Innovatie

7 mythes over een betere laadtijd van je website

0

“Een snelle website is een betere website.” Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je dit hoort. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de laadtijd van een website een directe invloed heeft op het succes van een site. Er wordt echter nog wel eens wat geroepen dat niet of maar gedeeltelijk waar blijkt te zijn. In dit artikel bespreek ik 7 van die mythes die ik regelmatig voorbij hoor komen.

Het versnellen van een website is dus een hot topic in de online wereld. De reden hiervoor is drieledig. Wachten op een trage website is een van de grootste redenen om een website te verlaten, om te beginnen. Ten tweede, met kortere laadtijden klikken bezoekers veel makkelijker en met meer plezier door een site, én converteren ze eerder en meer (denk bij dit laatste aan een webshop). Tot slot beloont Google websites met korte laadtijden met een hogere kwaliteitsscore en indirect dus met een hogere ranking in de zoekresultaten. Over de snelheid van een website is dus veel te vertellen, maar dit zijn 7 mythes over laadtijden die je echt niet hoeft te geloven.

Mythe 1: Er is één magische oplossing om mijn site sneller te maken

Helaas, zo werkt het niet. Je site kan op verschillende vlakken vertraging oplopen. Zowel in de content en in de structuur van de achterkant van de site, als op het gebied van hosting kunnen bottlenecks ontstaan. Zie het als een estafette: er zijn verschillende lopers die het stokje aan elkaar over moeten geven. Loopt één van deze lopers traag, dan loopt het hele team vertraging op. Het beste resultaat behaal je als alle lopers op hun best presteren. Soms wordt vertraging door één van de lopers veroorzaakt, maar veelal zit de vertraging overal een beetje.

Hosting-servers_61782213

Als er al een magische oplossing is, dan is dat vooral om een goede analyse van je site te (laten) maken waar de voornaamste bottlenecks in jouw site zitten. Zo kan je gericht de pijnpunten aanpakken. Een heel goede en uitgebreide analysetool is bijvoorbeeld New Relic.

Mythe 2 – Afbeeldingen maken je site traag

Dat is niet per se waar. Wanneer je afbeeldingen op je site plaatst heb je te maken met twee aspecten: de opslag van de afbeeldingen op de server en het opvragen ervan door een bezoeker. De opslag van afbeeldingen zelf maakt je site niet traag. De vertraging kan wel optreden wanneer een pagina wordt opgevraagd door een bezoeker en wanneer de afbeelding dus naar de browser getransporteerd moet worden. Maar deze vertraging wordt pas echt merkbaar als er veel afbeeldingen binnen één pagina opgevraagd moeten worden of als de afbeeldingen extreem zwaar zijn.

Voor beiden zijn oplossingen, waardoor je site echt niet traag hoeft te worden van afbeeldingen. Denk aan afbeeldingen optimaliseren, comprimeren, caching of CDN. Voor het optimaliseren van afbeeldingen zijn er tal van tools die je kunt gebruiken, zoals ReSmsuh.it, OptiPNG en Imagemagick. Sommige webhosters bieden zelf ook een image optimizer aan.

Mythe 3 – Bots en hogere bezoekersaantallen vertragen mijn site

Dat geldt alleen als je niet genoeg verwerkingscapaciteit hebt. Let hier dus op bij de inkoop van je hostingpakket. Het is wel verstandig kritisch om te gaan met bots. Het bezoek van bots (robots van bijvoorbeeld Google en andere zoekmachines) kan namelijk wel voor problemen zorgen als je site ongestructureerd is. De bots raken dan ‘verdwaald’ binnen je site, waardoor ze requests naar de server blijven versturen. En dit vergt weer veel verwerkingscapaciteit die je eigenlijk niet (nodig) hebt.

Zorg er dus voor dat je de structuur van je site op orde hebt, dan zullen deze bots geen vertraging veroorzaken. Daarnaast zijn er nog tal van trucjes waarbij je specifieke bots kunt blokkeren (bijvoorbeeld die van je concurrent die twee keer per dag jouw prijzen scant). Een ervaren developer kan je daar verder mee helpen.

Mythe 4 – Caching maakt mijn site altijd sneller

Dat hangt af van hoe snel de site uit zichzelf al is en hoeveel er gecached kan worden. Kortgezegd werkt caching als volgt: elke keer wanneer een pagina wordt opgevraagd wordt moet deze opgebouwd worden uit verschillende elementen.

Caching houdt in dat van deze pagina een ‘foto’ gemaakt wordt en dat deze wordt bewaard voor de volgende bezoeker. De server hoeft dan alleen die ene foto uit te leveren in plaats van alle losse elementen opnieuw te berekenen. In veel gevallen geeft dit inderdaad flinke tijdwinst. Maar als de elementen waaruit de pagina is opgebouwd, lichter zijn dan de uiteindelijke foto, dan heeft de cache geen enkele nut. Bij de inrichting van caching kan hier door de webdeveloper rekening mee worden gehouden.

Daarnaast is caching heel geschikt voor informatie die niet verandert. Maar hoe meer actuele of gepersonaliseerde informatie op je site staat (voorraadinformatie, persoonlijke begroetingen, etc.) hoe minder er gecached kan worden. En hoe minder je kunt cachen, hoe minder de snelheidswinst weer is.

Mythe 5 – Bij een snelle webhoster is mijn site altijd snel

Was dat maar zo. Denk weer aan de estafettelopers zoals bij mythe 1 genoemd. Een webhostingpakket met slimme technologie, toegespitst op je CMS en ruime specs zal je site zeker sneller maken. Maar als je site niet goed in elkaar zit, dan loop je in dat gedeelte van de race sowieso vertraging op. Snelle hosting kan hier niets aan doen. Het omgekeerde van deze stelling is wel waar: bij een langzame webhoster is mijn site altijd langzaam. Als de basis al niet goed is, zul je nooit een supersnelle site krijgen.

Bestandsoverdracht-43983369_Subscription_XXL

Mythe 6 – Het gebruik van een CDN maakt mijn site altijd sneller

Een CDN (Content Delivery Network) is een systeem waarbij meerdere servers op diverse locaties wereldwijd geplaatst zijn. Op alle locaties staat dezelfde content. Wanneer een bezoeker content van de site wil ophalen, wordt dit opgehaald van de server die het dichtstbij de locatie van de gebruiker staat. Dit kan inderdaad flinke snelheidswinst opleveren. Maar let wel: heb je een Nederlandse site waarbij alle bezoekers vooral uit Nederland komen, dan heeft het feit dat je content op servers wereldwijd verspreid staat weinig toegevoegde waarde. Het gebruik van CDN gaat je site dan niet sneller maken.

Mythe 7 – Ik kan beter geen SSL-certificaat gebruiken, want het maakt mijn site traag

Ja, SSL-versleuteling brengt milliseconden vertraging met zich mee. Deze vertraging is echter zo klein dat dit echt verwaarloosbaar is ten opzichte van de voordelen die SSL-versleuteling biedt. SSL zorgt ervoor dat je bezoekers veilig van jouw site gebruik kunnen maken, het straalt vertrouwen uit en draagt sinds enkele maanden bij aan je Google-ranking. Die milliseconde vertraging weegt wat mij betreft niet op tegen deze voordelen en ik adviseer daarom absoluut om een SSL-certificaat gebruiken.

Accepteer cookies

Suzanne is te gast in de nieuwste podcast van Jelle Drijver:

Illustraties met dank aan Fotolia.