How to, Verdieping

Periscope: 12 tips om livestream zakelijk in te zetten

0

Periscope is booming, én terecht. Het is één van de meest krachtige socialmedia-kanalen die ik ken om een band op te bouwen met mensen. De gratis livestream-app van Twitter is snel, gemakkelijk en een mooie manier om jezelf op de kaart te zetten. Met één druk op de knop ben je live en deel je de uitzending vanaf je mobiel. Kijkers kunnen deze volgen en ook reageren. Maar hoe kun je Persiscope zakelijk inzetten?

De kracht van Periscope

Nieuws is vaak als eerste bekend op Twitter, maar de beelden zijn tegenwoordig als eerste te zien op Periscope. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de aanslagen in Parijs op vrijdag de 13de.. De beelden waren eerder te zien op Periscope dan op televisie. Iedereen met een mobiel is tegenwoordig een verslaggever van nieuws. Dat bewijst wel de kracht van Periscope, maar dit geldt niet alleen voor nieuws. Het doel van de oprichters van Periscope is: ‘de wereld ontdekken door de ogen van een ander’. Je kunt dus ook een zonsopgang in Australië zien of een kijkje nemen op Times Square in New York. En Jeroen van Koningsbrugge gaf ons een leuk kijkje achter de schermen bij het Gouden Televizierring gala. Het opbouwen van de gunfactor en vertrouwen gaat sneller dan op andere social media, omdat mensen je zien en horen, én meteen interactie aan kunnen gaan.

Zakelijk gebruik van Periscope

Maar ook zakelijk gezien is Periscope een heel krachtig kanaal om te laten zien wie je bent en wat je doet. Je kunt live uitzenden bij evenementen, maar ook een online vragenuurtje houden. Je kunt ook mensen een kijkje achter de schermen geven, waardevolle tips delen, een primeur geven of gewoon laten zien wat je aan het doen bent. Harley Davidson deed bijvoorbeeld een productlancering via Periscope, de Hypotheker zette Periscope in tijdens de ‘Open Huizen Dag’ waardoor mensen een virtuele rondleiding kregen van woningen en een aantal PSV-spelers hielden een Q&A met hun fans via Periscope.

Accepteer cookies

Mooie kans om je te profileren

Periscope is nog vrij nieuw. Je hebt meer kans om jezelf te profileren als je er nu mee aan de slag gaat. Iedereen maakt al gebruik van platformen als Facebook, LinkedIn en Twitter, dus is het daar veel lastiger om de aandacht te grijpen. Dagelijks worden daar miljoenen berichten gedeeld. Alex Pettitt is bijvoorbeeld groot geworden door zijn Periscopetips. Inmiddels heeft hij bijna 250.000 volgers, maar vóór de komst van Periscope kende bijna niemand hem en had hij slechts een paar honderd volgers op Twitter. Hij stond ook op de ‘most loved’-lijst. Dit is een lijst met Periscopers met de meeste hartjes, maar die is inmiddels vervangen door een lijst ‘trending’ of ‘populair’, die niet meer bepaald wordt door het aantal hartjes.

Accepteer cookies

Mocht je Periscope zakelijk in willen zetten dan volgen hieronder een aantal praktische tips.

1. Goede voorbereiding

Bedenk van tevoren wat je wil delen op Periscope en bereid je verhaal voor. Denk ook na over wat je met je uitzendingen wil bereiken. Wil je naamsbekendheid opbouwen of je organisatie een menselijk gezicht geven? Bereid je uitzending dus voor en maak een spiekbrief met de punten die je wil bespreken. Zo kun je de rode draad vasthouden want je kunt erg afgeleid worden door de interactie. Periscopen vergt multitasken. Er komen steeds meer uitzendingen, dus houd het to the point.

2. Hergebruik de content

Periscope lijkt op het maken van een video, maar dan is het live. Je kunt het dus niet bewerken of opnieuw opnemen. Een herhaling blijft 24 uur beschikbaar, tenzij je de replay verwijdert. Je kunt ook instellen dat uitzendingen automatisch bewaard worden op je mobiel zodat je deze video kunt hergebruiken op Facebook of YouTube bijvoorbeeld. Een andere manier hiervoor is het gebruik van Katch.me (een soort YouTube kanaal voor Periscope-uitzendingen). Zo kun je de content langer dan 24 uur gebruiken. Je besteedt er tenslotte tijd aan om een uitzending voor te bereiden.

3. Ga interactie aan

Ga niet alleen zenden, neem in dat geval gewoon een YouTube-video op. Mensen kunnen vragen stellen, opmerkingen maken en hartjes geven (vergelijkbaar met de likes van Facebook). Dat is juist de kracht van Periscope, dus doe daar iets mee en reageer! Kijkers moeten zich onderdeel voelen van de uitzending. Als ze zich welkom en op hun gemak voelen, gaan ze meer interactie aan. Ze kunnen ook op elkaar reageren. Heet de kijkers welkom aan het begin. Aan het einde kun je hen bedanken voor hun tijd en interactie.

