Innovatie

Google Webmaster Tools zoekanalyse: nog meer inzichten [how to]

0

Sinds 6 mei is het rapport ‘zoekopdrachten’ in Google Webmaster tools (GWT) volledig vernieuwd. Met het nieuwe SEO-gereedschap zijn er veel extra mogelijkheden die voor webmasters en marketeers voor nieuwe inzichten kunnen zorgen. In dit artikel neem ik de belangrijkste functionaliteiten met je door en laat ik zien hoe dit nieuwe SEO-rapport je kan helpen met het verkrijgen van nieuwe inzichten!

Statistieken in GWT

Het rapport voor zoekopdrachten had al de functionaliteit om vertoningen, kliks, gemiddelde posities en de CTR in kaart te brengen voor de verschillende zoektermen en pagina’s. Met het nieuwe zoekanalyserapport kunnen deze metrics ook toegepast worden op verschillende landen, apparaten en zelfs specifieke zoektypes, zoals afbeeldingen en videobestanden.

Om de inzichten ook optimaal te kunnen gebruiken in de praktijk, is het goed om eerst even terug naar de basis te gaan. Omdat je met het zoekanalyserapport de verschillende metrics kunt bekijken vanuit diverse invalshoeken, is het belangrijk om te weten hoe de berekeningen tot stand komen. Het aantal kliks en de CTR spreken hierin voor zich, maar het aantal vertoningen en de gemiddelde positie roepen soms nog wel wat vragen op.

GWT_1

Vertoningen

Het aantal vertoningen lijkt op het eerste gezicht een voor zichzelf sprekende metric. Toch is het goed om hier even dieper op in te gaan, want wanneer heb je nou precies een vertoning te pakken? Google laat weten dat het niet zo hoeft te zijn dat je website ook daadwerkelijk in beeld is gekomen bij de gebruiker. Op het moment dat je in de zoekresultaten verschijnt op pagina 1, valt dit onder een vertoning.

Gemiddelde positie

In de zoekanalysetool van GWT kun je de gemiddelde positie zowel per zoekwoord als per specifieke pagina bekijken. Maar wat houdt die gemiddelde positie precies in en wat kun je er uit af lezen? Google gaat bij het berekenen van je gemiddelde positie uit van de topposities. Als je website dus meerdere keren verschijnt bij het zoeken op een relevante zoekterm, wordt alleen de beste positie meegenomen in de berekening. Als je website drie keer naar boven komt in de resultaatpagina op posities 2, 4 en 6, is de positie 2. Als je met dezelfde pagina op een tweede zoekterm rankt op de positie 3, wordt de gemiddelde positie van die desbetreffende pagina (2+3)/2 = 2,5.

Apparaten

Het verkeer via mobiele apparaten blijft toenemen en het lijkt een kwestie van tijd voordat wereldwijd het verkeer via desktop ondergeschikt wordt aan het verkeer via mobiel. Voor veel bedrijven en marketeers is het nog steeds een uitdaging om mobiele resultaten in kaart te brengen. De nieuwe functionaliteit van GWT biedt daarin de helpende hand en maakt het onder meer mogelijk om de CTR of gemiddelde positie op desktop en mobiel met elkaar te vergelijken. Je kunt makkelijk een filter toevoegen bij apparaten waarmee je apparaten kunt vergelijken. Zo kun je desktop tegen mobiel afzetten, maar ook mobiel tegen tablets.

GWT_2

Landen

Als je wilt weten hoe de prestaties van je website in een ander land zijn, kun je hier ook een filter voor instellen. Ook hier is het weer mogelijk om de verschillende inzichten met elkaar te vergelijken. Zo kan het voor sommige Nederlandstalige websites interessant zijn om de posities of CTR te vergelijken met de resultaten in België.

GWT_3

Met de filter voor landen kun je de verschillende metrics van je website voor een groot aantal andere landen over de hele wereld bekijken. Dit kan in sommige gevallen voor interessante inzichten zorgen, met name voor websites die meertalig of internationaal gevestigd zijn.

