How to

Wat is Blab en hoe gebruik je het in een inbound-strategie?

0

Het leuke aan het werken in online marketing is dat je vaak zaken tegenkomt waarvan je denkt: “Waarom heb ik dat niet bedacht?”. Afgelopen week was het weer eens raak, want daar was Blab. Ik hoor je denken, gebruik je spellingscontrole, maar het is toch echt de naam van een nieuw fenomeen op internet. Blab!

Wat is Blab?

Denk Periscope en vermenigvuldig dat met vier. Live streaming video maar dan in een format waar vier mensen tegelijk kunnen deelnemen aan, juist ja, een Blab. Waar Periscope vooral draait om jouw persoon, commentaren en hartjes, geeft Blab de mogelijkheid om anderen te betrekken in de discussie. Dat geeft enorme mogelijkheden voor een merk om z’n expertise te tonen. En dus een mooie tool om in een inbound-strategie te gebruiken. Daarover later meer. Eerst even wat uitleg over Blab zelf.

Blab home

Het Blab homescherm

Blab is een app voor iPhone en heeft een webapp. Het platform is op dit moment nog in bèta maar werkt redelijk soepel. Na het installeren log je in met je Twitterhandle, geef je je e-mailadres op en ben je in business. Het hoofdscherm bestaat uit een overzicht van de verschillende Blabs die op dat moment gaande zijn. Je kunt categorieën kiezen om de keuze te beperken, maar dat lijkt nu nog niet echt nodig.

Het is live streaming, dus het gaat vooral om de Blabs die nu live zijn natuurlijk. Maar het leuke is dat je ook kunt kiezen voor replays of Blabs die ingepland zijn voor de toekomst. De replays zijn handig omdat ze altijd beschikbaar blijven. Zo kun je zoeken op onderwerpen waar je meer van wilt leren of weten. De ingeplande Blabs zijn ook handig, omdat je je daarvoor kunt inschrijven en dan een bericht krijgt als ze live gaan.

Overzicht blabsIn de Blab zelf

Zodra je een Blab opstart, kom je in een eenvoudig scherm met vier videostreams, een overzicht van de mensen die kijken en een plek om commentaar te leveren. De vier streams worden gevoed door mensen achter hun laptop of iPhone. De streamers horen en zien elkaar uiteraard ook, en daarmee wordt het erg makkelijk om te communiceren. Voor de duidelijkheid: het maakt dus niet uit waar ter wereld een van de streamers zich bevindt. Je hebt alleen een iPhone en een goede internetverbinding nodig om te Blabben.

De kijkers kunnen commentaar leveren en ‘props’ (afkorting van proper respect) geven. In tegenstelling tot Periscope, kan degene die de Blab opstart de commentaren makkelijk volgen en terugkijken. Daardoor wordt het mogelijk om beter te reageren op wat het publiek zegt of vraagt. Dit is een groot voordeel van Blab ten opzichte van Periscope. Wat daarnaast heel bijzonder is, is dat de moderator heel eenvoudig mensen uit het publiek online naar dingen kan vragen. Met één druk op de knop zit een toeschouwer als vraagsteller live in de uitzending. De kijker kiest er natuurlijk zelf voor of hij of zij dat wil.

In de Blab (laptop)

Een Blab is dus een zeer interactieve omgeving. Vier livestreams met beeld en audio, commentaren die voorbijkomen, delen op Twitter en kijkers in de livestream trekken. Gewoon vanaf de bank op je mobiel. Het is een zeer leuke ervaring. Maar hoe kun je het gebruiken in je marketingstrategie?

Blab gebruiken voor jouw organisatie

Ik weet zeker dat Blab op manieren gebruikt gaat worden die we ons nu nog niet kunnen voorstellen. Hieronder een aantal manieren waarop je Blab voor je organisatie kan inzetten.

Training nieuwe medewerkers

Organisaties kunnen een Blab gebruiken om medewerkers te trainen. Zeker in het geval van meerdere locaties is het handig dat niet iedereen hoeft te reizen naar een centrale locatie. Er kunnen één of twee presentatoren zijn die de zaken uitleggen. Daarbij kan de presentator eventuele vragen live in de Blab laten stellen door een medewerker. Leuk, maar ook handig omdat mensen elkaar al leren kennen van gezicht.

Interviews met klanten

Stel je een situatie voor waarin jij contact legt met twee of drie klanten in een Blab. Onderwerp van gesprek is de ervaring van de klant bij jouw organisatie. Hoe hebben ze je leren kennen? Wat was de reden om voor jullie te kiezen? Hoe was de eerste kennismaking? Zijn ze tevreden over het product dat je levert of hebt geleverd? En ga zo maar door. Het uiteindelijke resultaat is, als je het goed modereert, een mooie en geloofwaardige testimonial.

