Video, Apps & Tools, Trends

5 redenen om gepersonaliseerde videomail te gaan versturen

0

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd: waar belanden mijn e-mails na het versturen? Op een gegeven moment moet het belletje gaan rinkelen. Het moment dat je beseft dat miljoenen mensen per dag tientallen mails binnen krijgen. Het moment dat je nadenkt over op welke stapel je e-mail uiteindelijk eindigt. De waarheid; misschien blijft het mailtje ongeopend. De harde waarheid; waarschijnlijk belandt die in de prullenmand.

1. Omdat een ‘gewone’ e-mail saai is

Voor de meeste marketeers blijft e-mailmarketing één van de toptactieken om meer engagement te creëren bij hun doelgroep. Het is een betrouwbare, consistente en redelijk goedkope manier om individuen massaal te targeten. Het grote probleem met e-mailmarketing? Het wordt té gemakkelijk ingezet en is een standaard marketingtool geworden. Dit betekent dat je als gebruiker van deze tool niet langer ‘the cool kid on the block’ bent.

De consument wordt omver geblazen met e-mails van concurrenten. Het resultaat? Tientallen e-mails per dag in de inbox en het aangeleerde gedrag om alles te negeren wat ook maar een beetje op spam lijkt. Is er een manier om weer ‘the cool kid’ te worden? Ja, dat is er!

Video als persoonlijke powertool

We leven in een generatie van visuele communicatie. Video is de meest krachtige manier van communiceren geworden. E-mail is het meest gebruikte communicatiekanaal. Een video zegt meer dan duizend woorden. Waarom zou je de klant dan nog lastig vallen met lappen tekst? Met video in e-mail heb je een powertool in handen.

Deze tool wordt nog krachtiger door het gebruik van gepersonaliseerde videocontent, oftewel: maatwerk. Want dat is wat de consument van nu wil. Geen saaie tekst, maar een persoonlijke video. Op deze manier wordt het standaard ‘saaie’ patroon van e-mailmarketing doorbroken en vervangen door unieke één-op-één-communicatie. Communicatie waarbij de wensen en behoeften van de ontvanger centraal staan.

2. Omdat het een meerwaarde biedt

Eerst even een aantal feiten op een rijtje over video en e-mail:

Het is duidelijk: online videomarketing neemt een vogelvlucht. In 2019 zal 80 procent van het internetverkeer video zijn volgens onderzoek van Cisco. De klantrelatie van de toekomst wordt bijna volledig digitaal. Tegelijkertijd blijft een persoonlijke aanpak ontzettend belangrijk.

Individuele beleving

Gepersonaliseerde content biedt dé oplossing. Hiermee wordt de gebruikerservaring omgetoverd tot een unieke, individuele beleving. Want iedereen wordt blij van een persoonlijke benadering én iedereen wil zich bijzonder voelen. Je kunt de ontvanger al horen denken: “Is deze video echt speciaal voor mij ontworpen?”. Het creëren van op maat gemaakte inhoud zal meer effect opleveren dan ondoordacht mensen te benaderen.

Waarom werkt die persoonlijke benadering zo goed?

Gedragswetenschappelijk onderzoek laat zien dat een persoonlijke benadering goed werkt, omdat ons zelfbeeld een zeer belangrijk concept is in ons brein. Iedereen herinnert zich de populaire stunt van Coca-Cola. We weten allemaal dat het opvalt als we onze naam gedrukt zien op een flesje van de grootste frisdrankgigant. Des te meer we ons persoonlijk aangesproken voelen, des te hoger het responspercentage.

Des te meer we ons persoonlijk aangesproken voelen, des te hoger het responspercentage.

Onderzoek van Marketo wijst zelfs uit dat 78 procent van de consumenten de voorkeur geeft aan gepersonaliseerde content en dat dit leidt tot een sterkere binding met een merk. 63 procent ergert zich aan generieke content. Gepersonaliseerde video’s geven de customer engagement én conversiecijfers de boost die ze nodig hebben.

FOTO 2

3. Omdat het makkelijk toepasbaar is

Personalisatie wordt binnen e-mailmarketing al een lange tijd toegepast. Wie kent het niet? Een e-mail met je naam in de onderwerpsregel of aanhef. Het is alleen lastig om de aandacht te trekken met deze vorm van personalisatie. Ieder bedrijf past dit tegenwoordig toe. Door gepersonaliseerde video’s in te zetten, wordt het gemakkelijker om op te vallen tussen de massa. De populariteit van videomails stijgt. Vanzelfsprekend, als je de statistieken kent. Toch maken weinig bedrijven er gebruik van, omdat het nog upcoming is. Of omdat ze denken dat het een lastig proces behelst. Maar niets is minder waar!

