Columns

Stop met optimaliseren, ga innoveren!

0

We zitten midden in een flinke opleving van de hypothekenmarkt. Meer bezichtigingen, meer woningen die boven de vraagprijs verkocht worden, meer hypotheekaanvragen en er wordt weer geld verdiend. De één denkt dat het definitief goed is gekomen in de markt en de ander ziet het als laatste stuiptrekking van een sector waarin het nog steeds vijf over twaalf is.

Actie!

Wat mij betreft het perfecte moment om het kaf van het koren te scheiden binnen de financiële sector. We kennen allemaal de sprekende voorbeelden uit andere sectoren zoals Kodak, of in een andere hoek, Uber. Hierbij bleek de gevestigde orde binnen een sector kansloos tegenover de nieuwe garde en gingen voor gaas. Hoe realistisch was het tien jaar geleden dat een klein stukje software op een telefoon een dergelijk grote invloed zou kunnen uitoefenen op een Fortune 500-organisatie? Of zelfs hele sectoren onderuit zou halen? Ik vind dat het hoog tijd wordt dat de financiële sector stopt met lezen over Uber en dat Airbnb lef moet tonen en moet starten met echt innoveren.

Man jumping over the ravine

Innoveren in plaats van optimaliseren

Helaas zien we nog te veel organisaties zichzelf blindstaren op het optimaliseren, in plaats van innoveren. Initiatieven waarbij de consument zelf een deel van zijn zaken online kan regelen, soms zelfs via een hippe app, krijgen binnen de sector de handen op elkaar. Nog steeds worden peperdure consultancyprojecten uitgevoerd om een bestaand proces te optimaliseren, waarvan ik overtuigd ben dat dit er over een paar jaar niet eens meer toe doet.

Overigens is het goed en zelfs noodzakelijk dat dit gebeurt. Er is blijkbaar vraag, maar het blijft wel belangrijk dat we beseffen dat dit een transitie is en zeker niet de eindbestemming. Er komen namelijk nieuwe aanbieders met compleet nieuwe producten, waarbij de huidige processen niet eens meer in de buurt komen. Online zelf je stukken uploaden bij je hypotheekaanvraag of een autoverzekering aanvragen, door een foto van je kenteken te tweeten? De nieuwe generatie denkt er niet eens meer aan om een auto te kopen, laat staan een woning met bijbehorende hypotheek.

Van bezit naar service

De voorspelling dat de nieuwe generatie veel minder waarde hecht aan bezit, is ondertussen namelijk al werkelijkheid geworden. Deze generatie is steeds minder bezig met het sparen voor, en kopen van een auto of een woning, maar men wil mobiliteit en woonruimte tot zijn beschikking hebben. Sprekend voorbeeld hiervan is de enorme daling in het bezit van auto’s onder de Amerikaanse jeugd in grote steden. Daar waar je kort geleden nog gezien wilde worden in een stoere auto, wordt je tegenwoordig eerder gezien als een sukkel die zijn geld uitgeeft aan een overbodige luxe. En één waar je ook nog eens heen moet lopen. De gevolgen laten zich raden: dalende verkopen van auto’s, minder financieringen, minder verzekeringen en een stijgende waardering van Uber.

Daar waar je kort geleden nog gezien wilde worden in een stoere auto, word je tegenwoordig eerder gezien als een sukkel die zijn geld uitgeeft aan overbodige luxe.

Structurele verandering noodzakelijk

Men kijkt ondertussen met verwondering naar Airbnb en huurt eens per jaar een keer een vakantiewoning, terwijl de nieuwe generatie dit als permanente oplossing voor zijn woonwens ziet. Vertaal de gevolgen hiervan naar de huidige markt en je beseft dat de impact gigantisch is. Ondanks dat er op het moment van schrijven nog voldoende gebeurt in de markt om te kunnen blijven draaien, is het niet moeilijk om te bedenken dat het niet alleen de processen zijn die beter moeten aansluiten, maar dat er echt structureel iets moet veranderen binnen de sector.

Lef vanuit toezichthouders

Over de landsgrenzen lopen ze al flink voor op de trend richting service. Ondanks dat, lijkt het er soms op dat de toezichthouders nog niet overtuigd zijn. Crowdfunding op het gebied van hypotheken (crowdmortgage) wordt alleen in de VS al op meer dan honderd online en mobiele platforms aangeboden, terwijl in Nederland Peter Verhaar een (social) media-offensief nodig lijkt te hebben om voor een degelijk uitgedacht crowdfundingplatform de vergunning rond te krijgen. Lef is dus niet alleen nodig vanuit de industrie, maar zeker ook vanuit de toezichthouders.

Hoe verder?

We zitten midden in de hype, die in mijn optiek deels terecht is ontstaan rondom de technologie Blockchain, de techniek achter de Bitcoin. De technologie is meer dan veelbelovend als blauwdruk voor een nieuwe economie, maar het platform an sich moet hier niet leidend worden. Het feit dat de grootste negen banken van de wereld aan de gang gaan met Blockchain klinkt hoopgevend, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat ze deze technologie gaan inzetten om hun IT-vraagstuk op te lossen. Geen nieuwe producten, geen nieuwe dienstverlening, maar oude wijn in nieuwe zakken terwijl een hele nieuwe generatie schreeuwt om nieuwe producten.

Vernieuwende concepten waarbij de potentie van Blockchain maximaal benut wordt in het voordeel van de eindklant, zien we nog te weinig voorbij komen. Het is belangrijker dan ooit om echt in dialoog met je doelgroep te gaan, de moeite te nemen om hem te leren kennen en begrijpen. Op basis van deze kennis is het belangrijk invulling tegeven aan de vraag die hij of zij heeft. De trend om meer met (open) databronnen te gaan doen, is al lang aan de gang. De volgende stap is het omzetten van deze informatiestromen naar relevantie voor de eindgebruiker. Als we op die manier naar de markt kijken, dan vermoed ik dat we weleens midden in de laatste echte opleving van startershypotheken kunnen zitten.

Heilige huisjes schoppen

Recent onderzoek van KPMG wijst uit dat grote (verzekerings)maatschappijen zo goed als niet aan het innoveren zijn. Daartegenover staat een groeiende stroom talentvolle fintech startups en gelukkig ook een groeiend groepje met financieel professionals die wel in staat zijn om klantgericht te denken, snel te schakelen en vooral het lef hebben om tegen de bestaande heilige huisjes te schoppen als dat nodig is. Wat als deze werelden de krachten nou eens zouden bundelen door mèt elkaar te werken in plaats van tégen elkaar?

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.