Innovatie

Nederlands startup-klimaat wordt langzaam volwassen

0

Het lijkt erop dat investeerders eindelijk hun weg hebben gevonden richting de Nederlandse startup. De afgelopen maanden wisten onder andere bedrijven als Blendle, Peerby, 3DHubs en Fitmo al (internationaal) geld op te halen. Eerder werd Nederland serieus op de kaart gezet door groeiprogramma’s als Rockstart en Startupbootcamp. Het ziet er dus naar uit dat het Nederlandse klimaat voor startups langzaam volwassen wordt.

Blijven Nederlandse start-ups wel hier?

De grote vraag is echter in welke mate deze kapitaalinjecties gaan bijdragen aan het Nederlandse startup-klimaat. Alle eerder genoemde partijen verantwoorden de extra nullen om internationale groei te gaan realiseren. Het zou dan ook uitermate zonde zijn wanneer deze bedrijven besluiten Nederland achter zich te laten omdat de markt simpelweg te ‘klein’ blijkt te zijn.

Silicon Valley: het startup-walhalla

Het Amerikaanse startup-walhalla is al jaren Silicon Valley. De meest invloedrijke plek voor oprichters, investeerders en werkzoekend talent heeft zich massaal gevestigd tussen de Google’s en Facebooks van deze wereld. Het gebied brengt al jaren wereldwijde successen voort, niet in de laatste plaats vanwege het open systeem.

De laatste tijd worden echter ook steeds vaker de minder mooie kanten van Silicon Valley tegen het daglicht gehouden. Gekwalificeerd personeel is vaak alleen weggelegd voor de allergrootste, aangezien maandsalarissen de pan uit rijzen voor startende bedrijven. Daarnaast lijkt het zogenaamde herenakkoord tussen de giganten een spookafspraak te zijn, met als gevolg dat talent gemakkelijk weggekaapt wordt door de concurrentie.

silicon valley traffic sign

Onbetaalbare huizen

Niet alleen worden oprichters en talenten binnen hun werk geconfronteerd met de gevolgen van de explosieve groei van het gebied, ook op privégebied is het raak. De huizenmarkt in San Francisco barst namelijk letterlijk uit haar voegen en voor een beetje appartement betaal je dan al snel een bedrag van tweeduizend euro, per maand inderdaad.

Laten we hopen dat Nederland interessanter gaat worden voor oprichters om zich te vestigen en vooral om er actief te blijven. De vergelijking van de huizenmarkt zou qua kostenplaatje voorlopig in het voordeel zijn van Amsterdam. De talenten, het grote geld en daarmee de investeerders zitten nog wel even aan de andere kant van de oceaan, maar daar lijkt verandering in te gaan komen met de komst van een aantal zeer welkome veranderingen in eigen land.

StartupDelta

Met zwaargewicht Neelie Kroes als uithangbord heeft Amsterdam onder de noemer StartupDelta een volgende stap gezet richting een volwassen startup-stad. Het marineterrein, op steenworp afstand van het centraal station, moet medio 2015 het epicentrum gaan vormen van dit initiatief.

Nieuwsbrief_2014_plgrnd-fase-1-672x372

Bron: <https://marineterrein.nl/nieuws/ontwikkelingen-op-het-marineterrein/>Marineterrein.nl

Het zou de cirkel in eigen land compleet maken als Nederlandse oprichters geld binnenhalen met hun bedrijven, succes boeken en zo uiteindelijk zelf financieel nieuwe startups kunnen bijstaan. Naast de kennis en het kapitaal zal ook hun lef een belangrijke rol gaan spelen in het veranderen van het bestaande landschap. De huidige Nederlandse durfkapitalisten doen, op een paar na, hun naam voorlopig in ieder geval weinig eer aan en lijken zich voorlopig af te laten troeven door hun buitenlandse collega’s.

