Inspiratie

Bloggers zijn uit: zo betrek jij ‘influencers’ bij je marketing

0

“Bloggen is dood.” dat zegt Jolique Moller, oprichter van ilovefashionbloggers.com. Ja, je leest het goed. Jolique, een vrouw die zielsveel van bloggen, of eigenlijk bloggers, houdt en haar boterham er ook nog eens mee verdient, zegt dat haar eigen branche dood is. Ik schrok even. Ik had ‘bloggen is dood’ wel vaker gehoord, maar ik nam het eerder nooit serieus. Toch zette het mij nu aan het denken.

Daar zat ik dan, in de Frankwatching Room op Social Media Week Rotterdam, klaar om naar een leuk verhaal over fashionbloggers te luisteren. Word ik opeens aan het denken gezet over iets waar ik eerder niet eens over zou twijfelen: dat bloggen bloggen niet meer is.

Bloggen is volgens Jolique dood, omdat het niet meer het enige is wat een blogger doet. Als blogger ben je tegenwoordig influencer. Het draait niet meer om je blog(s). Hoeveel views je daar hebt? Niet belangrijk. Of ja, niet zó belangrijk als bijvoorbeeld het aantal volgers op Instagram. Het draait om je sociale bereik, je sociale invloed. Influencer dus.

Als adverteerder moet het je dus ook niet meer gaan om alleen de populariteit van de blog zelf. Het enige dat je moet weten, is hoeveel mensen je bereikt. Zat je toevallig net te denken om blogge- uhhh, influencers, te betrekken bij je marketing? Dan gaat dit artikel je daar hopelijk bij helpen.

Voordelen van het samenwerken met een blogger

Voor de goede orde heb ik het in dit artikel nog even over bloggers. Maar vanaf nu zou je overal waar ‘blogger’ staat ook ‘influencer’ kunnen lezen. Want die invloed, dat is waar het allemaal om draait. Moet je nog overtuigd worden waarom je moet samenwerken met bloggers? Of wil je juist iemand anders ervan overtuigen? Dit zijn drie voordelen van het samenwerken met een blogger:

Je spreekt de juiste doelgroep direct aan

Een voordeel van het werken met bloggers is dat je – mits je de voor jou juiste blogger kiest – met de campagne jouw doelgroep direct aanspreekt. Vaak gaan blogs namelijk over één bepaald onderwerp: een zogenaamde niche-blog. Hierdoor kun je gemakkelijk je doelgroep targeten.

Je weet dat je product gepromoot wordt door experts

Deze bloggers zijn experts in jouw branche of met producten vergelijkbaar aan jouw product. Kun je je een betere vertegenwoordiger wensen?

Bloggers zijn betrouwbaar

Daarnaast worden bloggers vaak als heel betrouwbaar gezien door hun volgers. De blogger is trendsetter, en volgers willen graag door hem of haar geïnspireerd worden.

Het is vaak makkelijker en goedkoper

Daarnaast gaf Jolique aan dat het inzetten van (fashion-)bloggers vaak veel goedkoper en makkelijker is dan bijvoorbeeld het plaatsen van een advertorial in de Vogue. Dat laatste kost namelijk veel geld, en is ook nauwelijks meetbaar omdat het gaat om een offline campagne. Fashionbloggers zijn eigenlijk alles-in-één: veel van hen doen namelijk zelf hun eigen styling, visagie en fotografie. En ze zijn daarnaast vaak de enige editor.

Voorbeeld van een samenwerking met bloggers: Wehkamp ging eerder dit jaar in zee met vier bekende Nederlandse bloggers.

Voorbeeld van een samenwerking met bloggers: wehkamp ging eerder dit jaar in zee met vier bekende Nederlandse bloggers.

4 doelen voor een campagne met een blogger

Waarom wil je samenwerken met een blogger? ‘Omdat iedereen dat doet’, is niet echt een gewenst antwoord. Dat komt dicht in de buurt van het o-zo foute ‘Ik wil iets met social media’. Wil je samenwerken met een ‘influencer’? Bedenk dan eerst wat je er mee wil bereiken, en kijk daarna of er blogs over jouw product of branche bestaan. Volgen de mensen in jouw doelgroep deze blogs? Het eerste advies is dan ook: ken je doelgroep en weet hoe je ze wil en kunt bereiken. Jolique onderscheidt vier verschillende doelen om samen te werken met bloggers:

1. Traffic genereren

De campagne moet ervoor zorgen dat de volgers van de blogger naar jouw website of social media gaan.

