Verdieping

Contentcuratie: 8 strategieën en businessmodellen

0

Stel, je bent in de supermarkt om shampoo te kopen. Je staat voor een schap met rijen en rijen aan shampoo en je zoekt er eentje die eco-vriendelijk, goedkoop en zonder conditioner is. Waar vind je die? En stel, dat er iemand bij het schap staat en jou direct de juiste shampoo wijst? Zou je hem/haar hiervoor betalen?

Zo begint Robin Good (Chief Content Curator bij MasterNewMedia) zijn verhaal op het Congres Content Marketing en Webredactie 2015. In dit geval staat het voorbeeld van het overvolle shampooschap voor ons internet. Tijdens zijn duizelingwekkende presentatie werden we gebombardeerd met voorbeelden en interessante businessmodellen om zelf aan de slag te gaan met contentcuratie. Ik neem jullie graag mee in zijn verhaal en de vele leerzame voorbeelden.

Wat is contentcuratie?

In een wereld waar zoekmachine Google bijna alleenheerser is bij het vinden van antwoorden op vragen, hoe kun je er dan voor zorgen dat je toch een go to person wordt voor een bepaald kennisgebied? Zorg dat je dingen doet die een Google niet kan doen, zoals het alvast selecteren en waarderen van informatie, zodat een ander niet lijsten met zoekresultaten hoeft door te akkeren. Contentcuratie! Maar wat houdt dit dan in? Peter Boots gaf in zijn artikel Hoe cureer je content als ‘thought leader’ op Frankwatching al eens een mooie definitie:

“Contentcuratie is zoiets als leentjebuur spelen. Je gaat naar de buren, haalt daar interessante content rondom een bepaald onderwerp weg, maakt een selectie, voegt desnoods wat eigen smaak toe, publiceert het op je eigen platform(s) en deelt het met je volgers via social media.”

Dit klinkt misschien een beetje oneerbiedig, want dat ‘leentjebuur spelen’ kan juist enorm waardevol zijn voor een ander (zie ook meer definities op dit Pinterest-board van Robin Good). Deze meerwaarde zie je terug in de acht contentcuratiestrategieën die Robin Good met ons deelde.

1. Curatie: het filteren van content

Door content te filteren, bewijs je veel mensen een dienst: ze hoeven dan niet langer te zoeken naar die juweeltjes uit een enorme informatieberg. Dit heb jij immers al gedaan. De gemene deler van de succesvolle websites die curatie toepassen, is dat ze dé allerbeste bron voor dat onderwerp zijn geworden. De ‘go to person’ of -website. Met het filteren van content kun je bovendien geld verdienen, en Robin gaf daarvoor een aantal voorbeelden.

Daring Fireball van John Gruber

John Gruber schrijft over één onderwerp: de wereld van Apple. Hij is dé persoon om op te zoeken en up-to-date te blijven. Maar hoe kan hij aan zijn – toch ietwat simpele website – geld verdienen? De website is gratis(!) voor bezoekers, maar via advertenties van sponsors (één sponsor per week) haalt John zijn geld binnen. De kosten van een week sponsorship? 9750 dollar per week.

Daring Fireball

Een weekje als sponsor op de website van Daring Fireball kost je 9750 dollar.

Techmeme

Op de website van Techmeme vind je al het nieuws rond startups en Silicon Valley. Het verwonderlijke is dat ze niks zelf schrijven, maar ze wijzen je wel de weg naar het belangrijkste nieuws van andere sites. Zo weet je meteen wat er op dit moment happening is en waar je meer informatie kunt vinden. Techmeme heeft drie manieren om geld te verdienen: sponsored posts (van 7 tot 17.000 dollar) en vacatures en de lijst van upcoming tech events (beide vanaf 2900 dollar).

Techmeme

Techmeme selecteert het belangrijkste start-upnieuws voor je. Maar Microsoft betaalt om ook bovenaan te komen.

