Trends

Contentmarketing wordt volwassen: de trends van 2015

0

Einde 2014: een heerlijk moment om vooruit te kijken. Waar gaan we ons volgend jaar allemaal mee bezighouden? Deze vraag heb ik aan mijn collega’s gesteld en daar kwamen vijf interessante trends op het gebied van contentmarketing voorbij, die ik met jou wil delen.

1. Volwassenheid contentmarketing

Het belang van relevante content dient ondertussen duidelijk te zijn. Daar heeft Google nu wel voor gezorgd met bijvoorbeeld de Panda algoritme-updates. En je schrijft om je bezoeker verder te helpen en te bedienen, zodat hij niet eens de behoefte heeft om verder te kijken. Dit heeft helpen bijdragen dat content een eigen aandachtsgebied binnen het marketinglandschap heeft verworven.

Maar in 2015 gaan we weer een stap verder. Naast de marketingafdeling gaat nu ook het hoger management van organisaties stilstaan over wat contentmarketing voor nut heeft. Met als gevolg dat er meer plannen geschreven worden. De contentstrategie verschuift nu van uit de hoofden van de marketingafdeling naar een officieel strategisch plan.

Deze groei in volwassenheid is aan meer trends te zien:

  • Als SEO-specialist is het hebben van redactievaardigheden bijna onmisbaar. Het gaat nu om de inhoud van je boodschap. Dit in tegenstelling tot de oudere technische achtergrond die eerder juist meer werd gewaardeerd.
  • Voor webprojecten geldt steeds vaker dat eerder over content wordt nagedacht. Welke type contentvormen wil je presenteren? Neem artikelen, of uitgebreide voorwaarden. Dit resulteert in verschillende paginatemplates waar in een interactieontwerp rekening mee gehouden dient te worden.
  • Van kwantiteit gaan we over naar ‘slow content’. Bedrijven laten beter hun specialisme zien.
    Lead nurturing is hot!

contentmarketing-hartje

2. Personalized content

One size fits all’. Een magazine heeft hier mee te kampen, maar een website natuurlijk niet. Die kan zo ingericht worden dat er ingespeeld wordt op de bezoeker. Laat hem niet zoeken, maar presenteer direct de informatie waarvoor hij komt. Dit kan op basis van zijn klik-gedrag, of aan de hand van de informatie die beschikbaar is door bijvoorbeeld een social-login. Hoe dan ook, maak die gebruikerservaring als geen ander.

De techniek om te kunnen personaliseren wordt ook voortdurend makkelijker gemaakt door softwareleveranciers. Zij springen goed op deze trend in. Neem bijvoorbeeld Sitecore die de module ‘Digital Marketing System’ (DMS) heeft geïntroduceerd en hiermee tal van personalisatiefunctionaliteit rechtstreeks in het CMS beschikbaar stelt.

3. Wearables

wearables-contenttrendsQuantified self (de trend waar allerlei persoonlijke activiteiten meetbaar worden gemaakt zoals hartslag, aantal gelopen kilometers, slaapgedrag, etc.) is een term die wellicht iedereen voorbij heeft zien komen. Zelfs bij de Blokker kun je voor € 30,- een polsbandje kopen waarmee je geautomatiseerd je stappen kunt tellen en terugzien in een grafiekje. LG, Samsung, Asus, Motorola en Sony, allemaal hebben zij in één jaar tijd een smartwatch op de markt gebracht.

Wearables zijn zeker een trend, maar op het gebied van content eigenlijk nog een opportunity. Marketeers hebben een totaal nieuw kanaal erbij gekregen om doelgroepen te benaderen.

Wearables zijn zeker een trend, maar op het gebied van content eigenlijk nog een opportunity. Marketeers hebben een totaal nieuw kanaal erbij gekregen om doelgroepen te benaderen. De uitdaging voor de contentmarketeer zit hem in de beschikbare visuele ruimte en de koppeling met andere devices. Wearables zijn nog kleiner dan een smartphone (die juist alsmaar groter worden). Dus wat is nu echt relevant en kan verteld worden op enkele vierkante centimeters, om vervolgens de lezer te verleiden naar meer op bijv. zijn smartphone?

4. Visuele content

Een kleine opsomming aan bevestigingen dat naast het hebben van een duidelijke boodschap, het ook mooi ingepakt dient te zijn:

  • Facebook, Twitter, Google+: elk social platform heeft afgelopen jaar het tonen van afbeeldingen sterk veranderd door deze meer aanwezig te maken in de tijdslijnen.
  • De afgelopen twee jaar stond helemaal in het teken van o.a. infographics.
  • Instagram heeft inmiddels meer actieve gebruikers dan Twitter.

Doelen zijn met behulp van een goede beeldredactie veel concreter te maken, zoals bij het verhogen van je engagement, inspelen op het emotionele contact met je bezoeker, of je merk versterken. Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden.

5. Microcopy

Het streven naar dé ideale customer journey: verleen service aan je bezoekers. Laat ze niet met vragen zitten, maar geef duidelijk aan wat je van ze verwacht.

Microcopy is een zeer kort en bondige tekst die net even dat extra stukje aan (sturende) informatie geeft. Hierdoor vergroot je de kans dat de gebruiker meteen op de juiste manier het formulier invult. De uitval en verlaten winkelwagentjes gaat minder voorkomen en dat heeft direct invloed op het conversiepercentage.

microcopy-contenttrends

Denk ook aan de kostenbesparing voor een servicedesk, om het ook nog even over service marketing te hebben. Met één goed geplaatste zin met doordachte woorden kunnen dure telefoongesprekken, waar de gebruiker vragen heeft over het invullen, worden vermeden.

Welke trends zie jij?

Dit zijn de trends waar ik en mijn collega’s zien dat zij volgend jaar onze aandacht blijven vasthouden. Ik ben benieuwd: zie jij hier iets tussen staan dat jouw aandacht heeft gewekt en waar jij volgend jaar je energie aan gaat geven?

Foto ‘hartje contentmarketing’ met dank aan Fotolia.