How to

Vertel je ‘why’ op je LinkedIn-profiel en maak die digitale klik

0

Dat mystieke gevoel in intermenselijke communicatie maakt dat je van sommige mensen werk en opdrachten krijgt en van anderen niet. Hoe kun je de ‘klik’ digitaal maken? “People don’t buy what you do, but why you do it”, zegt Simon Sinek. Met zijn Why-benadering en Covey’s ‘dreamjob-vragen’ krijg je het voor elkaar. Gebruik deze 8 vragen om je eigen ‘Why’ te benoemen en via LinkedIn je droombaan te vinden.

Online kun je verbinding maken op basis van gedeelde passies, want uiteindelijk draait het ook op internet om gevoel.  En hoe duidelijker je communiceert wat jou concreet kenmerkt en motiveert, des te meer je onderscheidend en herkenbaar wordt.

Expertstatus

Om bezoekers van je LinkedIn-profiel te overtuigen van jouw kennis en kunde – dus je expertstatus – is een volledig en professioneel uitziend profiel noodzakelijk, al is dat pas het begin. Om echt te netwerken zul je je LinkedIn-profiel moeten gebruiken als de basis voor je personal brand. Je zult je moeten profileren. En zeker ondernemers zullen hun “expertstatus” zichtbaar moeten maken. Laat je zakelijke zelf zien en benoem je digitale gunfactor.

Je zakelijke zelf

Het managen van je reputatie, je expertstatus, begint met de vraag: ‘Wie ben ik in mijn professionele rol?’ Het gaat vooral om het dichten van de kloof tussen identiteit en imago. Wat is datgene waar jij intrinsiek door gemotiveerd raakt, dat wat je echt anders doet zijn in je werk, dat maakt het echte verschil en je toegevoegde waarde laat zien?

Als je LinkedIn-profiel bezocht wordt is de samenvatting de plek waar mensen als eerste iets over je lezen. Daar wordt de eerste indruk gemaakt en daar kun je de aandacht langer vasthouden. Als je gedeelde passies benoemt, wordt jouw motief herkend en zal een bezoeker blijven hangen. Als er daarentegen een omschrijving staat over de werk-/opdrachtgever van dit moment wordt er over het algemeen al niet verder gekeken.

Accepteer cookies

Hoe laat je zien wie je bent?

“Ik noem het de Gouden Cirkel”. Zo begint Simon Sinek zijn verhaal ‘Start with why’. Zelf interpreteer ik het als: ‘Mensen die weten waarom ze doen wat ze doen maken, een verschil.’ In de vertaling van zijn talk op TED.com (nu al 22 miljoen views) zegt hij verder:

“Waarom? Hoe? Wat? Ieder persoon, iedere organisatie op deze planeet weet wat hij doet: 100 procent. Sommigen weten hoe ze het doen, of je het nu je speciale waarde voorstel of je bedrijfseigen proces of je USP noemt. Maar weinig, heel weinig mensen of organisaties weten concreet te vertellen waarom ze doen wat ze doen. Met ‘waarom’ bedoel ik: wat is je doelstelling? Waar doe je het voor? Wat is je geloof? Waarom bestaat jouw organisatie? Waar kom je je bed voor uit ’s morgens? En waarom zou het iemand uitmaken?”

Vertrek vanuit jezelf

“People don’t buy what you do, but why you do it”, zegt Sinek. Benoem dus in je samenvatting jouw passie, missie, waarden en visie en hun onderlinge verbinding. Dit is tegelijkertijd jouw antwoord op de vraag: waarom moeten we jou nemen? 
Dit begint met voor jezelf te onderzoeken en benoemen wat je drive is.

Kunnen benoemen wat je “biedt” en dat bevestigd krijgen middels aanbevelingen waaruit blijkt dat “zij” dit ook herkennen en waarderen is positief voor het ego.

Een bijkomend voordeel is dat als je je “toegevoegde waarde” kunt benoemen, dit ook zeker bijdraagt tot professionele “eigenwaarde”. Een volledig ingevuld profiel met een duidelijk statement over waarom je doet wat je doet draagt bij tot positieve zelfkennis. Kunnen benoemen wat je “biedt” en dat bevestigd krijgen middels aanbevelingen waaruit blijkt dat “zij” dit ook herkennen en waarderen is positief voor het ego.

Ontdek je droombaan

Passie bepaalt je uitstraling, maakt je herkenbaar. Passie is op haar beurt het vuur, de wens, de kracht van de overtuiging en de motor die ervoor zorgt dat mensen discipline kunnen opbrengen om hun visie te realiseren, zo benadrukt Stephen Covey.

