How to

Voorkom een ‘rokende server’: 4 hostingtips voor de feestdagen

0

Voor webshops staat de belangrijkste periode van het jaar voor de deur: de feestdagen. Waarschijnlijk bereid je je hierop voor met een winters design en gave aanbiedingen. Misschien zet je zelfs speciaal voor de feestdagen een grote campagne op. Hoe gaaf zou het zijn als het zijn vruchten af werpt en bezoekers massaal je shop weten te vinden. Maar ondanks dat je denkt dat je alles goed voor elkaar hebt gaat op het moment suprême je site ten onder aan zijn eigen succes: hij wordt tergend langzaam of gaat misschien zelfs down… Ai, de hosting was je even vergeten.

Mensen kopen steeds meer online

De e-commercesector is booming. Steeds meer mensen doen hun aankopen liever online dan in een drukke winkelstraat. Uit cijfers van de NOS blijkt dat de omzet van webshops in het eerste half jaar van 2015 met 18 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat de online omzet in de tweede helft van 2015 alleen maar blijft stijgen. En dan zorgen de feestdagen ook nog voor een flinke boost. De Sinterklaas-aankopen waren vorig jaar goed voor een stijging van de gemiddelde weekomzet van 27 procent en de Kerst-aankopen zorgden zelfs voor een stijging van 38 procent. Met de algehele stijging van online aankopen zullen deze cijfers dit jaar nog hoger uitvallen.

De omzetstijging is waar je het voor doet. Maar bedenk je goed dat dit ook een stijging in het aantal bezoekers betekent. Als hostingpartij weten we uit ervaring dat webshops in aanloop naar de feestdagen gemiddeld zo’n 50 procent meer bezoekers te verwerken krijgen dan in andere maanden. Je ziet die stijging zo rond 1 november inzetten.

Meer bezoekers betekent een hogere ‘serverload’

Elke bezoeker die op jouw webshop aan het rondneuzen is, vuurt bij elke klik een verzoek aan de webserver af. De webserver gaat dan aan het werk en levert zo snel mogelijk de pagina af bij de bezoeker. Het vermogen van een server om dit soort verzoeken af te handelen noemen we verwerkingscapaciteit. Als je webshop ineens fors meer bezoekers en dus verzoeken te verwerken krijgt, dan kan dit de verwerkingscapaciteit van de server ontstijgen. Het gevolg: de server gaat steeds trager reageren en in het ergste geval houdt hij er helemaal mee op. Je website gaat down.

Cloud computing design over white background, vector illustration.

Hoe voorkom je een ‘rokende server’ op het moment suprême?

Met een klein beetje voorbereiding weet je zeker dat je maximaal kunt profiteren van de hogere bezoekersaantallen.

1. Zorg voor voldoende verwerkingscapaciteit

Houd als stelregel dat je tijdens 1 november en 31 december 30 tot 50 procent meer bezoekers krijgt (dit is natuurlijk afhankelijk van de producten die je verkoopt). Vraag je hostingpartij of de hostingruimte die je nu tot je beschikking hebt dit aan kan. Bij veel hostingpartijen kun je ook tijdelijk opschalen en vanaf januari gewoon weer terug naar je oude pakket.

2. Maak slim gebruik van je hostingcapaciteit

Er zijn legio trucjes om meer uit je hostingruimte te halen, zonder direct te upgraden. Een paar tips:

  • Maak gebruik van cachingechnieken als Varnish en Redis. Deze technieken helpen je server om sneller en efficienter te reageren en helpen bij het opvangen van bezoekerspieken. Je kunt ze naast elkaar gebruiken voor het beste resultaat. Deze cachingtechnieken moeten zowel op de server als in je website zelf geïnstalleerd worden. Vraag je hostingpartij of dit voor je geïnstalleerd is, of dat je het zelf ook nog op de server moet installeren. Het implementeren van Redis en Varnish in je shop kan wat ingewikkeld en tijdrovend zijn (en mogelijk rekent je hostingpartij er kosten voor), maar werpt absoluut zijn vruchten af.
  • Optimaliseer je afbeeldingen. Als je zware afbeeldingen op je shop hebt staan, betekent dat dat deze afbeeldingen bij elk verzoek opnieuw naar een browser gestuurd moeten worden. Je kunt je voorstellen dat dit een stuk minder verwerkingscapaciteit vraagt als de afbeeldingen lichter zijn. Er zijn trucjes om je afbeeldingen lichter te maken. Let op, lichter is niet kleiner in omvang, maar minder zwaar. De kwaliteit wordt iets naar beneden geschroefd (maar dat is vaak met het blote oog niet eens zichtbaar) en er wordt een hoop meta-informatie weggehaald die je toch niet nodig hebt, denk aan de datum waarop de foto is opgeslagen en wanneer hij voor het laatst is geopend. Dit optimaliseren scheelt soms hele MB’s.Het optimaliseren kun je handmatig doen met behulp van een fotobewerkingsprogramma als Photoshop, of maak gebruik van een van de (gratis) handige tooltjes die beschikbaar zijn zoals reSmush.it van Yahoo. In enkele gevallen biedt ook je hostingpartij een afbeelding-optimalisatietool aan die al je afbeeldingen automatisch optimaliseert. Een stelregel om vast te houden: probeer zeker onder de 1 MB per afbeelding te komen.

3. Zorg voor een geïsoleerde hostingomgeving

De kans is groot dat jouw webshop op een gedeelde hostingomgeving staat en je dus samen met andere webshops resources deelt. Het voordeel is dat de kosten wat lager zijn, maar het kan tijdens de feestdagen een groot nadeel hebben. Ook al heb jij je goed voorbereid, je buurman hoeft dat nog niet te hebben gedaan. Als deze buurman ineens fors meer verwerkingscapaciteit vraagt, dan kan het zijn dat jouw shop daar last van krijgt. Vaak hebben hostingpartijen hiervoor overcapaciteit beschikbaar, maar het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt.

Goed om te weten: tegenwoordig is het voor geïsoleerde hosting niet meer nodig om een (dure) dedicated server af te nemen, maar zijn er mooie cloudtechnieken die goedkoper zijn, voor Magento bijvoorbeeld.

4. Ruim op

Verwijder producten en afbeeldingen die je niet meer gebruikt. Hoe kleiner de database is die bij elk verzoek doorzocht moet worden, hoe beter. Zorg ook dat de CSS-bestanden en HTML die je in de shop gebruikt zo efficiënt mogelijk zijn. Want hoe efficiënter de shop, hoe meer de server aan kan.

Dit is een greep uit de mogelijkheden. Ben je zelf niet zo heel technisch, vraag dan een professionele partij wat er in jouw specifieke geval allemaal nog slim is om te doen. Want met een goede voorbereiding hoef jij je tijdens de drukste periode van het jaar geen zorgen te maken over je webshop! Of nou ja, misschien over hoe je al die bestellingen zo snel mogelijk de deur uit krijgt…
Veel succes!

Illustraties met dank aan Fotolia.