Online marketing

Google Shopping productwaarderingen: is jouw webshop er klaar voor?

0

De VS kan er sinds juli 2014 al gebruik van maken en het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland sinds maart 2015. Dit jaar worden productwaarderingen ook verwacht in Nederland! Wat kunnen we verwachten van productwaarderingen en hoe kunnen webshops zich hierop voorbereiden?

Met de komst van productwaarderingen wil Google de klant ondersteunen om betere beslissingen te kunnen maken bij online aankopen. Deze productwaarderingen zullen worden weergegeven in de vorm van een 5-sterrenbeoordeling, waar de hoeveelheid sterren op basis van een gemiddelde bepaald zal worden. Achter het aantal sterren staat het aantal consumenten waarop de beoordeling tot stand is gekomen.

Samenstelling van de waardering

Tegenwoordig geven veel webshops de mogelijkheid om een recensie achter te laten bij producten. Dit stimuleert je ranking in Google. Het tonen van veel positieve recensies kan net het duwtje in de rug zijn voor potentiële klanten om tot aankoop over te gaan.

google-productwaarderingen-koffie-2

Google stelt de waarderingen onder andere samen door klantenreviews van het product, partijen van derden en redactionele websites. Onder de partijen van derden vallen onafhankelijke review sites, zoals Trustpilot, eKomi, Bazaarvoice, Feefo, PowerReviews, Reevoo, ShopperApproved, ResellerRatings, TurnTo, Verified Reviews en Yotpo.

Productwaarderingen versus verkopersbeoordelingen

Wat is het verschil tussen een productwaardering en een verkopersbeoordeling? Verkopersbeoordelingen zijn geautomatiseerde extensies van Google Adwords. De extensie kan toegevoegd worden aan een Adwords-advertentie van de verkoper. Deze extensies dienen de klant een duidelijk beeld te geven hoe desbetreffende verkoper scoort op zijn of haar gebied. Echter worden deze pas bij 30 reviews getoond.

Productwaarderingen zijn niets meer dan een waardering over het product zelf. Aan de hand van de hoeveelheid sterren kunnen klanten in één oogopslag zien of het product wel of niet bevalt bij vorige kopers. Waar bij verkopersbeoordelingen de waardering pas zichtbaar is bij 30 reviews, worden productwaarderingen al vanaf één waardering weergegeven. Een ander verschil is dat verkopersbeoordelingen pas worden weergegeven als er een minimale score van 3,5 sterren is gescoord. Productwaarderingen zijn al zichtbaar bij 0,5 ster(ren).

Onderstaande afbeelding geeft een duidelijk verschil tussen productwaarderingen (eerste foto) en verkopersbeoordelingen (tweede foto).

productwaardering-verkopersbeoordeling-google

Productwaarderingen activeren

Voor veel webshops zullen productwaarderingen een mooie uitkomst zijn om meer traffic te generen. Om deze functie te activeren binnen Google Shopping, ben je verplicht dit door middel van een kort formulier aan te vragen bij Google. In het formulier moeten gegevens van de webshop worden ingevuld, van welke reviewsite van derden (Trustpilot, eKomi etc.) er gebruik gemaakt wordt en hoeveel reviews er op de webshop staan. Google gaat vervolgens analyseren waar de content vandaan gehaald wordt en of de webshop daadwerkelijk in aanmerking komt voor productwaarderingen. De reactietermijn die Google hiervoor uittrekt is 10 tot 15 dagen.

Welke voorwaarden stelt Google?

Uiteraard heeft Google enkele voorwaarden opgesteld waar de recensies aan moeten voldoen. Ten eerste dient de webshop alle productwaarderingen (recensies) te delen met Google. Ook moet de webshop regelmatig updates van de reviews te versturen naar Google. Zo blijven de productwaarderingen up-to-date. Google staat het niet toe dat webshops lage waarderingen met 1 of 2 sterren verstoppen. Google wil een zo betrouwbaar mogelijk resultaat tonen aan haar klanten.

Ten tweede moeten alle reviews samenhangen met de inhoudsvoorwaarden. Zo mogen de reviews geen spam, contactgegevens en persoonlijke informatie bevatten. Ook seksuele, racistische uitingen en gekopieerde reviews zijn niet toegestaan.