4. Wees authentiek

Mensen gaan jou volgen om jouw persoonlijkheid, om de manier waarop jij Periscope inzet of om de informatie of het nieuws dat je deelt. Wees dus authentiek om een persoonlijke band op te bouwen met mensen, omdat ze je live zien en interactie aangaan. Vertel jouw verhaal op je eigen manier en blijf dicht bij jezelf. Periscope is een mooi kanaal om een trouwe community op te bouwen. Mark Shaw doet dat bijvoorbeeld op zijn eigen, unieke manier. In onderstaande video vertelt hij zijn Periscope-tips.

Accepteer cookies

5. Deel waardevolle content

Vertel niet alleen over jezelf, maar deel informatie waarin je doelgroep geïnteresseerd is. Niemand is geïnteresseerd in wat jij allemaal gedaan hebt. Geef kijkers waardevolle tips, vermaak hen en maak hen onderdeel van de uitzending. Je hebt dan meer kans dat ze ook een volgende uitzending bekijken en deze ook gaan delen met hun volgers op Periscope, Twitter of Facebook. Stel jezelf aan het begin van je uitzending even kort voor en ga er niet vanuit dat alle mensen weten wie je bent.

6. Promoot je uitzending vooraf

Periscope is onderdeel van Twitter. Deze kanalen werken dan ook heel goed samen. Gebruik dat om meer publiek te bereiken. Promoot je uitzendingen vooraf op Twitter en andere socialmedia-kanalen. Tweet dat je over tien minuten een uitzending gaat doen zodat mensen zich hierop kunnen voorbereiden of vertel op Facebook dat je morgen om 20.00 uur een uitzending gaat doen. Vertel ook waarover de uitzending gaat. Wil je meer kijkers in je uitzendingen? Dan zul je jouw uitzendingen ook moeten promoten.

7. Gebruik een pakkende titel

Je kunt nog zulke waardevolle content delen, maar mensen moeten wel de tijd nemen om je uitzending te bekijken. Een pakkende titel kan mensen over de drempel trekken om jouw Periscope-uitzending te bekijken. De woorden in je titel zijn ook vindbaar in de zoekfunctie van Twitter. Zodra je het deelt op Twitter wordt het namelijk gedeeld met ‘live op #Periscope + titel + link naar uitzending’.

periscope uitzending delen op Twitter

8. Beperk de chat niet

Je kunt de chat beperken zodat alleen gebruikers die je volgt kunnen chatten. Maar dit betekent dat mensen die je niet volgt, niet actief deel kunnen nemen aan je uitzending. Vergeet daarnaast niet dat het tweerichtingsverkeer is. Kijkers maken graag onderdeel uit van de uitzending en willen graag actief deelnemen. Laat iedereen dus chatten en blokkeer mensen die vervelende dingen zeggen gewoon meteen.

9. Deel op Twitter

Als je de uitzending op Twitter deelt, bereik je ook al je Twittervolgers. Ook als ze de Periscope-app niet hebben, kunnen ze je uitzending wel bekijken door op de link te klikken. Dit levert je niet alleen meer kijkers, maar waarschijnlijk ook nieuwe volgers op. Anders bereik je alleen de mensen die jou op Periscope volgen. Vraag ook gerust de kijkers om je uitzendingen te delen zodat je een nog groter publiek bereikt.

10. Zet de locatie aan

Als je de locatie aanzet op Twitter ben je vindbaar op de kaart, zeker nu met de laatste update. Ook de herhalingen die nog beschikbaar zijn worden hierop getoond. Je bent dus gedurende 24 uur zichtbaar voor nieuwe volgers. Maar houd er wel rekening mee dat deze locatie heel, héél precies is. Dus als je vanuit huis uitzendt, weten mensen ook precies waar je woont.

vindbaar op kaart in periscope als locatie aanstaat

11. Meteen actie

Bereid je uitzending voor en houd een spiekbrief bij de hand. Zodra je live bent, begin je ook met je uitzending. Ik zie veel mensen de fout maken dat ze wachten tot de eerste kijkers binnenkomen en de eerst minuut dus niks doen. Maar er kijken ook mensen via het web mee (en dat zie je niet). En wat denk je van de herhalingskijkers? Die haken meteen af als je alleen maar in de camera zit te staren. Begin dus meteen met actie, wees enthousiast en zorg dat je verhaal interessant is. Ook als je denkt dat je geen kijkers hebt en onderin beeld het getal op nul blijft.

12. Promoot de herhaling

Waarschijnlijk kijken meer mensen de herhaling dan de live-uitzending. Promoot dus de herhaling die nog 24 uur te bekijken is. Blijf ook niet in de Periscope-bubbel hangen en zet de conversaties voort op andere socialmedia-kanalen. Zo kunnen mensen je nog benaderen als je niet live bent. Jij kunt mensen op Twitter ook bedanken voor hun deelname, de hartjes en de interactie of vragen die je gemist hebt hier alsnog beantwoorden.

Livestreaming is de toekomst

Ik denk dat livestreaming steeds populairder wordt, mede dankzij de eenvoud en de directe interactie die er is. Met één druk op de knop ben je live. Dat maakt Periscope een krachtig medium om je online te profileren en een community op te bouwen. Heb jij nog een tip voor Periscope? Laat het hieronder achter in een reactie.