Het afspelen van video in e-mail clients wordt steeds beter ondersteund, maar is nog niet breed genoeg uitgerold om daar de gehele campagne op te baseren. De embedding methode wordt daarentegen wel veel toegepast. Hierbij wordt een still, in de vorm van een gepersonaliseerde afbeelding, ge-embed in de e-mail. Om duidelijk te maken dat het gaat om een video, wordt er een play button afgebeeld op de screenshot. Als de ontvanger daarop klikt, wordt er direct doorverwezen naar een landingspagina. Hier kan de volledige gepersonaliseerde video bekeken worden. Met gebruik van een landingspagina zit de bezoeker gelijk op de juiste plek, waar concrete call-to-actions centraal geplaatst kunnen worden.

FOTO 3

4. Omdat de data toch aanwezig is

Ik hoor je denken: hoe persoonlijk moet ik worden? Het antwoord is heel simpel: dit is zelf te bepalen. Big data geeft bedrijven de mogelijkheid om de aanwezige gegevens van de consument te analyseren en de consument hiermee uniek te behandelen. De beschikbare informatie binnen een database kan uiteenlopen, van voornaam, leeftijd, bedrijfsnaam tot adres. De mogelijkheden voor personalisatie zijn vaak eindeloos.

De mogelijkheden voor personalisatie zijn vaak eindeloos.

Het is belangrijk om vast te stellen welke gegevens geschikt en bruikbaar zijn binnen een campagne. En welke gegevens de ontvanger het best kunnen bereiken, raken en bewegen. De aanwezigheid van big data geeft ons in ieder geval geen excuus meer om ons publiek niet te kennen en te targeten. Commerciële ervaringen zetten zich zo om naar persoonlijke ervaringen.

Gebruik de voornaam van je klant

Het gebruik van een voornaam kan al zorgen voor gigantische impact. Voor een campagne van Samsung werd een gepersonaliseerde video gemaakt door StoryMail, ter promotie van de Samsung Galaxy S6. De videomail werd verstuurd naar een groot deel van Samsung’s database. In de gepersonaliseerde video werd de naam van de ontvanger verwerkt in verschillende shots. Door middel van een A/B-test (gepersonaliseerde video versus niet gepersonaliseerde video) werd getest welke video de meeste conversie zou opleveren. Het verschil? De gepersonaliseerde video werd 56 procent meer geopend en er werd vanuit de e-mail 386 procent meer doorgeklikt naar de landingspagina ten opzichte van diezelfde niet gepersonaliseerde video.

FOTO 4

Samsung campagne door StoryMail

Voor een campagne van Barclays werden gepersonaliseerde video’s, ontworpen door Idomoo, verstuurd naar een groot deel van de klantbase. Het doel van de campagne was om klanten van Barclays enthousiast te maken voor leningen door ze een unieke aanbieding te doen. In de gepersonaliseerde video werd de naam van de ontvanger verwerkt in verschillende shots. Barclays zag een toename van 106 procent in de e-mail open rates en een 1,100 procent toename in click through rates.

Foto 5

Barclays campagne door Idomoo

Waar je op moet letten

Niets is zo pijnlijk als verkeerd gespelde namen in een gepersonaliseerde video. De CRM-database met klantgegevens moet up-to-date en in orde zijn voordat je aan de slag gaat met personalisatie. Met behulp van een goed onderhouden database benader je de klant namelijk makkelijker met relevante content.

5. Because one size doesn’t fit all!

Je wil niet personaliseren om het personaliseren. Het is geen foefje, maar een marketingtool om de ontvanger op het juiste moment zo relevant mogelijke content te bieden. Er is in ieder geval geen excuus meer om geen gebruik te maken van gepersonaliseerde videomails. Personalisatie + video + e-mail = dé sleutel tot succes.

Marketeers, dare to be different! Blaas nieuw leven in e-mailmarketingcampagnes. Wees onderscheidend en maak het verschil. Het verschil tussen lage en hoge conversie. Tussen ontevreden en tevreden consumenten. Het ultieme doel? Een unieke belevenis creëren die ervoor zorgt dat ze jouw videomails blijven openen, bekijken, delen, zich ermee verbinden en de gewenste actie ondernemen.