Zoektype

Met de filter voor zoektypes is het mogelijk om inzicht te verkrijgen in de verschillende prestaties van je website voor web, afbeeldingen en videobestanden. Zoals eerder besproken wordt het aantal vertoningen berekend op basis van het aantal keer dat een specifieke website op pagina 1 verschijnt, ongeacht het feit of de bezoeker dit ook daadwerkelijk heeft gezien. Bij het zoektype afbeeldingen ligt dit iets anders. Google maakt hierbij namelijk gebruik van infinitely scrolling, waardoor in dit geval je afbeelding wel in het vizier van de bezoeker geweest moet zijn.

GWT_4

Wat kun je er mee?

Er zijn veel mogelijkheden te bedenken die je kunt testen met de nieuwe zoekanalysetool. Allereerst blijft het belangrijk om te kijken naar de CTR op bepaalde zoekwoorden, om te ontdekken welke pagina’s wel of niet goed aansluiten bij de zoekintentie. Als je bijvoorbeeld een zoekwoord tegenkomt dat relevant is voor je business, maar een tegenvallende CTR scoort, dan kan het een goed idee zijn om je metatags aan te passen.

Pagina’s vergelijken

Anderzijds kun je ook kijken naar de pagina’s die juist wel een hoge CTR hebben. Dit zijn de pagina’s die uitnodigen om door te klikken en waarbij de metatags goed aansluiten bij de zoekintentie. Vergelijk bijvoorbeeld eens de metatags van pagina’s met een hoge CTR en pagina’s met een lage CTR. Als je grote verschillen ziet in de opmaak, zou je hiermee kunnen testen om te kijken of dit resulteert in een verbeterde CTR. Door deze data ook nog eens te combineren met data uit analytics, ontstaat een gedetailleerd overzicht van de best presterende organische landingspagina’s op je website.

Omdat in de zoekanalyse ook duidelijk wordt aangegeven wanneer bepaalde updates vanuit Google zijn doorgevoerd (zoals de mobiele update op 21 april), is ook goed te zien welk effect de update heeft gehad. Zo kun je bijvoorbeeld voor de laatste update, de veelbesproken mobile update, de verschillende metrics tegen elkaar afzetten en vergelijken tussen desktop, mobiel en tablet. Dit geeft een duidelijk beeld van de effecten en maakt het eenvoudig om te kunnen zien hoe je website voor, en na de update presteerde.

Op de onderstaande afbeelding is bijvoorbeeld te zien dat de posities op mobiele apparaten altijd relatief constant was. Na de update op 21 april is te zien dat deze lijn andere vormen begint aan te nemen.

GWT_5

Kort samengevat biedt de bijgewerkte functionaliteit voor zoekanalyse een grote hoeveelheid nieuwe mogelijkheden. Niet alleen door de nieuwe filters maar ook door de combinaties die je hier zelf mee kunt maken. Uiteindelijk zul je door te vergelijken en te filteren tot nieuwe inzichten komen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij SEO en strategie. Zo kun je met de zoekanalysetool zelf tot ontdekking komen wat wereldwijd jouw best presterende SEO-landingspagina’s zijn op het gebied van posities of CTR.

Data combineren

Door de data met Google Analytics te combineren, kun je bovendien zien hoe deze pagina’s converteren, waardoor een vollediger beeld ontstaat van alle prestaties. Daarnaast maakt de uitbreiding in GWT het mogelijk om veranderingen na updates beter te monitoren. In feite is het vernieuwde zoekanalyserapport in GWT voor elke SEO-marketeer ee aangename update én een absolute must om eens grondig in te verdiepen.

Beschikbaarheid oude rapport

Google stelt ook het oude rapport voor zoekopdrachten nog beschikbaar voor de komende drie maanden. Hierdoor is het mogelijk om aan de nieuwe omgeving te wennen, maar ook om inzicht te krijgen in oudere data. Met de nieuwe tool is het namelijk alleen mogelijk om informatie van de laatste 90 dagen te gebruiken.

Heb jij het nieuwe rapport al ontdekt binnen je GWT account? Deel dan je inzichten in een reactie hieronder.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.