Inspiratie

Millennials als doelgroep: kies je voor Facebook of zakelijk WhatsApp?

0

Facebook is tijden een walhalla voor adverteerders geweest, omdat je met beperkte budgetten gericht kon adverteren, en dat op sympathieke en interactieve wijze. Maar er is een toenemende daling in Facebookgebruik. Veel doelgroepen gebruiken Facebook minder vaak en op een andere manier. We merken bij Facebookcampagnes en content, als deze naar een brede doelgroep verspreid worden, dat bepaalde types zoals moeders met veel vrije tijd of de die-hard fans, actiever reageren. De millennials (geboren na 1980, tot circa 2000, en opgegroeid met het internet) zijn een stuk lastiger te vangen. En dat terwijl zij juist een belangrijke doelgroep voor veel merken zijn. Een vraag die daarom vaak naar boven komt: is WhatsApp wel een geschikt medium voor deze screenagers?

Wat zien we veranderen in Facebookgebruik bij millennials?

Facebook is natuurlijk een platform waar mensen wat van hunzelf kunnen laten zien. “I share, therefore I exist” is de gedachte. Maar irrelevante statusupdates en net iets teveel selfies zijn vandaag niet oké. Teveel posten is gewoon minder gebruikelijk geworden. Anderen die je ergens in taggen is trouwens geen probleem. Het is zelfs een must volgens Upcoming, om jezelf een echte Amsterdammer te kunnen noemen bijvoorbeeld.

Tegelijkertijd wordt Facebook juist weer vaker gebruikt voor andere doeleinden. Mensen geven steeds vaker op Facebook aan dat ze interesse hebben in een festival of dat ze aanwezig zijn op een verjaardag. Sommigen zeggen op elk mogelijk feestje aanwezig te zijn, zelfs als ze op dezelfde dag vallen.

Facebook wordt door millennials dus minder frequent, maar ook op een iets andere manier gebruikt dan eerder. De veronderstelling is dat Facebook daarmee minder interessant is geworden voor merken die zich op deze doelgroep richten.

Onderbouwing met enkele onderzoeken

Harde cijfers uit 2015 ontbreken, maar er zijn genoeg onderzoeken die aangeven dat Facebook minder interessant is geworden voor merken, als de doelgroep jonge of hippe mensen zijn. Enkele voorbeelden: 13 procent van de gebruikers zei Facebook minder te gaan gebruiken in 2015 dan in 2014. Tieners in Amerika beschrijven Instagram als ‘meest belangrijk’ en de interesse voor dit social medium groeit, terwijl de interesse voor Twitter en Facebook dalend is.

Facebook wekt minder interesse

Ook in Nederland merk je dat Facebook minder interesse wekt dan Instagram, WhatsApp en YouTube. Deze drie nemen een grote vlucht onder deze doelgroep. YouTube is bijvoorbeeld gewaardeerd als de beste plek om content te bekijken door millennials, ook vergeleken (digitale) TV. Maar de groei die het WhatsApp-gebruik meemaakt, is ongekend. Deze groei is merkbaar bij alle doelgroepen, en zeker ook bij millennials.

Begin deze maand publiceerde nu.nl dat WhatsApp wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers(!) heeft. Ergens deze maand verwacht ik dat WhatsApp in Nederland 10 miljoen gebruikers zal hebben (het aantal gebruikers heeft Facebook al overschreden). Niet alleen het aantal, maar vooral de frequentie van gebruik is zeer opvallend: vrouwen sturen dagelijks tussen de 100 en 250 berichten! En jongeren appen ook frequent, zelfs 76 procent appt weleens als ze op de wc zitten. Maar liefst 11 procent van de bedrijven (in 2015 al) is bezig met WhatsApp en 28 procent van de Nederlanders hebben contact gehad met een bedrijf via WhatsApp.

Zakelijk WhatsAppen met bedrijven

WhatsAppen met bedrijven is dus in korte tijd ‘normaal’ geworden. Deze cijfers verbaasden zelfs mij, terwijl ik al enkele jaren bezig ben met WhatsApp voor verschillende organisaties toepasbaar maken. Maar er is een groot bezwaar dat ik wel eens voorgeschoteld krijg: hebben mensen dan niet moeite met het feit dat WhatsApp juist heel persoonlijk is?

WhatsApp met bedrijven NS station

Vooral appjes van vrienden en familie

Facebook is merkbaar minder populair aan het worden, met name onder millennials. WhatsApp is al tijden erg populair in gebruik, en ook onder de screenagers. In één jaar tijd zijn er veel bedrijven zakelijk WhatsApp gaan gebruiken. Er is enorm veel veranderd en ik vermoed dat dit in 2016 nog sneller zal gaan. Zeker nu WhatsApp heeft uitgesproken dat zij het voor het verdienmodel voor WhatsApp, het verdienmodel van Facebook willen ‘spiegelen’. Ondanks dat 28 procent van de mensen al zakelijk contact heeft gehad met bedrijven via WhatsApp, is het overgrote deel van de appjes die iemand ontvangt toch van vrienden of familie. Nu de eerste stappen gezet zijn, zal het steeds gewoner worden om met bedrijven te WhatsAppen. Een grote kans voor organisaties die zich richten op millennials, als ze een vervangend medium zoeken voor Facebook.

Afbeelding van Shanna Stroek, C2B