Innovatie

Je app vindbaar maken: wat is het verschil tussen App Store & Google Play?

0

Apple maakte bij het vijfjarig jubileum van de App Store bekend dat er gemiddeld 1053 apps per dag uitgebracht werden. Een recordaantal. Zie daar als nieuwe app maar eens tussen gevonden worden. In dit artikel leg ik uit wat het belang is van goede App Store Optimization (ASO) en wat hierin de belangrijkste verschillen zijn tussen de App Store en de Google Play Store.

Hoe ontdekken mensen nieuwe apps?

Veel aandacht in het app-ontwikkelingsproces gaat uit naar de ontwikkeling van de app zelf. Het idee is er, je hebt de functies bepaald en de eerste conceptversies worden getest. Het daadwerkelijk plaatsen van de app krijgt eigenlijk te weinig aandacht. Terwijl al het andere werk vergeefs is als je apps geen downloads heeft.

App Store Optimization

Apps worden het vaakst ontdekt door ‘gewone’ zoekopdrachten. Bron: MentorMate

ASO versus SEO

Het is dus zaak om je app bekend te maken en ervoor te zorgen dat deze ontdekt wordt door het publiek. Uit bovenstaande afbeelding blijkt dat in zowel de App Store als de Google Play Store mensen het vaakst via de zoekfunctie een nieuwe app ontdekken. Ook ‘lijstjes’ zijn populair om een nieuwe app te vinden. Je wilt dus gevonden worden. Voor een groot deel valt dat te vergelijken met SEO. Net als SEO bestaat ASO uit:

  • On-metadata optimalisatie: factoren die je zelf in de hand hebt.
  • Off-metadata optimalisatie: factoren waarop je in beperkte mate invloed hebt.

In dit artikel richten we ons met name op de factoren die we zelf in de hand hebben, namelijk de on-metadata optimalisatie. De belangrijkste factoren binnen on-metadata bespreek ik in het kort:

  • Titel: De titel heeft direct al grote impact op je ranking. Het is aan te raden om al in je titel relevante zoekwoorden te verwerken, op een logische manier.
  • Keywords: In de App Store kun je apart je zoekwoorden opgeven. Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? Waar zoeken mensen op? Ook belangrijk om tot een goede beschrijving te komen.
  • Beschrijving: De beschrijving van de app is om twee redenen belangrijk. Enerzijds wil je op een duidelijke manier beschrijven wat je app inhoudt en waarom iemand jouw app moet installeren. Het is aan te raden om dit aan te laten sluiten bij een zoekopdracht van de gebruiker.
  • Screenshots: Ze worden nogal eens vergeten. Hoewel dit niet direct invloed heeft op je ranking, bepaalt dit wel in hoge mate of je app wel of niet gedownload wordt. Zorg ervoor dat je eerste screenshot het meest opvalt, wees duidelijk en voeg zo nodig een korte, informatieve tekst toe aan het screenshot. Onderstaande app past dat op een goede manier toe.

    EyeEm

    Een voorbeeld van duidelijke screenshots

  • App Icon: De app icon moet opvallend zijn en aantrekkelijk. SensorTower geeft in dit artikel nuttige tips om je screenshots en app icon te optimaliseren.
app icons

Op welk icon klik je sneller?

Bovenstaande factoren bepalen in meer of mindere mate de ranking van je app. Externe factoren (zoals ratings) spelen daar ook een belangrijke rol in. Zoals gezegd houden we het in dit artikel op on-metadata.

Wat zijn de verschillen tussen Apple Play Store & Google Play?

Hoewel in iedere App Store de basisfactoren hetzelfde zijn, zijn er ook verschillen. Er past niet één manier voor iedere App Store. het belangrijkste verschil tussen de App Store van Apple en de Google Play Store zit hem in de keywords.

Apple App Store

Zoals ik eerder noemde is de titel een belangrijke factor in het succes van een goede App Store-ranking. De iTunes-titel heeft een maximale lengte van 255 karakters. Uit onderzoek van SensorTower blijkt dat een app hoger rankt als er relevante zoekwoorden in de titel staan. Dit betekent natuurlijk niet dat je al je zoekwoorden in de titel bij elkaar moet stoppen. Voor Apple kan dit namelijk een reden zijn om je app af te wijzen en niet te plaatsen in de store. Dat is overigens niet de enige reden dat Apple je app kan afwijzen.

