Social media

Microsoft en LinkedIn: een gelukkig huwelijk?

0

Het is groot nieuws deze week: Microsoft koopt LinkedIn voor 26 miljard dollar. Wat wil de technologiereus met het zakelijke sociale netwerk? Opboksen tegen Google en Apple? LinkedIn in een wereldwijd SharePoint veranderen? Of hun software eindelijk sociaal maken?

Ken je nog die briljante Apple-reclames van zo’n tien jaar geleden? Met het stereotype grijze ‘I’m a PC-nerd’, een systeembeheerder wellicht, die opschept over alle configuratiemogelijkheden van zijn Windows. En ken je de hippe ‘I’m a Mac-Applegebruiker’? Vast een designer, die schouderophalend verklaart dat een Mac het gewoon doet.

Accepteer cookies

Zo voelt het net aangekondigde huwelijk tussen Microsoft en LinkedIn een beetje. De nuffige, in zichzelf gekeerde computernerd, in de veertig inmiddels, met de springerige, super sociale tiener. Wat ziet LinkedIn in Microsoft? Gaat het, na de winstwaarschuwing en 40 procent waardedaling eerder dit jaar, alleen om het geld? En interessanter, wat wil Microsoft met LinkedIn? Ik zie drie mogelijke antwoorden.

1. Grote jongens

Het is Microsoft ongetwijfeld een doorn in het oog. Na twee decennia het slimste (en grootste) jongetje van de klas te zijn geweest, moet het nu al jaren aartsvijand Apple voor zich verdragen. Ook Google (Alphabet) is nu groter – en Amazon en Facebook komen in sneltreinvaart dichterbij.

Wat die rivaliserende Amerikaanse technologiereuzen gemeen hebben, is hun focus op diensten, netwerken en mobiel. Volgens velen ligt daar een grotere toekomst dan in software. Maar juist daar heeft Microsoft geen goede track record. Wie heeft nog een Hotmail-account, een Nokiatelefoon, of zit er nog op MSN?

Huwelijkspartner LinkedIn has it all. Een sterk netwerk van bijna een half miljard leden (en ruim 100 miljoen unieke bezoekers per maand). Meer dan de helft mobiel gebruik. En een businessmodel gebaseerd op diensten. De belangrijkste daarvan is recruitment. Er staan wereldwijd nu al meer dan 7 miljoen banen op het netwerk.

Zo gezien past LinkedIn in het rijtje Skype (gekocht voor 8,5 miljard dollar in 2011), Nokia (7,2 miljard in 2013) en Mojang, de maker van Minecraft (2,5 miljard in 2014). Helaas geloven investeerders niet zo in deze aankoop. De koers van het aandeel Microsoft verloor 4 procent na de bekendmaking van de overname.

Helaas geloven investeerders niet zo in deze aankoop. De koers van het aandeel Microsoft verloor 4 procent na de bekendmaking van de overname.

2. SharePoint wereldwijd

Ongetwijfeld ziet Microsoft daarnaast mogelijkheden om LinkedIn te gebruiken als verkoopkanaal van hun software. Ook daarbij kijken ze waarschijnlijk naar Google. Google is succesvol met het ‘upsellen’ van Google Apps aan gebruikers van Gmail – in vele landen de meest gebruikte e-mailtool. Google valt Microsoft nu zelfs op de grote zakelijke markt aan: hier in Nederland is Ahold bijvoorbeeld al gedeeltelijk over op Google Apps.

Op LinkedIn bestaan natuurlijk veel samenwerkingsverbanden: bedrijven, kennisgroepen, projecten, brancheorganisaties, alumni. Die kun je allemaal heel laagdrempelig samenwerkingstools aanbieden: van gedeelde Office365-bestandjes tot een ledenlijst in Dynamics. LinkedIn als een wereldwijde SharePoint dus? We zullen in ieder geval wel meer van de marketingmails krijgen waar LinkedIn nu al berucht om is.

Zelf is het overigens, naast de voor de hand liggende recruitment-tools, nog niet heel succesvol met dit upsellen. Zo worden LinkedIn-apps als Elevate (voor kennisdeling binnen organisaties) en Sales Navigator (naam spreekt voor zichzelf) nog niet goed verkocht.

3. Yammer van LinkedIn?

Natuurlijk kan dat upsellen ook andersom: het integreren van de sociale functies van LinkedIn met bestaande Microsoft producten, vooral bij zakelijke klanten. Dat vind ik zelf de interessantste invalshoek, maar ik houd me dan ook dagelijks bezig met interne sociale netwerken binnen organisaties, zoals sociale intranetten en kennisdeel-platformen.

Ook hier kan Microsoft wel wat hulp gebruiken. Jazeker, de laatste versies van samenwerkingsplatform SharePoint hebben sociale functies, maar ik ken weinig organisaties die daarmee uit de voeten kunnen. Dat was wellicht ook de reden dat Microsoft in 2012 voor 1,2 miljard dollar sociale-netwerkdienst Yammer kocht. Maar hoewel die twee nu gekoppeld worden aangeboden (ook samen met Office365 als cloud-oplossing) blijven veel SharePoint-gebruikers worstelen.

De laatste versies van samenwerkingsplatform SharePoint hebben sociale functies, maar ik ken weinig organisaties die daarmee uit de voeten kunnen.

SharePoint en Yammer als ICT-dingen

Zowel Sharepoint als Yammer worden in veel organisaties gezien als ICT-dingen. Aan de ene kant overdonderen ze je met instellingsmogelijkheden, maar aan de andere kant heb je wel een consultant nodig om ze zo in te richten zoals je echt wilt. LinkedIn is anders: het werkt intuïtief, je bent zelf in controle en het zit in een modern jasje.

Bovendien heeft bijna iedereen al een rijk profiel op LinkedIn, een vereiste voor een succesvol zakelijk netwerk. Maar willen mensen dat profiel wel intern gebruiken? Bij implementaties van ons sociale platform Plek krijgen we geregeld de vraag of we LinkedInprofielen kunnen importeren. Dat lijkt een goed idee – totdat je het gebruikers zelf vraagt. Die willen zich vaak anders presenteren aan hun collega’s dan aan de buitenwereld, en niet eens alleen als ze stiekem een nieuwe baan zoeken.

MS LinkedIn: heeft het onze zegen?

Of het voorgenomen huwelijk een succes wordt, bepalen uiteindelijk de klanten – en dat zijn wij. Bijna iedereen van ons gebruikt Microsoft-software en heeft een LinkedInprofiel. Dus wat denken jullie?

We worden vast allemaal blij van een beetje meer LinkedIn-gebruiksgemak in Microsoft-software. Maar willen we ons externe profiel ook binnen de werkomgeving gebruiken? Zitten we te wachten op een Dynamics-database onder onze LinkedIn-kennisgroep? Of moeten we vooral de aandeelhouders van LinkedIn feliciteren met die rijke oude stinkerd die ze aan de haak hebben geslagen?

(Bewerkte) afbeelding intro met dank aan 123RF.