How to

Vergroot je potentiële afzetgebied: 7 producttips voor Amazon

0

De laatste jaren neemt het aantal en de populariteit van grote platformen waarop externe verkopers hun producten kunnen aanbieden sterk toe. Duizenden Nederlandse retailers bieden hun producten inmiddels al aan via Bol, bijvoorbeeld. Een platform waar nog relatief weinig gebruik van wordt gemaakt door Nederlandse retailers, is Amazon. En dat is zonde, aangezien je met Amazon je potentiële afzetgebied met 300 miljoen Europeanen kunt vergroten.

Amazon, de grootste online retailer ter wereld

Amazon is de grootse online retailer ter wereld met in de Verenigde Staten een marktaandeel van 25procent. In ieder Europees land waarin Amazon actief is heeft het een marktaandeel van rond de 10 procent. Iedereen in die landen kent Amazon en koopt er wel eens wat. Amazon is dan ook een ideaal platform om je producten aan te bieden. Je kunt er als verkoper zelfs voor kiezen om de hele logistieke afhandeling en klantenservice in de betreffende lokale taal door Amazon te laten doen.

Een goede productpresentatie op Amazon bepaalt voor een belangrijk deel je succes. In dit artikel leg ik uit hoe je jouw product(en) zo optimaal mogelijk kunt tonen op Amazon. Op de afbeeldingen hieronder (klik erop voor een grotere versie) zie je een bestaande Amazon productlijst, die ik als voorbeeld gebruik.

afbeelding1

afbeelding2

1. De categorie

Ieder product op Amazon staat in een categorie. Vaak bestaan categorieën weer uit sub(sub)- categorieën. De catalogus van Amazon is enorm groot, waardoor relatief veel consumenten de filterfuncties van de site gebruiken om naar producten te zoeken. Daarom is het belangrijk dat jouw product in de juiste (sub)categorie komt te staan. Tip: gebruik de Amazon category classifier om de juiste categorie te vinden. Je vindt dan niet alleen de hoofdcategorie, maar ook de sub(sub)- categorie.

2. De titel van het product

Bij de meeste webshops zijn de titels van producten kort en krachtig. Dat kan uiteraard ook op Amazon. Alleen maakt Amazon, net als Google, gebruik van een zoekfunctie op basis van een zoekalgoritme dat bepaalt in welke volgorde producten worden getoond. Het zoekalgoritme hecht veel waarde aan de titel van het product. Zo is de titel bijvoorbeeld een stuk belangrijker dan de productomschrijving. Dit betekent dat het belangrijk is om de (belangrijkste) zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden in de titel van je product op te nemen en bij voorkeur vooraan.

Maak van je titel geen opsomming van zoekwoorden

Je kunt tot maar liefst 500 karakters in de titel gebruiken. Probeer wel te voorkomen dat de titel een opsomming van zoekwoorden wordt: dit zal potentiële klanten niet uitnodigen om te klikken op je product, ondanks dat je misschien hoog scoort in de resultaten. Maak het voor klanten interessant om op jouw product te klikken. Noem bijvoorbeeld een voordeel (usp) van je product en de garantie van het product in de titel.

Je kunt overigens in het Amazon-systeem achter de schermen nog 250 karakters benutten voor zoekwoorden. Een opsomming van zoekwoorden in de titel is dus echt niet nodig.

3. Reviews

Potentiële kopers laten zich graag beïnvloeden door meningen van anderen. Daarom leiden (positieve) reviews tot meer verkopen. Hoe meer verkopen je van een product realiseert via Amazon, hoe hoger Amazon je plaatst in de getoonde zoekresultaten. Hierdoor vinden meer potentiële kopers jouw product, waardoor het aantal verkopen verder stijgt en vervolgens het aantal reviews ook weer. Reviews zijn cruciaal voor het succes van jouw product op Amazon.

Slecht 1 op de 100 klanten plaatst een review

Standaard stuurt Amazon de klant twee weken na aankoop een e-mail met het verzoek tot het plaatsen van een review. Mijn ervaring is dat slechts 1 op de 100 klanten op dit verzoek reageert.

Wat kun je doen om meer reviews te krijgen? Je kunt vanuit het Amazon-systeem een persoonlijke e-mail aan de klant sturen, waarin je om productfeedback vraagt. Een andere manier is om bij de lancering van jouw product op Amazon een flinke korting te bieden, om zo in korte tijd veel verkopen en reviews te genereren. Ook kun je vrienden en bekenden gratis kennis laten maken met jouw product in ruil voor een review op Amazon.

4. De verkoopprijs

Net als bij de meeste webshops, heb je op Amazon de mogelijkheid om een ‘van-voor’-prijs te tonen. Deze mogelijkheid kun je het beste altijd benutten. Consumenten zijn vaak op zoek naar ‘koopjes’. Zorg er daarom voor dat de klant het gevoel krijgt dat het om een aanbieding gaat.

5. Afbeeldingen

Je kunt per product acht afbeeldingen toevoegen. Probeer hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. In het voorbeeld van de schroefmachine zijn bijvoorbeeld maar twee afbeeldingen zichtbaar. Dit is naar mijn mening te weinig. Je kunt de mogelijkheid ook benutten door bijvoorbeeld afbeeldingen van maattekeningen, handleidingen en sfeerimpressies toe te voegen. Let op: je kunt alleen JPEG-, TIFF- en GIF-bestanden uploaden als afbeelding.

Richtlijnen van Amazon zelf

Buiten de hoeveelheid afbeeldingen speelt ook de kwaliteit van de afbeeldingen een belangrijke rol. Amazon geeft de volgende richtlijnen:

  • Producten vullen bij voorkeur 85 procent van de afbeelding en hebben bij voorkeur een witte achtergrond.
  • Afbeeldingen zijn bij voorkeur minimaal 1000 bij 1000 pixels, omdat Amazon wil dat op afbeeldingen ingezoomd kan worden.

Afbeeldingen die niet aan deze richtlijnen voldoen, worden meestal wel geaccepteerd, maar zullen je ranking in de zoekresultaten niet in positieve zin beïnvloeden.

6. Bulletpoints

Bulletpoints zijn bedoeld om kort en krachtig de voordelen (usp’s) van je product te presenteren. Ze worden door veel verkopers op Amazon nog niet gebruikt. Hier kun je voor jouw product het verschil maken: in tegenstelling tot de afbeelding van de schroefmachine, wordt de productbeschrijving namelijk niet direct onder de foto weergegeven. Je zult naar beneden moeten scrollen om bij de productbeschrijving te komen. Daarom is mijn advies om zoveel mogelijk informatie bij de bulletpoints te plaatsen. Er is ruimte voor vijf bulletpoints: probeer deze ook allemaal te benutten.

7. Productbeschrijving

In de productbeschrijving is het toegestaan om een stukje html-code te gebruiken. Slechts een klein gedeelte van de verkopers doet dit. Als je geen html gebruikt, wordt alle tekst achter elkaar geplaatst. Het resultaat is zoals hieronder weergegeven. Dit nodigt naar mijn mening niet uit tot lezen.

Partnership handshake to business success Online via laptop

De productomschrijving van de schroefmachine leest bijvoorbeeld een stuk prettiger: vetgedrukte woorden, paragrafen en een nette opsomming.

Bovenstaande tips kunnen echt het verschil maken voor een goed converterende product listing op Amazon!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.