Inspiratie

Gif wel, gif niks: ga jij gifjes inzetten bij je marketing?

0

Ze duiken ineens overal op. Op social media, websites en zelfs in reclamecampagnes zie je gifjes; filmpjes waar beweging in een oneindige loop herhaald wordt. Maar waarom zijn deze gifjes nou eigenlijk zo succesvol?

Bewegend of stilstaand beeld?

Bewegend beeld biedt ontelbaar veel mogelijkheden voor zowel productie als distributie. De tijd van een standaard ingestudeerde bedrijfsvideo op je homepage is al ver achter ons. Bewegend beeld blijft zich ontwikkelen en vernieuwen. Gaaf, maar dat zorgt wel voor een hoop aanbod. Zoals het honderdtal vloggers die ons landje rijk is, of de 30-seconden durende kookinstructievideo’s die onze tijdlijn domineren. Het zal steeds lastiger worden er tussenuit te springen. Maar wat is een wedstrijd zonder uitdaging?

Bewegend beeld wordt flink geconsumeerd. Zo las ik laatst dat de Nederlander gemiddeld één uur per dag Netflixt. Dat is veel. Juist daarom denk ik dat stilstaand beeld onmisbaar blijft. In een omgeving waar alles al toeters en bellen nodig heeft, kan een stukje simplicity zeker zegevieren. Waar bewegend beeld nog openstaat voor vernieuwing, zal stilstaand beeld het bij zijn ouderwetse bewezen technieken houden. Daar is niets mis mee. Het is maar net wat het beste bij jouw positionering aansluit.

Waarom zijn gifjes helemaal hot?

Mijn eerste associatie met gifjes is helaas verpest. Ik denk dan meteen aan de felicitaties vol fladderende vlinders en vergane glitterpoëzieplaatjes die op mijn tijdlijn gedropped worden door menig 50-plusser. Maar dat terzijde. Gifjes zijn hot, mede omdat ze ‘oud’ zijn. En oud is in. We maken tegenwoordig ook foto’s met onze kwalitatief goede camera’s, waar we vervolgens een filtertje overheen gooien omdat het dan zo lekker vintage is. In dit digitale landschap wordt nostalgie dus nog steeds gewaardeerd.

We maken tegenwoordig ook foto’s met onze kwalitatief goede camera’s, waar we vervolgens een filtertje overheen gooien omdat het dan zo lekker vintage is.”

Verder is een gif toegankelijk. Gifjes lenen zich voor de meest bizarre of creatieve vormen van bewegend beeld. Ze kosten relatief weinig moeite en tijd om te consumeren. Je hoeft immers niet op ‘play’ te drukken en daarbij duren de gifjes slechts enkele seconden.

Gifjes om een product of merk onder de aandacht te brengen

Zoals hierboven staat, zijn gifjes erg toegankelijk. In één oogopslag kun je een stilstaand beeld extra beleving geven. Als je dit goed aanpakt, val je op. Laat dat nou net essentieel zijn in marketing. Gifjes zijn gelooped. Dat betekent dat ze continue af blijven spelen. Goede gifjes zorgen voor een verwarrings- of verrassingseffect. Zo eentje waar je onbewust naar blijft kijken. Zoals Escher dat in de vorige eeuw al deed.

jansport

Verder worden gifjes door jongeren vaak gebruikt als een soort emoji. Complexere emoties kun je dan ook makkelijker overbrengen in een gifje van enkele seconden, dan in een statisch stilstaand beeld. Hier kun je als merk je voordeel uit halen.

Waar kun je gifjes allemaal inzetten?

Persoonlijk ben ik voorstander van gifjes als filmposters. Trailers kijken vergeet ik vaak en de poster alleen is meestal nét niet genoeg om mij te overtuigen. Wat grapjassen op het net hebben iconische filmposters veranderd in gifjes. Zeker eens een kijkje waard.

Maar ook niet-mediagerelateerde merken kunnen hun voordeel halen uit gifjes. Zo zag ik laatst de volgende 404-pagina, die ik erg effectief vind:

01_Not-Found-Page-Psd_zpsd859146e

Conclusie: ieder merk mag wel wat meer gifjes gebruiken. Ze fleuren het web op, zonder dat het ons al te veel tijd en moeite kost.

Dit zijn de top 3 beste gifjes als je ’t mij vraagt

Er zijn een aantal branches waar ik gifjes graag zie. Zo vind ik het gebruik van gifjes in de mode erg krachtig. Daily Paper, een Amsterdams label, heeft zowel zijn online lookbook als sociale kanalen tot leven gebracht met gifjes.
DAILYPAPER_web08

En dan de filmbranche natuurlijk. Deze poster van Inception heeft het ‘Escher’-effect en communiceert de inhoud van de film in slechts enkele frames.

jgi9iv3xohqs6xmwrea2

De beste gif ever?

Ik kom uit de Hyves-generatie. Waar krabbels en ‘respects’ onze big-dancing-banana-smiley-emoticoncommunicatiemiddelen waren. De dansende banaan mag in dit rijtje niet ontbreken!

Als ik nadenk over de volgende hype op het gebied van bewegend beeld, gok ik op de combinatie van de huidige Facebooktrends, waarbij de 360° video’s en livestreams voor een extra stukje beleving gaan zorgen. Zo kun je vanuit je luie stoel een evenement aan de andere kant van de aardbol virtueel bijwonen. Snapchat biedt met ‘Discover’ al een soortgelijke dienst aan. Al is dit niet in 360° en ook niet live.

Brandtalks bij Brandfighters is een nieuwe maandelijkse serie op Frankwatching. In deze nieuwe rubriek bespreekt reclamebureau Brandfighters, in samenwerking met een creatief uit haar unieke creatieve community, de laatste social trends.