Trends

Acquisitie in het buitenland: hoe doet een digital nomad dat?

0

Stel, je ziet een leven als digital nomad wel zitten. Maar je grootste twijfel is de onzekerheid van werk en daarmee een inkomen om je reis voort te zetten. Het is misschien wel de meest gestelde vraag sinds ik aan dit avontuur begon: ‘hoe kom ik in het buitenland aan opdrachten?’ Ik zocht het uit samen met wat hulp van andere nomads. En dit zijn onze bevindingen.

Weinig verschil met Nederland

Vanuit mijn eigen ervaring zou ik zeggen dat acquireren in het buitenland niets anders is dan hoe je dat als freelancer in Nederland zou doen. Enkele elementen zijn onmiskenbaar om business voor jezelf te generen. Denk aan het hebben van een netwerk: ook in Nederland ben je als freelancer continu bezig dit netwerk te vergroten. Om mensen te ontmoeten. En om jezelf te profileren binnen je vakgebied. Ik kan je vertellen dat dit niet verandert als je eenmaal de deur achter je dichttrekt en je werkzaamheden naar een ander land verplaatst.

Inmiddels ben ik tweeënhalve week op reis en heb in die tijd verschillende aanvragen van Nederlandse bedrijven gekregen. Gewoon via mijn website. Via de mail. En niet eens veel van deze bedrijven schrikken af wanneer je zegt dat je ze graag wilt helpen, maar dat je op dit moment werkt vanuit het buitenland. Zolang jij je deadline maar haalt en zorgt voor een goede communicatie via mail, Skype, Facetime en dergelijke tools, zijn de meeste klanten tevreden. Uiteraard heb ik het hier over relatief kleinere klussen in plaats van langdurige detacheringsprojecten. Maar als je weet dat je leven in bijvoorbeeld Indonesië (waar ik nu zit) dusdanig goedkoper is, heb je ook een stuk minder stress over die paar kleine opdrachten. Want die brengen genoeg geld op om er hier van te kunnen leven.

SONY DSCWerk via coworking spaces

Waar je ook bent: overal is vraag naar goede freelancers. Je hoeft er niet eens heel erg naar op zoek te gaan. Ik vond oproepen in de koffiebarretjes in Kuala Lumpur en ik vond ze in elke coworking space die ik tot nu toe bezocht heb. Variërend van de vraag naar designers en copywriters tot techneuten en entrepreneurs. In een eerder interview dat ik hield met digital nomad Mike Dekker, vertelde hij me dat hij de meeste opdrachten binnengehaald heeft via andere digital nomads die hij ontmoette in coworking spaces op Australië en in Bali. Samenwerkingen die hij vandaag de dag nog steeds voortzet.

Mocht je nu denken dat dit een gelukstreffer van Mike was: think again. Wie ik ook spreek of waar ik ook kom, iedereen denkt met je mee. ‘Ow, je bent copywriter? Mooi, ik kan je hulp gebruiken. En je moet ook nog even praten met die en die. Die zochten van de week ook nog iemand.’ Et c’est ça. Mensen helpen elkaar. En ook al klinkt wat ik nu ga zeggen een beetje hippie-achtig: doe goed en goed ontmoet.

11997040_10153031580752805_1823166752_n 11350179_10153031576962805_1833524558_n

Zelfs al ben je van nature geen goede netwerker en vind je het lastig om gesprekken met volkomen vreemden aan te gaan: ze komen vanzelf naar je toe. En anders heb je altijd nog de vele events die gehost worden in de coworking spaces of initiatieven zoals Tribewanted: een coworking community binnen een coworking space waarbij je dagelijks andere mensen ontmoet.

Online aan opdrachten komen

Een andere optie om aan opdrachten te komen is via de vele websites die daar inmiddels voor opgezet zijn. En dat zijn er boel op het gebied van digital professionals. Je hebt ze in alle soorten en maten. En in alle prijsklassen.

Zo kwam ik al snel fiverr.com tegen. Een website waarop je voor slechts $5 opdrachten kunt laten uitvoeren. Ik was compleet geshockeerd en dacht gelijk: ‘wie werkt er nu voor maar $5?!’ Maar zoals je als digital nomad wel vaker dingen in perspectief zult zetten, is dit er daar ook een van. Bij ons krijgt een 15-jarige vakkenvuller dat per uur. In India werkt een programmeur daar een hele week voor.
En dan heb je ook nog de legio websites met naar Westerse maatstaven betaalde opdrachten. Zie het als een marktplaats voor freelance opdrachten. De websites doen allen hetzelfde: ze geven opdrachtgevers de kans hun job te pitchen en freelancers hebben de mogelijkheid te reageren en hun offerte uit te brengen:

Screen Shot 2015-09-04 at 22.00.33
Screen Shot 2015-09-04 at 22.00.44Ik heb verschillende digital nomads gesproken die ermee werken. Stuk voor stuk levert het ze enkele
opdrachten per maand op. De tip die ze me meegaven, is dat het vooral slim is je opdrachtgevers je na een klus te laten beoordelen. Hoe meer beoordelingen positief voor je uitpakken, hoe groter de kans dat je een volgende klus binnenhaalt. Een kind kan de was doen.

Entrepreneurship

En dan heb je nog de digital nomad die volkomen voor zichzelf werkt en zijn reizen gebruikt om zijn producten of diensten te verdiepen. Of om zijn persoonlijke ontwikkeling verder te stimuleren. Als je dit type nomad bent, heb je het heft volkomen in eigen hand en kun je de mensen die je ontmoet tijdens je reis juist ‘gebruiken’ om te sparren of ze in te huren om bijvoorbeeld delen van je online propositie in te laten vullen. Zodat je online business meer dan voorheen groeit.

Acquireren is geen enkel probleem

Het binnenhalen van opdrachten is, ook in het buitenland, een kwestie van het benutten en uitbreiden van je netwerk. Dat betekent open staan voor suggesties van anderen, samenwerkingen aangaan en voortdurend uitkijken naar je eigen (korte termijn) toekomst. Voor mij is dat niet anders dan de manier waarop ik werk in Nederland. Oké, je kunt in het buitenland tegen een taalbarrière aanlopen, je krijgt te maken met een ietwat gecompliceerdere administratie en je deadlines zijn aan verschillende tijdszones onderhevig.

Maar uiteindelijk blijft het gewoon een kwestie van goed werk leveren en het halen van je deadlines zodat de klanten met je willen (blijven) samenwerken. Want dat staat voor het runnen van je eigen zaak alsook het leven als digital nomad boven alles.

Foto intro met dank aan Fotolia.