Je eigen passie

Toen ik mijn eigen passie ontdekte werkte ik in loondienst en ik denk dat de meeste zelfstandig professionals zo begonnen zijn. Ik volgde in de avonden en weekenden opleidingen en cursussen (leren), zelfs gedeeltelijk in de baas zijn tijd. Op vakantie gingen toen nog boeken (nu de iPad) mee (lezen), die mij met name vanuit mijn professionele drive interesseerden (veranderen) en die werden uitgelezen in de luie uurtjes. Voorbeelden van je passie benoemen in je “samenvatting” zie je bij James Caan en Anthony Robbins.

Hart_87171618_Subscription_XXL

4 vragen

In een blogpost gaf Stephen Covey antwoord op de vraag: “Wat moet ik doen om mijn droombaan te ontdekken?” Covey antwoordde: “Om je droombaan te ontdekken moet je jezelf deze fundamentele vragen stellen:

 1. Wat wil je echt graag doen?
 2. Wat doe je goed?
 3. Waar gaat je hart echt harder van kloppen?
 4. Wat heeft de wereld van jou nodig?”

Het is belangrijk dat mensen de tijd nemen om te reflecteren op hun potentieel. De meesten doen dit niet. Ze worden als het ware verzwolgen door de definities en de agenda’s van anderen. En die externe agenda’s hebben de neiging om hun gedrag te sturen. Dit is wat ik noem ‘de ware identiteitsdiefstal’.

Maak je los van sociale en culturele verwachtingen

Anders gezegd, je wordt ondergedompeld in sociale en culturele verwachtingen, je wordt er als het ware door geabsorbeerd. Je bent hieraan zo gewend en het wordt continu versterkt door je sociale omgeving. Je opvoeding, de cultuur waarin je opgroeit, het bijpassende onderwijs etc. zorgen ervoor dat je meer gericht bent op wat de ander van je verwacht dan dat je zelf precies weet wat jij nu echt leuk vindt.

Profileren is jezelf herkenbaar neerzetten.

In Nederland zijn de meeste mensen gericht op de groep en het gemiddelde. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt wordt het afgehakt’ is niet voor niets een Nederlands gezegde. Ambitieus en positief uitgesproken zijn en jezelf als zodanig profileren, zijn zaken die not done lijken en die veel reacties oproepen.’ Misschien houdt dat je tegen, maar: profileren is jezelf herkenbaar neerzetten!

2 x 4 vragen om je eigen Why te benoemen

Stel jezelf de volgende 8 vragen. En ga hierbij uit van wat je echt heel goed kan, waar je energie van krijgt, zonder de context werk en inkomen.

 1. Wat is je passie? Wat wil je echt graag doen?
 2. Wat is je missie? Waar gaat je hart echt sneller van kloppen?
 3. Wat is je roeping? Wat beschouw je als jouw levenstaak, wat heb je te bieden, waartoe ben je op aarde?
 4. Wat is je beroep? Hoe beschrijf je jouw ideale job inhoudelijk, zonder er direct een specifieke functienaam aan te hangen?

Pas als je deze vier vragen duidelijk, overdacht en doorvoeld hebt kunnen beantwoorden kun je verder verdiepen met de volgende vier vragen:

 1. Wat je geweldig vindt, zijn je passie en je missie: Wat vind jij geweldig? Waar gaat je hart echt harder van kloppen?
 2. Waarin je goed bent, zijn je passie en je professie: Wat heeft de wereld van jou nodig?
 3. Wat de wereld nodig heeft, zijn je missie en roeping: Waar kun je geld mee verdienen?
 4. Waar je geld mee kunt verdienen, zijn je professie en je roeping: Waar ben je (heel erg) goed in?

Wordcloud_motivatie_85557144_Subscription_XXL

Tip:
 Schrijf je acht antwoorden op losse kaarten. 
Gebruik woordassociatie om de juiste woorden te vinden. Neem de tijd om jezelf beter te leren kennen dan komen de antwoorden vanzelf.
Waarschijnlijk heb je nu met deze acht kaarten een veel beter beeld van wat jou motiveert.

Laat je intrinsieke motivatie zien

Word herkenbaar voor die mensen die zich aangesproken voelen door jou als professional. Vroeger gebeurde dit alleen via het traditionele netwerken en het “ons kent ons”. Nu vindt het steeds meer plaats door social media.

Ik, met mijn product of dienst en de wijze waarop ik dit onder de aandacht breng, spreek de potentiële klant aan. Dat is de instelling om werk of opdrachten te verkrijgen. Hoe authentieker mijn identiteit is, des te groter de kans dat mensen zich in mij herkennen. Daardoor zullen ze mijn ideeën, werkwijze etc. gaan aanbevelen, ze worden mijn ambassadeurs en zo zullen klanten mij gaan benaderen. Dat begint met je why, je passie, je intrinsieke motivatie.

Foto intro © Esther Vargas, illustraties met dank aan Fotolia.