Innovatie

Gaan deze nieuwste technologieën ons leven verbeteren?

0

’s Avonds plofte ik neer op de bank. Het duizelde. ‘Als ik nou alle indrukken van vandaag zou combineren? Dan krijg je een slimme koelkast die constant meeluistert met al onze gesprekken. In die koelkast worden zaden supersnel tot groenten gekweekt. Niet alleen bij mij, maar overal ter wereld. Doei, voedselprobleem! Oh ja, die koelkast wordt afgeleverd met een drone.’ Is this for real?

Drones, 3D-printen, digitale nomades en ethiek

Op zaterdag 27 juni vond de zesde editie van Permanent Beta plaats in Amersfoort. Het was een dag met nieuwe technologie, zoals drones, 3D-printen en onderhuidse chips. Maar het ging ook over digitale nomades, je leven optimaliseren en ethische discussies over de toepassing van al die nieuwe disruptieve technologie.

Idealisten en knopjesnerds

Martijn Aslander is één van de oprichters van Permanent Beta. Wat voor mensen bezoeken nou zo’n dag? ‘We hebben een running gag over welke type mensen nou een Permanent Beta-dag bezoeken. Aan de ene kant heb je de digitale voorhoede van Nederland. De programmeurs, hackers en knopjesmensen. Aan de andere kant heb je de idealisten die het onderwijsstelsel, de gezondheidszorg, de overheid en de maatschappij willen veranderen.’ Dat is een leuke mix. Daar ontstaat ook een leuke cocktail als die groepen met elkaar gaan spreken en spelen. Zoals met drones.

Wat is Permanent Beta?

De ondertitel, vertaling zo je wil, van Permanent Beta = ‘nooit af’. Permanent Beta is een stichting die als doel heeft om kennis te delen over technologie, wetenschap en kunst. Het is een beweging die gelooft in de kracht van de deeleconomie en creativiteit. Noem het ‘practice what you preach’, maar de lezingen, presentaties en workshops van Permanent Beta worden ook georganiseerd zonder geld of formele structuren. Dat het leuk is, verwoordt deelnemer Joke treffend: ‘Het voelt als rondlopen in een snoepjesfabriek.’

Drones om te proberen

Drones om te proberen

Tandpastafabriek

De Permanent Beta-dag werd niet gehouden in snoepjesfabriek. Wel in een andere fabriek, namelijk op het terrein van de oude tandpastafabriek van Prodent werd het evenement georganiseerd. Een mooie lokatie, De Nieuwe Stad. Industrieel erfgoed uit een tijd dat tubes tandpasta nog vlakbij het centrum van Amersfoort werden gemaakt.

Exponentiële organisaties

Hiërarchie of een strak programma bestaat niet op een Permanent Beta-dag. Toch wel een beetje officieus misschien, gold de lezing van Yuri van Geest (auteur van het boek Exponential Organizations) misschien wel als de keynote lezing. Zijn strekking? Reguliere organisaties zijn ingericht voor lineaire groei. Maar in een tijd van exponentiële technologische ontwikkelingen – zoals robotisering, maar ook biotechnologie, nanotechnologie, 3D-printen, en nog veel meer – past een regulier organisatiemodel niet meer. Gelukkig, de Permanent Beta-dag is bij uitstek een manier om met al deze technologie in aanraking te komen. En om over de impact met anderen te discussiëren.

Koelkasten met zaden

De Niwa ONE

De Niwa ONE

De voorbeelden spreken tot de verbeelding. De groenteman? Het is geen robot die zijn werk overneemt, het is de nanokoelkast. Straks koop je geen courgettes, broccoli en tomaten meer als volgroeide groenten. Nee, je krijgt zaden thuisgestuurd die je in je nanokoelkast stopt. Al is koelkast misschien een verkeerd woord. Eigenlijk is het een soort super-mini-kas in je keuken. Na twee of drie dagen zijn de zaadjes uitgegroeid tot heerlijke groenten. Klinkt weird? Kweekvlees wordt nu ook al gemaakt. Of neem de NIWA, groente kweken in je appartement en de voorgang checken met een app.

Robotklonen

Terug naar de robots die ons werk gaan overnemen. Dat is mooie illustratie van hoe een Permanent Beta-dag werkt. Robots kwamen in diverse presentaties terug vanuit verschillende invalshoeken, op maatschappelijk, organisatie als op persoonlijk niveau.

  • Gaan we in de toekomst naar een basisinkomen toe, omdat robots al ons werk hebben overgenomen? (maatschappij)
  • In welke mate kunnen robots en kunstmatige intelligentie ook het creatieve werk overnemen in bedrijven? (organisatie)
  • Hebben we in de toekomst robotklonen die ons tegelijkertijd representeren in Dubai, Singapore en San Francisco? (persoonlijk) Yuri van Geest: ‘Dat scheelt in ieder geval behoorlijk met jetlags!’

Vind je dit interessant? Eerder schreef ik ook een artikel over robotisering en de impact op kenniswerkers.

Testosteron en koffie met boter

Gelukkig gaat het niet alleen over robots. Of over het onstuitbare geloof in dat technologie alles beter maakt. Althans, natuurlijk kan technologie ons wel een stuk verder helpen. Voor 90 euro kon je een RFID-chip in je hand implanteren (waarom zou je überhaupt een chip implanteren?). Maar er waren ook sprekers die vertelden over hoe je met voeding en sport een betere hormoonbalans kunt bereiken. Of sprekers die vertelden over bulletproof coffee, ontbijten met koffie gemixt met boter en een extract van kokosolie.

