Strategie

In 4 stappen naar goede big data: kijk over de muur van je eigen bedrijf

0

Vaak hoor ik dat bedrijven wel aan de slag willen met hun data, maar dat ze zich beperken tot hun eigen verkoopgegevens. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je kunt veel meer inzichten uit je data halen door ze te koppelen met andere bronnen. En daar zijn er meer van dan je denkt – ook gratis.

Voordat je aan de slag gaat met big data is het zaak om alle data te verzamelen die je kunt vinden. Ga op basis van de vraag die je hebt op zoek naar de gegevens die bij je eigen bedrijf aanwezig zijn. Check ook bij andere bedrijven welke cijfers voorhanden zijn. En klop bij brancheorganisaties of overheden aan.

Stap 1: Ga intern op zoek naar data

Nadat je duidelijk hebt geformuleerd wat je wil onderzoeken, moet je op zoek naar de big data die de probleemstelling helpen beantwoorden. Stel: een leraar van groep 4B op de basisschool wil zijn lesmethodes verfijnen. Hoe zijn leerlingen presteren is per vak, per leerling en per activiteit (gelezen boeken) jarenlang bijgehouden. In dit geval is het dus slechts een kwestie van goed ordenen: in een database koppelt de docent de verschillende methodes van lesgeven aan de resultaten om de effectiviteit te meten. Alle gegevens zijn via ‘learning analytics’ te bekijken, zodat hij de manier waarop hij lesgeeft later kan aanpassen aan de effectiviteit. Zo kan hij ontdekken dat het helpt om jonge kinderen veel kinderboeken te laten lezen om hun taalvaardigheid te vergroten.

Stap 2: Check bij andere bedrijven of organisaties

De effectiviteit van ruwe big data gaat omhoog naarmate je over meer materiaal beschikt. Dus de leraar krijgt op bovengenoemde manier veel inzicht in de effectiviteit van de eigen lesmethodes, maar wat zou het helpen als hij beschikt over de data van alle groepen 4 in heel Nederland? Branche-organisaties of andere sectoroverkoepelende partijen kunnen een belangrijke rol spelen in het verzamelen van soortgelijke gegevens, omdat zij het gezamenlijke belang dienen.

31727261_l

Een organisatie als de CBW, de belangenorganisatie voor de retailwoonsector, zou bijvoorbeeld kenmerken van aangesloten ondernemers (reclame, locatie, assortiment, verzorgingsgebied) kunnen koppelen aan omzetcijfers. Op die manier krijgen ondernemers inzicht welke factoren van het ondernemerschap beslissend kunnen zijn om te overleven, dan wel de concurrentiepositie te versterken. Voor een boekenretailer zijn we overigens met deze exercitie bezig. Ontstellend boeiende resultaten boeken we daarmee!

Stap 3: Check de overheid

Een belangrijke partner bij het verzamelen van big data is de overheid. En hoewel ze nog niet al haar data beschikbaar gesteld heeft, is er al ontzettend veel te vinden. Je kunt bijvoorbeeld wel een overzicht krijgen van alle speeltoestellen in de gemeente Schagen. Een overheidsorganisatie die veel doet met big data is Rijkswaterstaat. Dat gebruikt informatie van mobiele telefoons, social media, verkeerslichten en camera’s om verkeersstromen te voorspellen.

Stel dat mensen op Twitter vertellen dat ze – via de A2 – onderweg zijn naar een concert van André Rieu in de ArenA. Dan neemt Rijkswaterstaat maatregelen (omleidingen, verkeersinformatie) om bottlenecks te voorkomen. Inclusief historische kennis van het rijgedrag van mensen. Zo heeft Rijkswaterstaat vastgesteld dat regen zorgt voor minder capaciteit op de weg, simpelweg omdat mensen meer afstand nemen. Als het voortaan regent, kunnen maatregelen volgen waardoor de capaciteit groter wordt – zoals het verlagen van de maximumsnelheid en het openen van extra rijbanen.

3039408_l

Stap 4: De praktijk in

Tijdens een big data-analyse gaat het om veel en soms abstract cijfermateriaal, maar vergeet niet om soms terug te schakelen naar de praktijk (zie daarvoor ook mijn eerste artikel). Stel: ook uit de landelijke cijfers blijkt dat goede resultaten worden behaald met het uitdelen van kinderboeken aan kinderen met een leesachterstand. Lezen helpt dus, maar het is aan de leraar om naar het individuele kind te kijken. Misschien kijkt hij wel altijd naar Donald Duck-filmpjes en helpt het als de leraar wat pockets regelt bij de lokale boekhandel. De grote analyse leert dat er jeugdliteratuur moet komen, maar in het individuele geval kan ‘Donald Duck’ beter helpen.

Je kunt bij meer data dan je denkt

Je moet een beetje de weg weten en creatief zijn, maar er is echt veel meer data beschikbaar dan je denkt. Check dus eerst even wat je zelf voorhanden hebt aan cijfermateriaal, maar vergeet niet om elders goed rond te kijken. Stel dat je een geweldig koffiezetapparaat voor de horeca verkoopt, dan moet je toch echt de cijfers in de AD Koffiespecial even doorbladeren. Daarin lees je immers uitgebreide recensies van ongeveer 100 koffiezaken in Nederland en weet je al snel waar ze nog een goed apparaat kunnen gebruiken.

Heb jij nog goede tips om aan de slag te gaan met (externe) big data? Laat hieronder een reactie achter.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.com