Smartbrief

Smartbrief brengt een hele serie van nieuwsbrieven uit, per sector – van marketing tot aan onderwijs. Ze delen – dagelijks, (twee)wekelijks of maandelijks – relevant nieuws uit het vakgebied en geven er zelf nog korte inleidingen en samenvattingen bij, zodat ze extra relevantie toevoegen aan de bestaande content. Hun manier van geld verdienen? Sponsors.

2. Aggregatie

Door content te aggregeren, breng je alle informatie bij elkaar op één plek en orden je het op een prettige, handige manier voor de lezer. Een aantal voorbeelden:

Coursera

Bij Coursera volg je de beste online lessen en colleges gratis. Hun verdienmodel zit in de verkoop van certificaten.

MySlideRule

Net als Coursera zit MySlideRule in de e-learninghoek. Maar zij verdienen hun geld met het aanbieden van mentorships.

mysliderule

Bij MySlideRule word je begeleid door een mentor.

eLearnhero

eLearnhero verkoopt digital business tracks en combineert online cursussen van verschillende aanbieders, zoals Lynda. Hun verdienmodel zit in het verdienen aan commissies bij die aanbieders.

Elearnhero

Bij eLearnhero kun je standaar tracks volgen of zelfs een gepersonaliseerde track laten samenstellen.

Business Model Gallery

Bij Business Model Gallery vind je een grote database tjokvol analyses van businessmodellen van grote en kleine bedrijven (van EasyJet tot aan Facebook). Hoe ze hieraan verdienen? Het kost je 9 euro per maand om de database te kunnen doorzoeken. Je betaalt een tientje meer om ook te kunnen filteren en je betaalt 29 euro per maand om de informatie te kunnen exporteren. Ze verkopen ook trainingen en workshops.

Business Model Gallery

Leer van de businessmodellen van anderen.

Pressfarm
Pressfarm doet iets waarvan je denkt: hoe kom je erop? Ze hebben namelijk de contactgegevens van de belangrijkste journalisten verzameld die over jouw startup kunnen schrijven. Voor 9 dollar krijg je toegang tot hun contactgegevens. Een kleine prijs voor een mogelijk groot succes.

3. Destilleren

Naast het verzamelen van content kun je ook de allerbeste content eruit pikken, waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. Een aantal voorbeelden.

UserOnBoard

De website UserOnBoard analyseert op een visuele manier de onboarding strategieën (hoe mensen zich inschrijven) van succesvolle tech-bedrijven. Al deze informatie is gratis(!), maar je kunt ook het boek aanschaffen, video-chats doen om nog meer te leren, of een licentie aanschaffen voor je organisatie.

How Skype Onboards New Users

Dankzij de annotaties leer je stap voor stap te letten hoe je de beste inschrijfstrategie kunt toepassen.

MOZ SEO Ranking Factors

Wat MOZ slim aanpakt, is dat ze SEO-experts elk jaar bevraagt wat de belangrijkste variabelen zijn om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Dit levert de bekende Search Engine Ranking factors op. Deze informatie is wederom gratis, maar MOZ lift mee op de bekendheid van dit jaarlijkse overzicht en komt zo aan haar business.

Really Good Emails

Bij Really Good Emails vind je de beste nieuwsbrieven, ook nog eens gerangschikt op categorie en op een prettige visuele manier tentoongesteld. Verdienmodel? Mailchimp sponsort de site.

Reallygoodemails

Laat je inspireren door de allerbeste nieuwsbrieven.

LandingFolio

LandingFolio doet iets vergelijkbaars, maar dan met de allerbeste landingspagina’s (wederom heel handig gerangschikt op categorie en visueel gepresenteerd). Deze website krijgt commissies van WordPress-themes die via deze site gekocht worden.

Landingfolio

Vind inspirerende landingspagina’s per categorie.

Documentary Addict

Op Documentary Addict vind je een overzicht van de beste documentaires die je gratis online kunt bekijken. Ook hier wordt je het zoekwerk makkelijk gemaakt, doordat de documentaires zijn ingedeeld op categorieën. Ze verdienen hun geld met Google Adsense. Vergelijkbare documentairesites zijn Documentary Heaven, Top Documentary Films en John Locker.