2. Call to action

Het aanzetten van de volgers tot een bepaalde actie, bijvoorbeeld het kopen van een bepaald product of het aanmelden voor een evenement.

3. Awareness

Bijvoorbeeld het vergroten van de bekendheid van je merk, of voor een bepaalde gebeurtenis of campagne.

4. Instagram exposure

Bijvoorbeeld het promoten van je Instagram-account via het Instagram-account van een blogger, omdat een groot deel van zijn of haar volgers bij jouw doelgroep passen.

Jennie_from_the_blog_campagne_bloggers

Een shot uit een campagne van Vodafone in samenwerking met bloggers Jennie from the blog en Queen of Jetlags.

Wat voor type campagnes zijn gebruikelijk?

Als je met een blogger gaat samenwerken, ben je natuurlijk vrij in wat voor campagne je opzet. Maar om inspiratie te bieden vind je hier de campagnes die het meest voorkomen:

Een voorbeeld van een campagne van Levi's in samenwerking met Sabrina van www.afterdrk.com

Een voorbeeld van een campagne van Levi’s in samenwerking met Sabrina van www.afterdrk.com

Affiliate

Het geven van een commissie over gekochte producten omdat de kopers via de blog op jouw site terecht zijn gekomen. Dit werkt via een code in de URL.

Appearance

Je betaalt de blogger of geeft de blogger jouw producten, waarmee hij dan zowel offline als online gezien wordt. Met de status als trendsetter, is de kans groot dat haar volgers het product dan ook willen.

Instagram take-over

Dit betekent dat de blogger voor een bepaalde periode (meestal een dag) jouw Instagram-account overneemt en voor jou post, wel nadrukkelijk vanuit zijn/haar eigen naam. De blogger promoot zo’n take-over ook vaak via de eigen social kanalen. Dit kan je een hoop nieuwe volgers opleveren. Lees hier hoe je een succes maakt van zo’n Instagram take-over.

Ook de Snapchat take-over komt steeds vaker voorbij: precies hetzelfde verhaal, alleen dan op Snapchat. Negin Mirsalehi (een van de bekendste fashionbloggers op dit moment) nam afgelopen juni bijvoorbeeld de Snapchat van Valentino over voor één dag.

Sponsored content

Dit houdt in dat de blogger bepaalde content over jouw merk of bedrijf op zijn blog of social media-kanalen plaatst, tegen betaling. Let hierbij wel op met de Reclamecode Social Media en zorg ervoor dat er duidelijk aangegeven staat dat het om een gesponsord item gaat.

Opsturen van producten

Dit is geen ‘afgesproken’ campagne, maar het gebeurt wel veel dat bedrijven producten opsturen naar bloggers. Dit in de hoop dat ze hierover gaan bloggen, vloggen of posten op hun social kanalen. De enige kosten die je hier aan hebt, is jouw product en het opsturen ervan. Dit heeft helaas niet altijd een grote kans van slagen. Hoe groter en bekender de blogger, hoe kleiner de kans dat ze je product gaat gebruiken. Het is dan ook geen afgesproken samenwerking, zoals de voorbeelden hierboven wel zijn. Het opsturen van producten blijft dus vrijblijvend.

Instagram take-over

Een voorbeeld van een Instagram Take-over, door de Amerikaanse actrice Jenna Lee Dewan. Zie hier een voorbeeld van een Instagram take-over door een fashionblogger.

Werken met de populairste bloggers, of juist de opkomende?

Hoe leuk het ook lijkt, het is niet altijd verstandig om voor de meest bekende blogger te kiezen. Soms levert het meer op, en kost het minder geld, als je voor een relatief onbekende blogger kiest.

Negin Mirsalehi

Negin Mirsalehi, wereldberoemde Nederlandse fashionblogger, www.neginmirsalehi.com

Voor- en nadelen van werken met topbloggers

Het werken met (wereld-)bekende bloggers heeft zowel voor- als nadelen. Een belangrijk voordeel is het immense bereik wat ze hebben. De kans op snel succes is groot.