Juist nú is het van essentieel belang dat oprichters van snelgroeiende startups betrokken blijven bij het Nederlandse ecosysteem. Hun kennis en netwerk kan een doorslaggevende rol gaan spelen bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie startende bedrijfjes. De drijvende kracht achter Silicon Valley is het open ecosysteem en het delen van kennis door de gevestigde orde. Iedereen helpt iedereen, van de status quo tot gelukszoekers.

500 miljoen euro in 2014

2014 was het jaar waarin de vaderlandse startup-scene zich langzaam door de adolescentiefase heen worstelde op weg naar volwassenheid. Het is nu aan moeder Neelie om haar kroost uit te laten vliegen op weg naar grotere en nieuwe successen.

Op eigen kracht wisten de statups in 2014 gezamenlijk wel al 500 miljoen euro bij elkaar te pitchen voor investeerders en durfkapitalisten, volgens een onderzoek van Startupjuncture. Een enorme prestatie als je kijkt naar de bedragen die worden verdeeld in andere internationale startup-hubs als Silicon Valley, Londen en Berlijn. De geldbedragen die zijn opgehaald per startup variëren van een paar ton tot en met miljoenen.

Concurreren met buitenlandse steden

Veel oprichters gaven al aan dat de verkregen investeringen voornamelijk gebruikt gaan worden om het team uit te breiden met nieuwe talenten en expertise. De grote uitdaging van Nederland is voorlopig om te concurreren met andere buitenlandse steden op het gebied van designers, ontwikkelaars en specialisten als het gaat om groei.

De introductie van een speciaal visum voor buitenlandse innovatieve ondernemers is inmiddels goedgekeurd, dit is wederom een stap in de richting naar succes voor Nederland. Dat er geen gebrek is aan ideeën in eigen land is duidelijk, alleen de echte succesverhalen van eigen bodem zijn tot noch toe helaas op één hand te tellen.

Sleutelrol voor Amsterdamse oprichters

Met Amsterdam als internationale trekpleister en Neelie Kroes als boegbeeld heeft de overheid een duidelijk eerste signaal afgegeven aan de buitenwereld. Maar de sleutelrol zal waarschijnlijk weggelegd zijn voor de oprichters achter de snelgroeiende startups in en rondom Amsterdam, vanwege hun eigen ervaringen.

Zij zullen uiteindelijk gaan bepalen of en voor hoelang ze hun activiteiten zullen bedrijven vanuit de hoofdstad. De huidige creatieven achter de startups zijn uiteindelijk doorslaggevend richting andere ondernemers die er over denken om hun ideeën verder vorm te gaan geven vanuit de hoofdstad. Via mond-tot-mondreclame zal de Nederlandse droom overgebracht moeten worden van oprichter op oprichter.

Businessman removing a wooden card reading Start up from his poc

Buitenlandse bedrijven naar Nederland

Dit jaar zullen we voor het eerst gaan zien welke startups er ook daadwerkelijk van buiten Nederland deze kant op komen om zich hier te vestigen. Veel internationale grootmachten zoals Facebook en Spotify hebben wel een kantoor in Amsterdam, maar uiteindelijk spelen deze vestigingen (nog) geen cruciale rol in de beleidsvoering van beide partijen.

Gaat Amsterdam Silicon Valley van de troon stoten?

Wat gaan we terug zien van de laatste investeringsrondes in Nederland, zal StartupDelta de komende jaren Nederland gaan omtoveren in een paradijs voor nieuwe bedrijven of laten de oprichters zich uiteindelijk toch verleiden door Silicon Valley, het mekka voor startups?

Aan alle ingrediënten voor een bloeiend startup landschap in Amsterdam is gedacht, dus met de theorie en de gedachtegang lijkt het wel goed te zitten. De praktijk zal uiteindelijk de komende jaren moeten gaan uitwijzen of Nederland er in geslaagd is om met Amsterdam het hippe Silicon Valley van de troon te stoten.

Foto’s met dank aan Fotolia