfers blijven cijfers als je voor jezelf niet duidelijk formuleert wat je wil bereiken met de tijd die je in online marketing investeert. En wat je meet, dus: welke cijfers zijn echt belangrijk? Dat hangt mede af van wat je doelen zijn.

Welke cijfers zijn echt belangrijk? Dat hangt mede af van wat je doelen zijn.

Wil je meer inschrijvingen op je nieuwsbrief of meer bezoekers naar je site? Heb je een landingspagina waarop mensen een actie moeten voltooien? Of ben je vooral bezig met het vergroten van je naamsbekendheid en wil je dat je content zoveel mogelijk gedeeld wordt? Verschillende doelen betekent ook dat andere metrics van belang zijn. Jay Bear van Convince & Convert maakte een interessante presentatie over hoe je dit kunt doen.

Om meer inzicht te krijgen in je doelen, kun je ze verdelen over de volgende vier metrics:

 1. Consumptie-metrics: Hoeveel mensen hebben de content bekeken, gelezen, beluisterd of gedownload?
 2. Sharingmetrics: Hoe wordt de content gedeeld met anderen en hoe wordt ze gewaardeerd? .
 3. Leadgeneratie-metrics: Hoe vaak zorgt de consumptie van de content voor concrete actie?
 4. Salesmetrics: Is er geld verdiend met de inzet van de content?

4 online metrics

Stap 2. Ontleed je contentstrategie

Content neemt ongetwijfeld ook een belangrijke plaats in in jouw online marketingstrategie. Dan vind je het vast ook erg belangrijk om de prestaties van je content goed te volgen: welke content presteert goed en wat is het geheim van dit succes is? Daar wil je natuurlijk op voortborduren. Analyseer je contentstrategie daarom op de volgende onderdelen.

1. Eigen content

Hoe presteert de content van je eigen website? Kijk naar aantal lezers, shares via de verschillende social media, reacties en conversies. Maak een tabel met deze informatie. Zo kun je zien welke posts goed presteren en welke minder. Op basis hiervan kan je aanpassingen doen op je contentkalender.resultaat per post meten

2. Content van concurrenten

Naast je eigen content is het ook waardevol om de content van concurrenten te analyseren. Dat kan je ook doen op dezelfde wijze. Je zut ontdekken waar kansen liggen. Vervullen zij bepaalde behoeften van je doelgroepen niet? Dat doe jij natuurlijk wél!

3. Rendement van je gastartikelen

Schrijf je als gastauteur voor andere websites? Vergeet dan niet ook deze sites aan een kritische analyse te onderwerpen. Het produceren van goede content is een tijdrovende klus. Dat is niet erg als het rendement ernaar is. Maar is dat rendement er wel? Meten is weten!

4. Prestaties op social media

Wordt je content veel gedeeld op social media? Zijn er veel reacties? Door wie wordt er gereageerd? Passen deze mensen wel in je doelgroep? Op basis van dit soort vragen kan je beoordelen of de content die je maakt wel echt een bijdrage levert aan de door jou gestelde doelen. Bij STAP 3 lees je hier meer over.

Tot slot: voordat je veranderingen doorvoert in je contentstrategie, is het goed om eerst een analyse te maken van je prestaties op dit moment. Wat gaat goed en wat kan beter? Baseer je vervolgacties op deze analyse en meet over een vastgestelde tijd nogmaals. Je zult zien dat het al beter gaat.

Stap 3. Monitor prestaties van individuele berichten

meet prestaties per bericht Als marketeer breng je de nodige tijd door op social media. Je maakt je druk over communities, engagement, retweets en mentions.

Om goed te presteren, wil je weten welke content populair is onder jouw doelgroepen, maar nog belangrijk om te weten is hoe jouw content het doet. Welke berichten converteren wel en welke niet? Soms kan je er haast de vinger niet opleggen. Door kritisch te kijken, kun je dit toch ontdekken en kun je verbeteringen doorvoeren.

 • Conversie van gastblogs Bloggen als gastauteur op een site die jouw doelgroepen veel lezen, kan zeer interessant zijn. Zorg wel voor engagement met je nieuwe community. Je kunt niet je blogpost over de spreekwoordelijke schutting gooien en verwachten dat iedereen spontaan naar je toekomt. Zorg dat je deze nieuwe mensen iets te bieden hebt, waardoor ze bij je terug willen komen. In je Google Analytics dashboard is te zien welke gastblogs voor jou het meest interessant zijn. Welke gastblogs zorgen voor het meeste verkeer naar je eigen website? Blijft resultaat uit? Trek dan conclusies.
 • Hoe converteren je eigen blogs?. Maak doelen aan in je Google Analytics-dashboard. Kies voor Behavior > Site content> Landingpages. Zo kun je de conversie van de individuele blogposts meten. Analyseer op basis van deze informatie waarom sommige blogs wel en andere juist niet converteren.
 • Conversie van social media campagnes Uiteraard houd je bij via welke sociale media je bezoekers op je site komen. Daarnaast bieden Social Media managementdashboards informatie over de engagement en interactie van de verschillende berichten. Houd in de gaten welk type berichten het goed doet. Zo maak je je social media campagnes steeds succesvoller.
 • Volg shares op verschillende platformen Om te achterhalen of de content die je maakt op het ene platform beter presteert dan op het andere, bieden verschillende trackinglinks inzicht. Uiteraard gebruik je per platform een eigen link. Als je dit consequent doet, zie je op welke platformen je het meest succesvol bent. Op basis van deze informatie kun je vervolgacties plannen.
 • Engagement en awareness Naast de prestaties van de content op je site, is het voor het aanpassen van je campagnes zeer interessant om je prestaties op sociale media platformen uitgebreid te analyseren. Kijk, naast shares en likes, ook naar engagement. Ga een stap verder door te kijken welke mensen in je community engagen met je content. Is dit je beoogde doelgroep? Helpen deze mensen je om je doelen te bereiken? Als je zorgt voor inzicht in je community, weet je hoe je de mensen kunt bedienen én zullen je resultaten daar ook naar zijn.