Een nadeel is het prijskaartje. Een gesponsorde post op social media, denk aan een Instagram-foto, kost al snel drie- tot vierduizend euro. Laat staan een hele campagne. Niet echt een optie voor kleine ondernemers met een klein budget.

Daarnaast is het vaak moeilijk om met zulke bloggers in contact te komen. Door hun populariteit worden ze ook onbereikbaarder. En heb je die samenwerking wél binnengesleept, dan kan het ook gebeuren dat ze volgende week met één van je concurrenten werken.

Voor- en nadelen van werken met nog (redelijk) onbekende bloggers

Kleinere bloggers worden daarentegen vaak als ‘dankbaarder’ gezien: in principe helpen jullie elkaar. Vaak zien ze een samenwerking het liefst voor langere termijn, en zullen ze de week erop waarschijnlijk niet lovend over je concurrent praten. Maar om succes te boeken met relatief onbekende bloggers, heb je dus wel wat meer geduld nodig: het bereik is vaak veel lager. Dit zou dus een goede keuze zijn als je een goede en langdurige relatie op wil bouwen met de blogger.

Hoe vind je de juiste blogger?

Als je besluit om te gaan werken met een blogger, wordt de volgende vraag: welke? Het klinkt misschien wat ontmoedigend, maar het komt er eigenlijk op neer dat dit een langdurige zoektocht wordt. Tenzij je al bekend bent met veel blogs, natuurlijk. 😉

Belangrijkste is: besef goed welke blogger je benadert. Het is niet verstandig om iedere enig interessant-ogende blogger te benaderen en hopen dat er iemand van hen geïnteresseerd is. Ook al lijkt dit soms wel het makkelijkste. De blogger zal hoogstwaarschijnlijk raar opkijken als hij of zij een verzoek krijgt van een bedrijf dat totaal niet bij de blog past. Daardoor zal hij of zij vast niet beter over jouw bedrijf gaan denken. Het is fijn om de mening van een influencer positief te houden.

Daarnaast weet je niet of je de juiste mensen bereikt, als je eigenlijk niet weet wie jouw product promoot. De blog kan er wel representatief uitzien, maar het kan best dat het toch niet helemaal de juiste keuze blijkt te zijn als je je er verder in verdiept. Wie weet is de doelgroep toch te jong, of zijn het alleen maar meisjes en wil je juist ook jongens bereiken.

7 tips voor het benaderen van bloggers

Ben je er over uit welke blogger je gaat benaderen? Houd dan rekening met deze zeven tips voor het benaderen van bloggers, uit dit artikel van populaire blogger Yara Michels.

  1. Ga er niet vanuit dat bloggers gratis met je samenwerken.
  2. Respecteer de privacy van een blogger. Benader degene op de manier die hij of zij wenst, dus niet ’s avonds laat, in het weekend, via WhatsApp.
  3. Proactief zijn wordt gewaardeerd. Als je ziet dat een blogger over een maand op zonvakantie gaat, dan zal ze het waarschijnlijk goed waarderen als je haar (bijvoorbeeld) jullie nieuwste strandlaken opstuurt.
  4. Houd het persoonlijk, maar ook weer niet té. Geen ‘Beste blogger’, maar ook geen ‘Lieve schat’.
  5. Contact via e-mail wordt het meest gewaardeerd.
  6. Een duidelijke briefing kan een hoop ellende en deadline-stress voorkomen.
  7. Geef een blogger creatieve vrijheid.

Hoe is dit in andere branches?

Hoewel het verhaal van Jolique vooral op fashionbloggers gericht was, denk ik dat deze tips je ook verder helpen als je bijvoorbeeld een samenwerking aan wil gaan met bijvoorbeeld een food- of beautyblogger. Heb jij nog tips voor bedrijven die samen willen gaan werken met bloggers? Ik zou het leuk vinden als je ze wilt delen in een reactie!

ilovefashionbloggers_socialmediaweek

Jolique Möller, founder ilovefashionbloggers.com, op Social Media Week Rotterdam 2015.

Foto intro met dank aan Fotolia.