Ten derde moeten de reviews van hoge waarde zijn. Dit houdt in dat Google kijkt naar de lengte, relevantie en bruikbaarheid van de reviews. Een review met 5 sterren, zoals ‘’Te Gek!!!’’, beoordeelt Google als een slechte recensie.

Alle reviews moeten in het bezit zijn van de webshop. Hierbij moeten de reviews zelf vergaard zijn. Dit betekent dat er geen externe partijen reviews mogen leveren aan de webshop. De externe partijen die wel toegestaan zijn, zijn partijen als Trustpilot, eKomi etc.

vijf-sterren-fotolia

Bereid je webshop voor

Dit kun je doen om jouw webshop voor te bereiden op de komst van productwaarderingen:

1. Vergaar reviews

Niet elke klant zal altijd uit zichzelf een review achterlaten. Wees niet bang om dit te vragen aan je klanten. Dit kan via e-mail, like-en-winacties op social media of via de telefoon. Uiteraard kun je er een verloting aanhangen om zodoende meer reviews te vergaren. Klanten zullen je graag voorzien van een review als ze bij de volgende aankoop 10% korting krijgen.

2. Voorzie de reviews van waarde

Probeer klanten te stimuleren om waarde toe te voegen aan de reviews. Het is erg belangrijk dat de reviews lang genoeg en relevant zijn. Probeer ook negatieve reviews te veranderen naar positieve reviews. Je zou het probleem van de negatieve review moeten oplossen met een korting of gratis product.

3. Aansluiten bij review sites

Sluit de webshop aan bij reviewwebsites en probeer hier ook reviews te vergaren. Voor deze reviews gelden natuurlijk dezelfde voorwaarden.

4. Aansluiten bij Google Shopping

Mocht je webshop nog niet zijn aangesloten bij Google Shopping, doe dit dan. Voeg hier de producten aan toe waar je graag mee wilt adverteren en experimenteer met de mogelijkheden van Google Shopping.

5. Onlinemarketingbureau inschakelen

Je kunt deze nieuwe update ook aan een onlinemarketingbureau uitbesteden. Deze bureaus zijn hierin gespecialiseerd en nemen alle tijd om jouw Google Shopping op de juiste manier op te maken, in te zetten en winst te laten genereren.

6. Schaal van rating

Gebruikt je webshop een rating van minder dan 5 sterren? Zet deze dan om naar minimaal 5 sterren. Een bijkomend probleem kan zijn dat je reviews niet meer bruikbaar zijn. Mocht dit het geval zijn, ga dan direct aan de slag om je reviews weer op te bouwen.

7. Controleer de reviews

Zijn er reviews die niet aan de voorschriften voldoen van Google? Staan er persoonlijke gegevens of racistische en seksuele opmerkingen in? Bevatten de reviews spam? Haal deze reviews dan weg, omdat ze niet mee worden genomen door Google. Dit is tenslotte ook goed voor je eigen webshop. Hier lees je meer over de reviewvoorwaarden.

Meer traffic met productwaarderingen

Met deze nieuwe Google Shopping-functie krijgen potentiële kopers in één oogopslag te zien hoe tevreden klanten zijn met het product. Het doel van Google is om klanten te helpen een betere beslissing te nemen voordat ze op een advertentie klikken. Volgens Google leveren de productwaarderingen meer traffic op (hogere clickratio’s), maar ook zou het kwalitatief betere traffic op moeten leveren. Sinds de introductie in de Verenigde Staten ziet Google dat het percentage doorklikkers met vijf procent is gestegen ten opzichte van Google Shopping-advertenties zonder productwaarderingen.

Persoonlijk denk ik dat dit een toegevoegde waarde zal hebben binnen de Adwords-advertenties, omdat het voor klanten in één blik duidelijk wordt welk product of producten de voorkeur krijgen. De productwaarderingen stimuleert webshops meer reviews te generen. Hierdoor krijgt de klant een beter beeld van de kwaliteit, werking en gebruikerservaringen van het product.

Wanneer komt dit naar Nederland?

Hier geeft Google geen duidelijkheid over. Wel heeft Google bekend gemaakt om in 2015 de productwaarderingen in meerdere Europese landen uit te rollen. Tot die tijd moeten we dus nog even geduld hebben.