Stap 4. Meet hoe je marketinginspanningen bijdragen aan overall doelen

Als je als marketeer kunt aantonen dat er een direct verband is tussen je online marketing inspanningen en de omzet, dan zit je goed!. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Maak inzichtelijk welke marketingsuccessen zijn toe te schrijven aan je online activiteiten door het toepassen van de volgende drie metrics:

 1. Tel op hoeveel aankopen zijn er gedaan? Hoeveel mensen zijn er in totaal in contact geweest met je merk tijdens de campagne (contacten,prospects, klanten en ambassadeurs), Wat zijn de totale kosten?  (hoeveel geld is er met je campagne gemoeid (maandelijks en in totaal), Hoeveel items zijn er  verkocht (afhankelijk van je business natuurlijk). Als je inzicht hebt in deze getallen over een bepaalde periode, krijg je een idee van het succes van je inspanningen.
 2. Leg verbanden Getallen zijn prachtig, maar interessanter is het om deze getallen in relatie tot elkaar te zien. Kijk bijvoorbeeld een naar respons en conversie en het gemiddelde bedrag per verkoop. Of als je naar de kosten kijkt is het ook interessant om te weten wat het de kosten zijn per bereikte “media viewer”, per klant en per contact.
 3. Evalueer Plan een aantal momenten per jaar om je inspannignen te evalueren. je gaat trends ontdekken wanneer je dit structureel meerdere malen per jaar herhaalt. Pas op basis van deze trends je strategie aan.

Stap 5: creëer drukte op je website

web-traffic metenEen website zonder verkeer is als een sportauto zonder stuur. Prachtig, maar waardeloos.

Als je tijd en energie steekt in online marketing, hoor je dit terug te zien zijn in de (groeiende) bezoekersaantallen van je website.

Bezoekers, hun gedrag en acquisitie zijn drie basale metrics om het verkeer en het uitblijven ervan te analyseren. Op basis hiervan zijn al veel verbeteringen mogelijk.  

 1. Nieuwe en terugkerende bezoekers. Het onderdeel nieuwe versus terugkerende bezoekers in Google Analytics vertelt je een aantal belangrijke dingen. Valt het aantal nieuwe bezoekers tegen? Dan doe je niet voldoende om ze naar je website te trekken (acquisitie). Besteed dan aandacht aan het genereren van extra verkeer. Komen bezoekers niet terug? Dan is de content van je site een punt van aandacht. Wanneer beiden tegenvallen kan het ook te maken hebben met de structuur van je website. Kom in actie!
 2. Acquisitie. Nemen de aantallen bezoekers van je site af? Dan moet je flink aan de bak. Als je weinig nieuwe bezoekers hebt, is er waarschijnlijk iets aan de hand met je organische zoekresultaten. Naast adverteren kun je hier ook met social media iets aan doen. Wanneer je terugkomende bezoekers afnemen, kan dat te maken hebben met het lastig kunnen vinden van je site, je bent niet onthouden en je domeinnaam wordt niet ingetypt. Ook kan het aan je content liggen. Ga dus aan de slag met het verbeteren hiervan. Deel je kennis en plaats regelmatig updates. Dat is alvast een begin.
 3. Gedrag. Weet je waar en wanneer de mensen afhaken? Wordt je content wel gelezen, maar niet geconverteerd? Ga dan aan de slag met de inhoud van je site, beeld, kleur, call-to-actions en landingpages. Verander niet te veel in één keer, maar test de gevolgen van een kleine aanpassing. Zo kom je stapje voor stapje tot de ideale website voor jouw klanten.

Wanneer je actief aan je site werkt en op basis van analytics wijzigingen doorvoert in je online strategie, zullen de resultaten van je site verbeteren. Zorg dat de basis in orde is. Als dat zo is, kun je weer vol gas met je campagnes.

Succes komt niet vanzelf

Helaas komt succes niet vanzelf. Iedereen die zich bezig houdt met online marketing weet dat het keihard werken is én dat goede resultaten maar kort houdbaar zijn. Analyseren en evalueren zijn voor succes bijna net zo belangrijk als heet uitvoeren van de strategie. Alleen dan weet je of je inspanningen op het gebied van je website, content en social media rendement opleveren.

In dit artikel heb ik je een aantal handreikingen gegeven om je prestaties te meten en te evalueren. Plan hier momenten voor in en ga aan de slag met de informatie die je achterhaalt. Als je werkt op basis van de getallen en zorgt voor verbeteringen waar dat nodig is, kan het niet anders dan dat je resultaten zullen verbeteren. Op basis van welke metrics werk jij aan het verbeteren van je online marketinginspanningen?

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.