How to

E-mailmarketing: brengt ActiveCampaign jou naar een hoger niveau? [tool]

0

Ik geloof dat je e-maillijst dé motor is achter een succesvolle website. Niet voor niets heeft elke succesvolle ondernemer een goede lijst. Hoe groter, hoe meer omzet. Veel zelfstandigen gebruiken MailChimp. Tot twee maanden geleden was ik een groot fan. Maar omdat ik steeds vaker tegen de grenzen en beperkingen aanliep, begon ik een zoektocht naar een alternatief. Die vond ik in ActiveCampaign. In dit artikel vertel ik hoe die werkt en waarom ik er zo enthousiast over ben.

Hoe ik vastliep met MailChimp…

Als e-mailmarketingspecialist werk ik graag met MailChimp. Het is eenvoudig te leren en best krachtig. Zo lang ik ermee kon doen wat nodig was, heb ik het met plezier gebruikt.

Toch heb ik nooit kunnen wennen aan de werkwijze met aparte lijsten. Op het eerste oog best handig, maar na verloop van tijd werd het erg omslachtig. Dubbele adressen (waar je ook dubbel voor betaalt) en nooit lekker één overzicht van open-, klik- en bijvoorbeeld downloadgedrag. Om te segmenteren werk je met groepen maar hoe meer je er hebt, hoe onoverzichtelijker het wordt. De mogelijkheden van Automation zijn leuk, maar niet erg flexibel.

Kortom: de beperkingen van MailChimp begonnen me te irriteren. Ik wilde meer!

… en ActiveCampaign ontdekte

Om me heen zag ik ondernemers overschakelen op ActiveCampaign. Ik las hun argumenten en dacht: als zij gelijk hebben, is dit wat ik zoek. Na mijn proefperiode had ik nog niet eens alles geprobeerd, toch waagde ik de sprong. Ik voelde: dit is next level marketing!

Ik voelde: dit is next level marketing!

De overstap eventjes tegenviel…

In het begin is het wennen aan de totaal andere manier van denken van dit systeem. Je verliest je snel in alle mogelijkheden, vooral als je het ook echt gaat gebruiken. Het had mij veel tijd bespaard als iemand mij de werking had uitgelegd. Kijk dus of je die hulp ergens kunt krijgen.

Mijn eerste enthousiasme zakte in, toen ik al mijn MailChimp-lijsten ging overzetten. Ik raakte verstrikt in vragen als: “Moet ik nou een aparte lijst maken of juist labels gebruiken?”.  “Waar maak ik een afmeldformulier?”. “Die Automations zijn cool, maar wat kan ik er eigenlijk mee?”.

Gelukkig is de helpdesk behulpzaam. Ze gaven me privé-uitleg, stuurden zelfgemaakte demofilmpjes en gaven me een berg praktische tips. Dankzij die ondersteuning vond ik uiteindelijk prima mijn weg.

… maar het nu uitstekend bevalt!

Ik geef je mijn 7 belangrijkste redenen waarom ik helemaal fan ben van ActiveCampaign.

1. Overzichtelijk Dashboard

Met onder andere:

  • Totaal aantal contacten
  • Geplande campagnes
  • Actieve Automations
frankwatching-dashboard

Het dashboard van ActiveCampaign

Wat kun je ermee?

Overzicht hebben over je data en processen, is een eerste vereiste voor effectieve (e-mail)marketing. Dat je de belangrijkste onderdelen op 1 plek bij elkaar hebt, geeft rust en het gevoel dat jij de regie hebt.

2. Handig indelen van lijsten

Het indelen van contacten in lijsten is handig om makkelijk mails te kunnen sturen aan afzonderlijke groepen. Bijvoorbeeld: “VIP klanten” of “Deelnemers online cursus XYZ”. Maar hét grote voordeel is dat een contact altijd maar 1 keer in je systeem zit. Een lijst is dus een soort groepsindeling, waarbij 1 contact in meerdere ‘groepen’ kan zitten, zonder dat je daar dubbel voor betaalt.

Wat kun je ermee?

Het werken met lijsten vinden veel ondernemers prettig en overzichtelijk. ActiveCampaign biedt dat voordeel, maar zonder het nadeel van dubbele adressen.

labels-FW3. ‘Labels’ geven aan contacten

Een sterke troef is dat je eenvoudig Labels kunt geven aan groepen of individuele contacten. Voorbeelden van labels: “heeft eBook gedownload”, of “heeft product X gekocht”. Het voordeel is dat je inzicht krijgt in de interesses van je lezers, waardoor je veel gerichter kunt mailen. Hoe gaaf is het als je alle eBook-downloaders een aparte mail kunt sturen met een extra bonusdownload? Of gebruikers van product X een fantastisch vervolgproduct kunt aanbieden? Dat is marketing!

 

Wat kun je ermee?

Het kunnen ‘labellen’ van contacten is een ijzersterke manier om interesses toe te kennen aan je contacten. Je kunt veel specifieker mailen over onderwerpen die hen echt interesseren. Het verkleint de kans dat mensen zich afmelden, omdat een bericht voor hen niet relevant is.

4. Alle informatie op 1 plek

Alle gegevens van een contact, zoals opens, kliks, ontvangen mails, labels, lijsten, doorlopen automatiseringen en zelfs de door hem bezochte pagina’s van jouw website(!) staan op 1 plek. Bijna als een soort Customer Relationship Management (CRM)-systeem. Per contact kun je eenvoudig de informatie wijzigen, labels toevoegen enzovoorts.

Wat kun je ermee?