Technologie is aanvullend op wat mensen kunnen. Wat wij mensen ook goed kunnen is samenwerken.

Schaken met robots

Bas van de Haterd vertelde over hoe robots de arbeidsmarkt gaan veranderen. Ok, dat robots eraan komen dat iets wat we allemaal wel weten. Maar, wat blijft er dan voor ons over? Volgens Bas is dat simpel: ‘Technologie is aanvullend op wat mensen kunnen. Wat wij mensen ook goed kunnen is samenwerken. Een voorbeeld: schaaktoernooien tussen supercomputers, schaakgrootmeesters met een laptop en teams van schaakamateurs met laptops worden bijna altijd gewonnen door de laatste groep.’ De strekking: laat technologie voor je werken, met anderen, en doe dat slim.

De ELF, een super duurzaam vervoersmiddel

De ELF, een super duurzaam vervoersmiddel

Lifestyle van een digitale nomade

Er werd niet alleen gesproken over dingen met chips, staal en elektriciteit. Esther Jacobs vertelde over haar moeizame gevecht met de Nederlandse overheid over haar Nederlandse burgerschap. Van bankrekeningen, verzekeringen tot aan verzekeringen. Ons huidige wetssysteem is nog niet gewend aan digitale nomaden. Net zo min als aan robots.

Ons huidige wetssysteem is nog niet gewend aan digitale nomaden. Net zo min als aan robots.

Terug naar Bas: ‘Wat als een zorgrobot een belangrijk medicijn voor je oma moet bezorgen, maar zijn weg wordt afgesneden door drie jonge overvallers. Wat moet de robot dan doen? Onder wiens verantwoordelijkheid valt dat?’

Ervaringsdeskundigen voor een betere wereld

Het blijft niet bij abstracte discussies. Als je geïnteresseerd bent in nieuwe technologie, is het altijd aardig dat er bij de aanwezigen, mensen zijn die gek genoeg zijn om die nieuwe technologie zelf te proberen.

Zoals mensen die een chip onderhuids laten implanteren, of die een voertuig importeren die super duurzaam is voor ritten onder de 25 kilometer. Mensen die aan quantified self doen en experimenteren om snel slimmer te worden, optimaal slapen of op een andere manier gaan hardlopen. Mensen die intensief experimenteren met de blockchain en bitcoin. Mensen die streven naar betere samenwerking in organisaties. Experts die alles weten over onderwijsvernieuwing of biogas. Mensen die met een hoofdband minder stress hebben. Mensen die alles, maar dan ook echt alles, weten van werken met een Mac of met software zoals Evernote. Ga zo maar door.

Internetgekkies

Dat is nodig. Soms heb je ‘gekkies’ nodig die dingen uitproberen, om daarna een goed oordeel te kunnen vellen over de technologie. Maar niet alleen een oordeel over de technologie zelf, maar ook de toepassing van de technologie en de impact op jou als persoon, op organisaties waarin/voor je werkt en op de maatschappij. Dat is nodig om een goede discussie te kunnen voeren, over bijvoorbeeld de ethiek, politiek en wetgeving rondom nieuwe technologie. Zelf doe ik dat trouwens ook, als menselijk proefkonijn in dit geval.

Echo als elektronisch huisdier

Het mooiste voorbeeld dat ik die dag heb gehoord is de Echo van Amazon. Martijn heeft er één besteld: ‘Het is een soort van elektronisch huisdier.’ De Echo is een soort cilinder die je in je huiskamer kunt zetten. Wat kun je met de Echo doen? ‘De Echo is als het ware je digitale persoonlijke assistent en luistert de hele dag mee. Amazon belooft dat ze daar niets mee zullen doen.’ Ik moet er nu nog niet aan denken. Is Martijn niet te goedgelovig?

“Ach, als ze daar toch andere dingen mee doen of de NSA luistert mee, dan merk ik dat vanzelf. Daarbij, als mensen me willen afluisteren dan doen ze dat toch al.’ Sowieso verwacht hij dat stem en spraakherkenning een grote vlucht gaat nemen in de komende jaren: ‘Knopjes, muizen en interfaces om software te bedienen hebben we straks helemaal niet meer nodig. Alles gaat via onze stem.’ Niet alleen de Echo, maar ook Apple (met Siri), Google en het Nederlandse Braintoss zijn daar druk mee bezig.

Accepteer cookies

Drones voor je verjaardag

Kortom, discussies over technologische vernieuwing, ethiek, privacy en de impact op mens, organisatie, maatschappij en wereld wisselden elkaar af. Tijdens de presentaties als daarna. Gelukkig was dat af en toe niet nodig, want dan ging het wel lekker over de technologie en de gadgets. Vincent was er samen met zijn zoon. ‘Mijn zoontje dramde nogal om naar de demonstratie over drones te gaan. Dat had ik beter niet kunnen doen. Nu wil hij zeker weten een drone voor zijn verjaardag!’

Gelukkig. Kinderen willen nog steeds vliegen met drones. Niet alleen voor volwassenen dus. Welkom in de snoepjesfabriek.

De volgende Permanent Beta-dag is trouwens op vrijdag 13 november in Rotterdam.