Inspiratie, Verdieping

E-commerce: de 5 trends in logistiek voor 2015

0

2014 was een bewogen jaar voor de logistiek rondom e-commerce. Van bezorging op zondag tot de eerste operationele drones: er is veel veranderd. Ook in de opvattingen van consumenten en online retailers. Steeds meer webshop bieden extra bezorgopties. Wat betekent dit voor 2015? Een verzameling van de belangrijkste trends op het gebied van e-commerce-logistiek.

1. De wedergeboorte van de lokale koerier

Met afstand de belangrijkste logistieke ontwikkeling is de volwassenwording van same-day delivery: bezorging op de dag van bestellen. Aan de andere kant van de oceaan bezorgt Amazon inmiddels in vrijwel iedere grote stad op dezelfde dag, blijft Google maar investeren in bezorgdienst Express, en ontgroeien snelbezorgende bedrijven als Postmates en WunWun het predicaat startup.

De winkel als binnenstedelijk distributiecentrum

De drijvende kracht achter deze initiatieven? Lokale koeriersbedrijven. Met hetzelfde tempo waarin e-commerce globaliseert, lokaliseert het ook. Dit zet door nu steeds meer ‘traditionele’ retailers ontdekken dat hun winkelvoorraad al zo’n 90 procent van de weg naar de consument afgelegd heeft. Zodat alleen de ‘last (half-) mile’ overblijft. Dit maakt de weg vrij naar razendsnel, en toch relatief goedkoop, bezorgen in drukbevolkte gebieden. Waarbij de winkel fungeert als binnenstedelijk distributiecentrum.

Lokaal bezorgen is via lokale koeriers vaak goedkoper dan via nationaal opererende partijen. En met fietskoeriers is het ook nog eens groener. Afgaande op alle retailers die interesse tonen naar aanleiding van een pilot die we momenteel draaien met fietskoeriers in Amsterdam, verwacht ik dan ook dat 2015 het jaar wordt van ‘thinking global, delivering local‘.

koerier

2. Alternatieve(re) afhaallocaties

Zowel koerier als kantoorklerk zijn niet gebaat bij bezorging onder werktijd. De klant krijgt z’n pakket niet, de vervoerder maakt onnodige kilometers en kosten. Dit leidde tot de groeiende populariteit van afhaalpunten onder de vlag van bijvoorbeeld PostNL, DHL, DPD en Kiala (die omgedoopt worden tot ‘Access Points’ van moeder UPS). Ook Click & Collect – het afhalen in een winkel van de retailer waar je online besteld hebt – zit in de lift. Toch zijn ook deze alternatieve afleverlocaties niet altijd open.

Afhaalkluizen op stations en kantoorgebouwen

Gevolg: de alternatieve afhaallocaties worden alternatiever. Zo zette PostNL de eerste negen afhaalkluizen neer op drukbezochte stations, nam DHL haar eerste kluis in bedrijf en kocht postbedrijf Sandd een meerderheidsbelang in de 50 kluiswanden van De Buren. Ook onbemande kluizen in kantoorgebouwen maken een opmars, nu recepties steeds vaker lijken op postkantoren. In Duitsland geeft DHL zelfs gas op ‘pakketbrievenbussen’, mede in samenwerking met Zalando. Ik verwacht dat architecten vanaf volgend jaar standaard een pakketkluis in nieuwe flats en huizen tekenen.

autokoerier

Bezorgen in de kofferbak van geparkeerde auto’s?

Voor wie dat niet alternatief genoeg is: in Groot-Britannië kan de online consument zijn kleding al afhalen in ‘luxe’ afhaalpunten van Collect+, waar je, omgeven door hoogpolig tapijt, je online bestelde kleding direct kunt passen en desgewenst retourneren. Het gekst, maar misschien wel geniaalst: DHL broedt op een samenwerking met Volvo, voor de bezorging van pakketten in de kofferbak van geparkeerde auto’s.

netaporterkoerier

3. De retailer als logistiek dienstverlener

Inhakend op de eerstgenoemde trend, valt er nog een ontwikkeling te ontdekken: (online) retailers die zelf (een deel van) de last mile verzorgen. Bijvoorbeeld om in de regio rondom magazijnen same-day delivery aan te kunnen bieden, zoals de Amerikaanse computer-retailer Newegg doet rondom Los Angeles en chique fashionverkoper Net-a-Porter in London, New York, en The Hamptons.

Amazon neemt zelfs afstand van haar vaste logistieke dienstverleners

Grootschaliger, en voor bestaande vervoerders minder onschuldig, zijn de bezorgplannen van Amazon. In de Verenigde Staten neemt het warenhuis langzaam afstand van haar handvol vaste logistieke dienstverleners ten faveure van in-house logistiek. Zo bouwde het naast nieuwe 38 magazijnen al 15 sorteercentra, die de hubs van vervoerders vervangen. In Groot-Britannië wordt nu al 3 procent van alle pakketjes bezorgd door Amazon zelf. Als deze trend doorzet, dan raakt Royal Mail haar grootste klant langzaam kwijt, waardoor de schrik er bij het postbedrijf goed inzit: “When an online retailer of the size and scale of Amazon decides to build its own delivery network, that changes the market for everybody.”