4. Synthese

Het helpt als je nog wat extra waarde weet toe te voegen aan gecureerde content. Vat de content samen, som op wat de belangrijkste punten zijn en je doet een lezer op deze manier veel plezier.

Good Morning Italia

De Italiaanse app van Good Morning Italia biedt je het belangrijkste nieuws in vijf minuten, zodat je bij aankomst op kantoor al helemaal up-to-date bent. De app is de eerste 30 dagen gratis, daarna kun je een abonnement afsluiten (2 euro per maand, 18 euro per jaar of 50 euro voor de rest van je leven).

goodmorningitalia

In 5 minuten up-to-date van het belangrijkste nieuws van de dag. Handig!

Blinkist

Er zijn zoveel managementboeken te lezen en er is zo weinig tijd… Blinkist is met een oplossing gekomen. Op deze site kun je samenvattingen van boeken in vijftien minuten lezen, waarbij ook de belangrijkste highlights uit het boek worden aangestipt. In de basis is het gratis, maar dan kun je één boek per dag lezen. Met een abonnement heb je onbeperkt toegang en allerlei extra’s.

blinkist-4hourworkweek

Die ‘4-hour workweek’ wordt haalbaar met het lezen van samenvattingen. 😉

5, 6, 7 & 8: Mash-ups, onderzoek, trends en timelines

In zijn presentatie ging Robin Good voornamelijk in op de eerste (en belangrijkste) vier vormen van contentcuratie. Maar ik wil toch ook de laatste vier vormen kort aanstippen met wat voorbeelden.

In het geval van mash-ups gaat het erom dat je content op een manier weet te combineren, waardoor het nóg waardevoller wordt. Een voorbeeld is Sports Remixes op YouTube, waarbij de ietwat saaie praatjes over sport tot aanstekelijke liedjes worden geremixt.

Bij ‘onderzoek’ gaf Robin aan dat het veel werk is en er momenteel nog lastig geld aan verdiend kan worden. Een voorbeeld is Propublica, die in een FAQ alle belangrijke feiten rond het surveillanceprogramma van de NSA op een rij heeft gezet.

Als je iets wil doen met trends, dan kun je een kijkje nemen bij Trend Hunter en Trendwatching.com, die daar een succesvol businessmodel van hebben gemaakt.

Voor timelines is dit voorbeeld van The Guardian over de Arabische lente inspirerend.

8 businessmodellen voor contentcuratie

Robin vatte ook nog even handig samen welke businessmodellen hij uit al zijn research naar contentcuratie heeft gedestilleerd:

 • Sponsors
 • Directe adverteerders
 • Adsense
 • Affiliates
 • Abonnementen
 • Sales
 • Trainingen / mentoring
 • Certificaten

Voeg waarde toe

Als je aan de slag wilt gaan met contentcuratie, is het dus wijs om al deze voorbeelden en de businessmodellen in het achterhoofd te houden. Robin geeft daarbij nog een aantal tips voor succesvolle contentcuratie:

 • vind een focus/niche (los een specifiek probleem voor mensen op)
 • bied veel gratis – maar waardevolle – content
 • werk met een gratis, freemium model of een laagdrempelig model
 • confronteer mensen niet direct met een inlog
 • en verdien je geld met de mogelijkheid om meer (aanvullende) informatie of diensten te verkrijgen.

Na de presentatie van Robin kwam er nog een interessante vraag uit de zaal: hoe zit het met juridische issues? Krijg je geen problemen als je de content van anderen deelt? Robin zegt er het volgende over: ‘Don’t just copy stuff. And avoid being superficial.’ Zorg dat je waarde toevoegt aan de gecureerde content, zodat een ander meteen duidelijk wordt waarom hij/zij dit absoluut moet lezen. En vergeet uiteraard niet de oorspronkelijke bronnen te vermelden. Contentcuratie gaat verder dan even ‘leentjebuur spelen’.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia.