Inspiratie, Verdieping

Weg met die trage mobiele laadtijd: Google AMP komt eraan

0

Wil je dat jouw content daadwerkelijk goed gelezen wordt en hoog in de zoekresultaten eindigt? Dan zijn twee aspecten tegenwoordig enorm belangrijk: snelheid en mobiele leesbaarheid. Met Google’s nieuwste speeltje ‘Google AMP’ vang je twee vliegen in een klap. Wat is het en wat moet je daar als (content)marketeer mee?

Het is vast herkenbaar: je opent een artikel onderweg op je smartphone, maar het inladen gaat ontzettend traag. Doodzonde, want volgens Google haakt 40 procent van de bezoekers af als ze langer dan drie seconden moeten wachten. Je lezers verwachten nu eenmaal razendsnelle pagina’s, hun geduld is beperkt.

Ook zoekmachines beseffen dat en ranken langzame pagina’s lager in de zoekresultaten. Kortom: traag ladende blogs en artikelen zijn slecht voor de gebruikerservaring en het bereik van je content. Daarom 9 belangrijke vragen die ik voor je beantwoord.

1. Wat is Google AMP precies?

Google gaat nu de strijd aan met die slechte mobiele ‘experience‘ van veel pagina’s. Het wapen: Google Accelerated Mobile Pages. Dat is een techniek waarmee je de mobiele bezoeker uitgeklede versies van blogs en artikelen supersnel kunt aanbieden. Google voert de snelheid verder op door de pagina’s te ‘cachen‘ op hun eigen snelle servers. Met resultaat: een AMP-pagina laadt gemiddeld zo’n vier keer sneller en verbruikt tien keer minder data dan de normale versie van die pagina.

Een AMP-pagina laadt gemiddeld zo’n vier keer sneller en verbruikt tien keer minder data dan de normale versie van die pagina.

2. Wat lever je in?

Pagina’s in AMP zijn ontdaan van overbodige opsmuk, slechte code en vertragende scripts. Want juist die zaken zorgen vaak voor die ellenlange wachttijden. Dat betekent wel dat je met AMP inlevert op de functionaliteit van een pagina. Zo verdwijnen interactieve elementen als een navigatiemenu, bewegende grafieken en invulformulieren. Kort gezegd: de ‘website’ die normaal om het blog of artikel heen zit, verdwijnt. Houd daar als marketeer dus rekening mee.

3. Wat behoud je wel?

Kort gezegd behoudt Google AMP het strikt noodzakelijke: de content zelf. De kop, intro, auteursvermelding en natuurlijk de tekst, afbeeldingen en links. Daarnaast kun je het artikel eventueel voorzien van een aanklikbaar logo van je organisatie, waarmee de bezoeker naar je reguliere site kan. Ook kun je die content zelf enigszins vormgeven volgens je huisstijl. Zo kun je kiezen uit een aantal (standaard) lettertypen en bepaal je zelf de kleur van bijvoorbeeld tekstlinks en subheadings.

Ook niet onbelangrijk: Google AMP ondersteunt advertentienetwerken en de plaatsing van ‘native ads‘. Je hoeft met AMP dus niet te vrezen voor je advertentie-inkomsten.

google-amp-vergelijking

Een blog met AMP ingeschakeld (links), en zonder AMP ingeschakeld (rechts). De AMP-versie is gestript van onder andere het navigatiemenu en heeft een eenvoudigere opmaak.

4. Wat zijn de voordelen van AMP?

Het belangrijkste voordeel van AMP is de snelheid. Daardoor verlies je geen onnodige bezoekers en voldoe je aan hun verwachtingen op dit gebied. En aangezien snelheid een belangrijke SEO-factor is, scoor je ook op dat gebied punten.

Maar er is nog een belangrijk voordeel. Google gaat AMP-artikelen namelijk in een soort visuele carrousel tonen boven de reguliere zoekresultaten. Bezoekers kunnen snel ‘swipen‘ tussen de gevonden AMP-artikelen. Uiteraard doet de zoekmachine dat alleen bij zoekopdrachten vanaf smartphones en tablets. Op die manier boost je via AMP je mobiele zichtbaarheid enorm.

5. Is AMP al ‘live’ ?

Kort gezegd: in Nederland zien we op het moment van schrijven nog geen zoekresultaten met AMP-artikelen op onze mobiel verschijnen. Maar in de VS is dit al wel het geval. Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten ook in de Nederlandse zoekresultaten te zien zijn, maar heel lang zal dit niet meer duren.

Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten ook in de Nederlandse zoekresultaten te zien zijn, maar heel lang zal dit niet meer duren.

6. Voor wie is AMP interessant?

AMP is specifiek bedoeld voor tekstuele content, zoals nieuwsverhalen, blogs en andere soort artikelen. Als je eens in de twee maanden een blog produceert, is AMP dus veel minder interessant dan als je dagelijks je bezoekers van nieuwe content voorziet. Voor online uitgeverijen is AMP dus sowieso verplichte kost. Maar ook voor bedrijven die actief bezig zijn met contentmarketing is de technologie interessant.

7. Hoe implementeer ik AMP op mijn site?

Iedere webbouwer kan aan de slag met AMP, want de technologie is geheel open source. De speciale AMP-website geeft een heldere uitleg en veel codevoorbeelden. Gebruik je een CMS, dan is een plugin wel zo handig. Zo zijn er momenteel al plugins voor WordPress en Drupal waarmee je AMP-ondersteuning toevoegt aan het CMS. Een aanrader voor WordPress-gebruikers is PageFrog. Daarmee kun je eenvoudig AMP-versies van je artikelen genereren en vormgeven, zonder kennis van CSS of HTML. Ook behoud je de koppeling met Google Analytics.

8. Moet ik AMP direct invoeren op mijn site?

Er is nu nog geen haast geboden. AMP is momenteel nog volop in ontwikkeling. Het beïnvloedt nu nog niet je SEO, en ook de visuele carrousel is nog maar bij een paar zeer specifieke zoekopdrachten zichtbaar. En het is nog voornamelijk in de VS.

De waarde van AMP hangt ook erg af van de branche waarin je verkeert. Nu is AMP nog geen gemeengoed, maar als straks die carrousel vol staat met content van je concurrenten, dan loop je dus achter de feiten aan.

Mobiel gebruik

Niet geschikt voor iedere soort webpagina

Bedenk ook goed dat AMP niet geschikt is voor iedere soort webpagina en ieder type content. Interactieve grafieken, formulieren, polls, quizzen en landkaarten zijn geen optie. Webpagina’s die zwaar op dergelijke interactieve elementen leunen, hebben weinig aan een AMP-variant ervan.

Reguliere webpagina’s waarin je bijvoorbeeld je dienstverlening presenteert, hebben sowieso weinig aan een AMP-variant. Zeker als je website is geoptimaliseerd voor mobiele weergave en redelijk snel is, doet een AMP-variant alleen maar afbreuk.

9. Integreert AMP ook met social media?

Nu is de ondersteuning nog vrijwel afwezig, maar in de toekomst gaan social media vrijwel zeker AMP ondersteunen. Dat betekent dat bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter automatisch de AMP-versie van een pagina zullen aanbieden aan mobiele gebruikers.

Facebook heeft momenteel zijn eigen technologie om artikelen snel aan te bieden aan mobiele apparaten: instant articles. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat dit medium ondersteuning voor AMP zal toevoegen, maar de tijd zal het uitwijzen.