En Ahold dan?

In Nederland zijn alle ogen gericht op Ahold. In de combinatie Albert Heijn-winkels, Albert Heijn-bezorgdienst en Bol.com schuilt een logistieke propositie die zelfs Amazon het nakijken kan geven. Moeten ze wel snel zijn, want het Amerikaanse warenhuis rammelt aan de Nederlandse poorten.

doormankoerier

doormankoerier2

4. 24 uur per dag, 7 dagen per week

Het gros van de vervoerders heeft een geschiedenis als zakelijke pakketbezorger. Het gevolg? Een hardnekkige ‘9-tot-5-mentaliteit’. Gelukkig zagen we dit jaar de eerste vervoerders die bezorging buiten kantooruren omarmen. Zo begon PostNL met avondbezorging op dinsdag en donderdag en levert het postbedrijf (evenals DHL Parcel) sinds kort ook op zondag en maandag. Ook retailers zelf ontdekken het weekend, getuige de lancering van Bijenkorf’s Click & Collect op zondag. Deze trend doortrekkend, zullen we in 2015 meer weekend- en avondbezorging zien, beleverd door meer vervoerders.

Bezorgbedrijven ontdekken de ochtend

Verder verwacht ik dat de ochtend ontdekt wordt. Nu al bezorgt Coolblue voor dag en dauw via vervoerder Dynalogic, levert het Britse House Of Fraser in de ochtend, en kunnen Britten hun Amazon-bestellingen vanaf half 7 ’s ochtends(!) ophalen bij krantenkiosken.

In afwachting van de veranderingen bij vervoerders, ontstaan in de Verenigde Staten al initiatieven zoals Parcel en myDoorman. Diensten die jouw pakketje overdag in ontvangst neem, en ’s avonds, als je wél thuis bent, afleveren via lokale (fiets)koeriers.

Accepteer cookies

5. Slimme labels & sensoren: het pakketje 2.0

E-commerce, en in het kielzog logistiek, mogen snel ontwikkelen: het pakketje zelf is al jaren ongewijzigd. Neem de barcode op het adreslabel. Praktisch hetzelfde ontwerp als de eerste streepjescodes uit de jaren ’70. Dat zou slimmer moeten kunnen.

Innovatie met barcodes & slimme labels

Mooier kan het in ieder geval, getuige Ziba. Deze Amerikaanse startup heeft de barcode getransformeerd in een prachtig scanbaar symbool, dat met een ‘laser-lakstempel’ in het papier gebrand wordt. Buiten het symbool bedacht het bedrijf een app waarmee de geadresseerde zijn gewenste bezorgdatum en –locatie kan ingeven nádat het pakket gepost is. Realistisch? Alleen als vervoerders het ook omarmen. Innovatief? Dat is het zeker.

Een andere ontwikkeling die vraagt om ‘slimme’ labels is versbezorging. Food is één van de snelst groeiende e-commercesectoren, waarmee het aantal gekoelde pakketjes toeneemt. Verwacht dus temperatuursensoren of ‘versheidszegels’ die meten of de inhoud wel de gehele reis gekoeld bleef.

RFID-zendertjes onder het adreslabel

Onbemande afhaalkluisjes hebben ook implicaties. Veel pakketvervoerders lanceren kluisjes, op stations of aan voorgevels van huizen, waarin alléén zij kunnen bezorgen. Terwijl de consument stiekem meer gebaat is bij initiatieven waar iedere vervoerder terecht kan, zoals het Nederlandse De Buren of het Poolse InPost. Hier kan RFID-technologie uitkomst bieden. Met een RFID-zendertje onder het normale adreslabel van de vervoerder, en een ontvanger in de kluiswand, krijgt iedere koerier eenvoudig toegang tot de ‘open-source’ kluiswanden. Soortgelijke technologie wordt verder onderzocht voor het digitaal tekenen bij ontvangst. Handig.

Tot slot: zou het niet mooi zijn als je vanaf volgend jaar een pakketje van bestelling tot bezorging kunt volgen op de kaart, dankzij een ingebouwd GPS-zendertje?

Online retailers omarmen in 2015 een hybride logistiek model

De veranderingen blijven zich aandienen, zeker nu de grens tussen online en offline verder vervaagt. Vervoerders ontwikkelen in rap tempo door en waar zij het laten liggen pakken ambitieuze startups en visionaire retailers het op. Samengenomen verwacht ik dat 2015 het jaar wordt waarin online retailers definitief een hybride logistiek model omarmen waarin ze voor specifieke locaties en (premium) services specialisten inschakelen, zij-aan-zij met ‘generalisten’ voor de rest van het land en de wereld.

Kortom: meer vervoerders, meer bezorgopties, en dus meer keuze voor de klant. Want deze tijd vraagt vooral om flexibiliteit!

Foto intro met dank aan Fotolia.