Presentatie

Wil je eens iets anders dan een normale bedrijfspresentatie online? Zet een Blab op met medewerkers om de ins en outs van het bedrijf te bespreken. Neem iemand van sales, marketing, levering en support. Zo krijgt de potentiële klant een compleet beeld van het product dat je levert, hoe je het levert en de vragen die je erover krijgt. Veel intenser en breder dan als alleen de verkoper het praatje houdt.

Specialisten bij elkaar zetten

Het is altijd leuk om naar een specialist op een bepaald vakgebied te kijken. Maar het wordt pas echt
leuk als er meerdere met elkaar praten en elkaar op ideeën brengen. Social Media Examiner doet dat in z’n Blabs en die zijn leuk en leerzaam om te kijken. Ik denk dat dit type Blab de meeste kijkers gaat trekken.

Coaching

Deel je ervaring, help anderen. Heb je veel kennis of ervaring van een bepaald onderwerp? Dan kun je een Blab opzetten waarin je mensen uitnodigt om vragen te stellen. Gebeurt ook veel op Periscope trouwens. De mensen die kijken en vragen hebben, kun je vervolgens in de uitzending trekken zodat er een live discussie kan volgen. De interactie die je dan hebt is zeer waardevol.

Support

Laat je supportteam eenmaal per week een Blab starten om vragen te beantwoorden van gebruikers. Help je klanten, toon je expertise en verlicht misschien ook wel de druk op de helpdesk. Als mensen weten dat ze eenmaal per week vragen in een Blab kunnen stellen komen er wellicht minder telefoontjes.

Blab in inbound-marketingstrategie

Als inbound-marketingtool is Blab zeer interessant. De voorbeelden hierboven kun je op meerdere manieren inzetten in je strategie. Ik gebruik voor het gemak even de inbound-methodiek van HubSpot.

Attract

In deze fase is Blab nu nog het lastigst toe te passen. Blab is nog geen Google of YouTube op dit moment en dat zal zeker nog wel even duren. Maar het simpele feit dat je ook daar te vinden bent, geeft je wel weer een extra online stek waar prospects je kunnen vinden en waar je ze naar je site kunt trekken.

Convert

Sessies die globaal uitleg geven over een onderwerp kun je in de convert-fase gebruiken. In zo’n Blab moet je dan natuurlijk een call-to-action gebruiken om prospects te laten converteren. Tijdens de show een link posten waar ze meer informatie kunnen krijgen over het onderwerp bijvoorbeeld. En aangezien je alle Twitterhandles ziet, kun je ook op die manier contact proberen te leggen.

George BlabClose

Als prospects dichter bij het closen komen, heb je content nodig die ze overtuigt dat jij de beste keuze bent. Daar komen expertsessies, klantsessies of supportsessies goed tot hun recht. Ze geven je de kans om te laten zien wat je waard bent en bieden in het geval van klantsessies en supportsessies, objectieve informatie.

Delight

Sessies waarin je de zaken behandelt waar klanten dagelijks tegenaan lopen zijn ideaal voor klantbehoud. Ook daar kunnen expertsessies en supportsessies dus een goede rol spelen.

Dus, briljant en niets op aan te merken?

Eh, nee! Blab is op dit moment in bèta en dat merk je zo af en toe wel. Soms zijn er problemen in een Blab, komen commentaren niet door en wordt het daardoor wat rommelig. Soms wil een Blab gewoon niet opstarten. Zeker nog niet perfect dus. Daarnaast is het, zoals bij alle social media, lastig om kwaliteit te vinden. Dat is uiteindelijk een kwestie van de juiste mensen volgen, maar in het begin denk je soms, “waar zit ik in hemelsnaam naar te kijken?”. Dat is tegelijkertijd ook wel weer het leuke van zo’n ontdekkingstocht.

Ook is Blab zo simpel dat de Blabbers een aantal simpele voorbereidingen niet treffen. Zo simpel als het licht aandoen zodat je iemand een beetje kunt zien. Of van die shots waarbij een klein hoofdje ergens rechts onderin een shot hangt, en verder alleen een (zeer) rommelige kamer te zien is. Maar dat zijn kleine dingen die deze Blabbers snel genoeg gaan leren. Of niet natuurlijk.

Maar ga vooral kijken en bedenken wat Blab voor jouw organisatie kan betekenen. Het is een unieke tool die voor heel veel organisaties waardevol kan zijn.