Zoek de balans tussen ASO en branding

Het is de kunst om op zo’n manier een titel te formuleren dat je een goede balans vindt tussen branding (de naam van je app, merk of bedrijf), en hulpmiddelen om hoger te scoren in de App Store. Ik adviseer je om de maximale lengte te gebruiken, om zo aan beide doelen te kunnen voldoen. Uiteraard is het belangrijk om niet als spam over te komen en het logisch te houden voor de (potentiële) gebruiker.

Het keyword field bepaalt voor het grootste deel je App Store ranking. Je hebt daar maximaal 100 tekens voor. Houd bij het invullen rekening met het volgende:

  • Sluit je bedrijf of merk uit in de zoekwoorden, net als zoekwoorden die al in de titel staan.
  • Benut de ruimte van 100 tekens optimaal.
  • Kies dus eerder voor een kort zoekwoord dan een lange.
  • Plaats een komma tussen de zoekwoorden om ze te scheiden.
  • Verwijder alle (onnodige) spaties.
  • Gebruik ieder zoekwoord één keer. Het beïnvloedt de ranking negatief als je een zoekwoord vaker herhaalt.

Google Play

Wat zijn de verschillen tussen bovenstaande punten en Google Play Store? Het eerste belangrijke verschil is de maximale lengte van de titel van de app. Waar dit bij Apple op een maximum van 255 tekens zit, is dit door Google op 30 tekens vastgesteld. Je moet dus veel selectiever zijn in het formuleren van de titel. Bijkomend voordeel is dat de zoekwoorden die in de titel staan, veel hoger ranken dan andere App Stores.

Beschrijving: gebruik je zoekwoorden niet vaker dan 5 keer

Bij de titel van de app moet je dus heelselectief zijn in de formulering. Dat geldt niet voor de beschrijving die je bij de app kunt plaatsen. Met een maximaal aantal tekens van 4000 heb je genoeg ruimte om zoekwoorden toe te voegen. Dat betekent niet dat je deze beschrijving vol moet zetten met zoekwoorden.

Net als ‘normale’ SEO moet je de beschrijving voor gebruikers schrijven en niet voor Google. Het is aan te raden om je zoekwoorden niet vaker dan vijf keer te gebruiken in de  tekst. Als je dit wel doet loop je namelijk kans om als spam gezien te worden.

De verschillen tussen App Store en Google Play Store. Bron: MentorMate

Schrijf vanuit de gebruiker

Let erop dat je de beschrijving vanuit de gebruiker schrijft, en niet vanuit de developer. Dus val je gebruiker niet lastig met onnodige technische specificaties, maar vertel op een creatieve manier wat de meerwaarde is voor gebruikers. De app Recept van de Dag doet dit goed: schrijven op een leuke manier die bij de doelgroep van de app past.

Recept van de Dag

Recept van de Dag weet op een goede en leuke manier de app te beschrijven.

Windows Store

Voor Windows Phone-apps gelden over het algemeen dezelfde regels als voor Apple en Google. Bij Windows heb je alleen maar 20 tekens voor de titel. Hier moet je dus nog creatiever zijn. Verder gelden dezelfde factoren die impact hebben op de rating.

Wat zijn jouw ervaringen met App Store Optimization?

Voor SEO geldt dat de on-page factoren in orde moeten zijn om een goede Google ranking te krijgen. Als je dit niet optimaliseert, wordt het moeilijk om een goede positie te verkrijgen. Bij ASO is dit niet anders. Iedere App Store vraagt dezelfde basisfactoren, maar dit betekent niet dat alle gegevens hetzelfde moeten zijn voor de diverse App Stores. In dit artikel heb ik uitgelegd wat daarin de belangrijkste verschillen zijn tussen de App Store en Google Play Store.

Wat zijn jouw ervaringen met App Store Optimization? Merk je nog meer verschillen tussen de diverse App Stores?

Foto intro met dank aan Fotolia.