How to

Twitternetwerken: 4 redenen om ze in kaart te brengen [Frankwatching case]

0

Als Social Media Analist merk ik dat bedrijven steeds meer behoefte hebben aan diepgang en context van grote hoeveelheden data. Het is interessant om allerlei statistieken over je Twittergedrag onder ogen te krijgen, maar wat zegt dit nu echt? En hoe verantwoord je de kosten van een socialmedia-monitoringtool aan de directie? Analyses die net iets verder gaan, kunnen je hierbij helpen. In dit artikel laat ik zien waarom.

Twitter grootste open source van Nederland

Ondanks de teruglopende gebruikscijfers van Twitter in Nederland blijft het platform de grootste open databron van Nederland. Bijna 90 procent van de Twittergebruikers heeft een openbaar profiel en doordat persoonlijke berichten op Facebook en LinkedIn vaak alleen voor vrienden of connecties te lezen zijn, blijft Twitter zeer relevant voor mensen die nieuws zoeken én maken. De openheid van het netwerk maakt het transparant, iedereen kan meelezen.

Data-analyse dankzij tweets Frankwatching-auteurs

Doordat op Twitter voor iedereen zichtbaar is wie elkaar volgt en welke berichten je plaatst, is het een perfecte bron voor data-analyse. Ik merk in mijn werk dat klanten van Buzzcapture steeds meer behoefte hebben aan relevantie. Als je de meerwaarde van socialmedia-monitoring in geld moet uitdrukken, vinden veel online marketeers dit nog lastig. Jammer, want als je monitoring goed toepast, kun je veel belangrijke inzichten verkrijgen.

In dit artikel laat ik zien waarom een data-analyse relevant kan zijn en hoe je een retweetnetwerk kunt toepassen aan de hand van een analyse van de tweets van Frankwatching-auteurs. Via de redactie van Frankwatching ontving ik een lijst van 342 Twitteraccounts. Vervolgens bekeek ik met de data van Buzzcapture welke accounts het meest geretweet zijn door deze auteurs.

Ieder account dat door tenminste vijf verschillende Frankwatching-auteurs is geretweet is opgenomen in deze datavisualisatie.

Wat zegt deze netwerkvisualisatie?

Een interactieve kaart waarbij je op allerlei bolletjes kunt klikken is natuurlijk leuk om naar te kijken, maar wat leert deze visualisatie nu eigenlijk? Hoe vaker een account geretweet wordt door Frankwatching-auteurs, des te centraler het account in het netwerk staat. Niet geheel verrassend is het Twitteraccount van @Frankwatching het meest geretweet.

Interessanter zijn de bolletjes daaromheen. In mindere mate retweeten de Frankwatching-auteurs ook artikelen van Marketingfacts en Dutch Cowboys. Dit zijn andere accounts die door Frankwatching-auteurs vaak worden geretweet en er verschijnen op deze accounts blijkbaar relevante berichten voor hen.

Gephi

De tool Gephi bepaalt via een algoritme de positie van een account op de kaart. In grote lijnen betekent het dat accounts die elkaar vaak retweeten óf geretweet worden door dezelfde soort accounts dichter bij elkaar komen te staan in de visualisatie.

Alleen bloggers die elkaar onderling hebben geretweet én vaker door minimaal vijf bloggers zijn geretweet hebben een zichtbare connectie in de visualisatie. Hierdoor hebben sommige accounts geen connecties met andere accounts, er staan immers alleen retweets in van mensen die Frankwatching-auteur zijn.

Kleuren

In deze analyse hebben we mensen (rood), media (paars) en bedrijven (groen) gescheiden door middel van kleuren. Hierdoor filter je makkelijker belangrijke media, bloggers en bedrijven.

Waarom is zo’n netwerkvisualisatie interessant?

Nu je weet hoe de visualisatie tot stand is gekomen, blijft de vraag staan: waarom is dit interessant? Hieronder een aantal redenen.

1. Cut the crap

Als je op kwantitatieve basis kijkt welke accounts jou het meest retweeten, is de kans groot dat je een groot aantal zogenaamde Twitterbots tegenkomt. Dit zijn accounts die automatisch tweets versturen. Leuk als je op zoek bent naar een hoog aantal retweets, maar vaak worden deze maar zelden gelezen. Interessanter is het om niet naar alle tweets te kijken, maar in te zoomen op een groep stakeholders. In dit voorbeeld dus de groep auteurs van Frankwatching. Bedrijven gebruiken vaak politici, media, klanten of niet-klanten voor een dergelijk onderzoek. Hierdoor pluis je social media verder uit en zoom je veel meer in op kwalitatieve tweets.

2. Snel inzicht in het landschap

Stel dat je consultant bent en van allerlei branches enige kennis moet hebben, hoe kun je dan in korte tijd het netwerk in kaart brengen? Kijk naar de retweets van een interessante groep mensen (bijvoorbeeld iedereen met beroep X in de Twitterbio) en bekijk vervolgens wat de belangrijkste accounts zijn. Zo krijg je in no-time een beeld van de belangrijkste media, bloggers en andere actoren in deze branche. Denk ook aan een buitenlands netwerk: je kunt snel inzicht krijgen in de markt in een ander land op deze manier.

3. Inzicht in netwerken

In een retweetnetwerk zie je letterlijk netwerken ontstaan. Formele en informele relaties komen aan het licht. Bepaalde consultants die veel voor of met bedrijven werken en freelancers die veel samenwerken bijvoorbeeld. Een dergelijke analyse is ook te maken op basis van volggedrag. Welke mensen volgen elkaar? Een dergelijke analyse toont vaak haarfijn aan hoe mensen elkaar kennen. Komt dit door een gedeelde werkgever, woonplaats of sportvereniging?

4. Kom onder de aandacht van je doelgroep

Als je hebt vastgesteld wat de belangrijkste accounts zijn om te volgen in de branche, kun je gericht proberen via die accounts onder de aandacht te komen bij de mensen in de branche. Schrijf een artikel op een dominant blog, leg contact met een invloedrijke journalist of kijk wat de strategie is van een bedrijf dat een belangrijke rol speelt. Via socialmedia-monitoring kun je daarnaast alerts instellen. Dan ontvang je een mail of sms als iemand uit de doelgroep iets interessants zegt.

Open netwerken als ideale nieuwsbron

Doordat het socialmedia-landschap snel kan veranderen, hoop ik als analist dat open netwerken zullen blijven bestaan. Het is een ideale nieuwsbron waar je veel informatie uit kunt verzamelen. Het belangrijkste in een analyse zoals hierboven is dat je de doelgroep kunt definiëren. Dit kan op basis van iemands biografie, woonplaats of aantal berichten dat iemand over een bepaald onderwerp heeft gezegd. Dit kan inzichten opleveren die voor bedrijven zeer interessant zijn en een grotere en relevantere steekproef vormen dan menig marktonderzoek.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.