Social media

Award-winning social media: lol, liefde & het decolleté van Kim K.

0

We kunnen er wel heel ingewikkeld over doen, maar award-winning content voor social media maken (wie wil dat nou niet), is eigenlijk ‘vlogging’ simpel. Zolang je er maar lol in hebt en je het met liefde doet. Over de drie ingrediënten die award-winning social media opleveren.

Een feestelijke avond waarin vakgenoten elkaar fysieke likes gaven. Een complimentenfeestje kon je de uitreiking van de Beste Social Media Awards, die op 9 juni in Amsterdam werd gehouden noemen. Of dat erg is? Nee. Helemaal niet. Want er zijn weinig dingen leuker dan met een paar honderd mensen die toffe dingen doen met social media in een ruimte te zitten. En als je alle posts van de genomineerden en de winnaars achter elkaar ziet, krijg je een mooie bloemlezing van voorbeelden hoe je social media in kunt zetten zonder dat het saai, ongeïnteresseerd en inspiratieloos wordt. Een mooie reminder voor organisatie die graag effectief willen “social mediaën”. Een award-avond is bij uitstek een goed moment om te destilleren uit welke elementen een succesvolle socialmediapost of campagne moet bestaan.

Loop je lol achterna

Wij social media-professionals hebben veel plezier in ons werk. En houden van een goede grap op zijn tijd. Met succes. Want posts waar mensen smakelijk om kunnen lachen, doen het vaak goed. Lol is blijkbaar een belangrijk ingrediënt van een succesvolle social media-post.

CoolBlue-baas Pieter Zwart had er veel lol in toen hij in een video aankondigde CoolBlue te verkopen. Breaking news natuurlijk. Ware het niet dat de nieuwe eigenaar van CoolBlue Sinterklaas bleek te zijn. Of om precies te zijn: Ad Sinterim. Lachen natuurlijk. En een zorgvuldig opgebouwde meertrapsraket bovendien. Hij trekt de aandacht met een persverklaring dat CoolBlue verkocht zou worden.  Hij steekt zijn personeel een hart onder de riem door ze te bedanken voor hun harde werk. En verrast vervolgens iedereen door Sinterklaas aan te kondigen als de nieuwe eigenaar. Die zagen we niet aankomen. Ondertussen zie je het personeel opgelucht lachen als ze zien dat de overname een grap blijkt te zijn: pure emotie dus. En Pieter Zwart en de makers van de video moeten bijna in hun broek hebben gepiest van de voorpret. Van tranen naar tranen van het lachen. Je hebt dan geen andere keus dan op de like-, share- en retweetknoppen te drukken.

coolblue

Grappig zijn, niet grappig doen

Maar je moet niet blind je lol achterna lopen. Want grappig doen, is niet hetzelfde als grappig zijn. Daar kwam advocatuur nieuwssite advocatie.nl op Twitter achter. The hard way. Toen ze een foto van het team van Van Essen Advocaten plaatsen met de tekst ‘Wat vindt u van deze foto: advocatenkantoor of escortservice?’, ging de tweet viral. Alleen niet op de manier waarop ze hoopten. Deze ongetwijfeld grappig bedoelde post, sloeg de plank finaal mis. De grap zit hem vaak in de nuance, en die ontbrak hier compleet. Het oordeel op Twitter was dan ook genadeloos: een schoolvoorbeeld van slechte smaak. De straf: een geheel terechte Social Media Award voor slechtste socialmediapost.

van-essen-advocaten

Alles is liefde

Lol is natuurlijk lachen, maar dat betekent niet dat in elke socialmediapost een grap of een gebbetje verborgen moet zitten. Dat is vermoeiend. Belangrijker nog is elk stukje content dat je voor social media maakt, met liefde en aandacht te maken. Als je een conclusie moet trekken als je kijkt naar de winnaars van dit jaar is het deze. Meer nog dan van lachen, houden mensen van verhalen over andere mensen. Verhalen met emoties en verlangens waar ze zich in kunnen herkennen.

Daarom werkte het filmpje met Gerrie & Truus van Vodafone ook zo goed. Een bejaarde tweelingzus waarvan er een in Nederland woont en de ander in Australië. In het filmpje dat deel uitmaakte van de Oma Online-campagne, zie je hoe de twee zussen voor de eerste keer met elkaar Skypen en elkaar zo na 26 jaar weer zien. Een lief en ontroerend filmpje dat laat zien wat Vodafone wil bereiken: mensen met elkaar in contact brengen. Een campagne met liefde gemaakt over de liefde tussen mensen.
vodafone

Liefde is: de kleine dingen

Liefde zit hem in de kleine dingen. In kleine dingen doen, maar ook de kleine dingen zien en waarderen (zet die maar op een tegeltje met een regenboog ernaast). In ons leven wanneer we even niet naar een beeldscherm staren, maar ook op social media. Daar houden we gewoon van. Kleine blijken van waardering en subtiele complimentjes.

Daarom won Romée Steenmeijers waarschijnlijk ook de award voor beste post van de buurman (m/v). Haar Twitterbericht over de ID-kaartvragende kassajongen verenigt al deze elementen: mensen zich prettig laten voelen door een kleine daad van vriendelijkheid. Het gevolg: een mooie observatie op Twitter die onverwacht viral ging als een malle. Alle ingrediënten zaten er in. Het was herkenbaar, er zat emotie in. En er zaten emoji’s in van een hartje. En mensen ‘hartje’ hartjes.
liefdeoptwitter

Tieten

Het decolleté stond in de titel, dus ik moet het er over hebben: tieten. Wie is er niet groot mee geworden. Ik geef eerlijk toe: ik heb dit in de titel van dit stuk laten zien, om zo de kans te vergroten dat je dit stuk zou lezen. Maar het is niet enkel effectbejag, want de waarheid is dat de wereld al enige tijd geobsedeerd is door de curves van Kim Kardashian. Zo erg zelfs, dat toen ze in februari haar decolleté-geheim onthulde, dit wereldnieuws was.

Bouwmarkt Praxis haakte hierop in met hun decolletape-post op Facebook. Een post die na Kim’s onthulling snel in elkaar geknutseld werd, maar, zoals het een goede inhaker betaamt, de spijker op zijn kop sloeg. De post kreeg meer likes dan Kanye West hits heeft gehad. Een mooi voorbeeld bovendien van hoe goede copywriting en sterk beeld elkaar kunnen ondersteunen.
praxis

Wij zijn de social in social media

Als je naar de winnaars van de Beste Social Media Awards kijkt, valt er een ding op: wat werkt op social media, werkt ook offline. We houden van een grapje op zijn tijd (maar niet altijd en niet elk grapje), we houden van mooie dingen en goede verhalen die ons raken. Dingen die echt zijn en met liefde gemaakt. Hoewel het indrukken van een like-knop een klinische actie is, liken we met ons hart.

Hoewel het indrukken van een like-knop een klinische actie is, liken we met ons hart.

We delen wat we mooi vinden en wat ons gelukkig maakt. Als ik een conclusie zou moeten trekken na afloop van de uitreiking van de Beste Social Media Awards dan is het dat social media op zichzelf niet social zijn, maar dat wij socialmedia-makers en socialmedia-consumenten deze social maken. Ik vind dat een geruststellende gedachte.