Als je snel wilt weten wat een contact op je site gedownload heeft, welke mails hij ontvangen heeft en of hij überhaupt zijn opt-in wel heeft bevestigd, klik je op zijn e-mailadres en vind je alle informatie in 1 scherm. Bij mailsystemen als MailChimp zit die informatie meer verspreid, zeker als het adres op meerdere lijsten staat.

5. Surfgedrag volgen tot op je website

Een hele coole feature is Site & Event Tracking. Door het eenmalig plaatsen van een code op je website, houdt ActiveCampaign het surfgedrag van jouw contacten op je website bij. Hoe tof is dat? Je kunt dus precies zien wie alleen maar je blog gelezen heeft, of juist doorgeklikt heeft naar je aanbieding. Dit is een warm contact dat kennelijk veel meer geïnteresseerd is in jouw diensten dan een ander. Nu wordt het echt interessant.

FW-tracking

Site & Event Tracking

Wat kun je ermee?

Je kunt nu een mail sturen, uitsluitend aan degenen die jouw aanbieding wel gelezen hebben, waarin je dat contact een gericht duwtje kunt geven, zoals: “Wat zou je nog meer willen weten over…?”. Of: “Wist je dat snelle beslissers een extra bonus krijgen?”.

6. Automatische campagnes: een feest!

De Automatiseringen (automatisch verstuurde campagnes) zijn een feest. In de eerste plaats omdat elke stap in het proces gevisualiseerd wordt (zie de afbeelding hieronder).

automation

Visualisatie van elke stap in het proces.

Je sleept elk gewenst onderdeel in de flow en klaar!

Een paar praktische voorbeelden van Automatiseringen die je kunt maken:

  • Opvolgende mails, nadat iemand zich heeft ingeschreven (bijvoorbeeld 3 dagen na de download een mail met “hoe gaat het?”, na 5 dagen “heb je nog vragen?”).
  • Instructievideo’s, zoals voor een challenge of training (instelbaar op startdatum, klikgedrag).
  • Inschrijvers automatisch ‘kopiëren’ naar een andere lijst of voorzien van een Label.

Wat kun je ermee?

Met een geautomatiseerde campagne kun je perfect de regelmatig terugkerende taken, zoals het kopiëren van een adres naar een andere lijst, volledig automatiseren. Je stelt het eenmalig in, en verder heb je er geen omkijken naar. Je kunt ze ook gebruiken om wekelijkse videolessen mee te versturen. Je stelt in op welke dag het begint en met welke frequentie, en klaar.

Een ander groot voordeel is dat je je nieuwe inschrijvers over een langere periode gerichte mails kunt sturen naar aanleiding van een download of aanmelding. Je kunt hen stapje voor stapje opwarmen en richting verkoop sturen. Het allergrootste voordeel: dit gebeurt allemaal terwijl jij in de figuurlijke hangmat ligt.

Het allergrootste voordeel van automatische campagnes: het gebeurt terwijl jij in de figuurlijke hangmat ligt.

7. Zo veel aanmeldformulieren als je nodig hebt

Je kunt een oneindig aantal aanmeldformulieren maken voor op je website en meerdere formulieren koppelen aan dezelfde lijst. Ook zijn er apps (bijvoorbeeld Facebook) waarmee je in een handomdraai een alternatieve ingang maakt voor je lijst.

Wat me positief opviel, was het gemak waarmee ActiveCampaign omgaat met aanmelders die al op een lijst staan. Het verwerkt ze moeiteloos (zonder foutmelding) en stuurt je gewoon opnieuw een bevestigingsmail of de download die je wilt. Afhankelijk van hoe jij het ingesteld hebt.

Wat kun je ermee?

Omdat je al snel meerdere ‘weggevers’ hebt voor je website, is het handig dat je in ActiveCampaign meerdere aanmeldformulieren kunt maken, die handig in één overzicht bij elkaar staan. In MailChimp is dat bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook is het een feest dat het voor ActiveCampaign kennelijk niet uitmaakt of een adres helemaal nieuw is of al op je lijst stond. In beide gevallen wordt het naadloos verwerkt en kan iemand alsnog door een Automation-campagne gaan.

Wanneer is ActiveCampaign NIET geschikt voor jou?

Als je:

  • Het voldoende vindt om dezelfde mail aan iedereen te versturen (one size fits all).
  • Geen interesse hebt in de koopsignalen van je klant.
  • Geen Automation wilt gebruiken (gebruik in dat geval de gratis versie van MailChimp).

Wanneer is ActiveCampaign WEL geschikt voor jou?

Als je:

  • Het gedoe met lijsten zat bent.
  • Slimme en intelligente Automation-campagnes wilt maken.
  • Inzicht wilt hebben in de interesses en het klikgedrag van je contacten.
  • Specifiek wilt mailen op interesse en gedrag van je contacten.
  • ‘Verkooptrechters’ wilt maken.

Kortom: als je voelt dat je MailChimp ontgroeid bent en je bedrijf een boost wilt geven.

E-mailmarketing op een hoger niveau

ActiveCampaign brengt e-mailmarketing op een veel hoger niveau en levert je zeker weten veel meer resultaat op. Het is gebruiksvriendelijk en integreert probleemloos met interessante services als WishList Member en het Nederlandse WebinarGeek.

Nog even de belangrijkste voordelen op een rij:

  • Alle contactinformatie overzichtelijk op 1 plek.
  • Geen gedoe met kopiëren tussen lijsten.
  • Nooit dubbel betalen voor contacten.
  • Makkelijker mailen aan specifieke groepen (interesse, klikgedrag).
  • Overzichtelijke en flexibele geautomatiseerde campagnes.
  • Te gebruiken als CRM (klantendatabase).

Foto intro met dank aan 123RF.