Verdieping

Webshop starten? Begin met private labellen via Bol.com en Amazon

0

De tijd dat je een webshop winstgevend kon runnen in je vrije tijd vanaf je zolderkamer is voorbij. Sterker nog, ik ben van mening dat je beter geen webshop kunt beginnen als je online producten wilt gaan verkopen. De concurrentie is moordend en de marketingkosten rijzen de pan uit. Meeliften op het succes van de externe verkoopplatformen zoals Bol.com en Amazon is veel aantrekkelijker. Maar dan wel met je eigen private label-producten met gezonde marges en ‘geen’ concurrentie.

Waarom is het niet meer interessant een webshop te starten?

1. De stijgende klikprijzen op vrijwel alle platformen

Of je nu naar Google AdWords of de diverse vergelijkingssites kijkt, de klikprijzen zijn de afgelopen jaren fors toegenomen. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de klikprijs voor het woord ‘afvalemmer’ in Google AdWords als voorbeeld. Deze is bijna verdubbeld in 3 jaar tijd. De marketingkosten rijzen de pan uit.

2016-06-17_1357

2. De steeds groter wordende SEO-dominantie van de grote spelers in de markt

Kon je vijf jaar geleden nog vrij eenvoudig hoog ranken in Google op een generiek zoekwoord, tegenwoordig wordt de top-5 vaak gedomineerd door de grote spelers. Met hun grote autoriteit duwen ze de kleinere spelers steeds meer weg. Zelfs als je al flink investeert in SEO, is het maar de vraag of je met hen kunt concurreren.

En een niche-webshop dan met focus op long-tail zoekwoorden? Ik denk het persoonlijk niet. Nederland is te klein om hier een goede boterham aan te kunnen verdienen en ook hier beginnen de grotere spelers zich steeds meer in te mengen.

3. Het steeds breder wordende assortiment van de grote spelers in de markt

Grote spelers, met Coolblue als goed voorbeeld, verbreden hun assortiment steeds verder waardoor ze steeds meer in het vaarwater van kleinere shops komen. Daarnaast zijn er nog de grotere internationale spelers die de weg naar Nederland steeds meer beginnen te vinden en in dezelfde visvijver vissen.

4. De toenemende serviceniveaus van de grotere spelers.

Enkele voorbeelden hiervan zijn: ‘voor 23.00 besteld, morgen in huis’, ‘same day delivery‘, ‘zondag-levering’. Welke startende shop kan deze proposities waarmaken? De investeringen die nodig zijn om een webshop te starten, laat ik in dit artikel dan nog even buiten beschouwing. Ik vind het dan ook niet zo vreemd dat er maar zo weinig winstgevende webshops zijn.

Externe verkoopplatformen als alternatief of toch niet?

De laatste jaren neemt de populariteit van externe verkoopplatformen flink toe. Steeds meer grote partijen stellen hun platform open voor externe verkopers. Ondanks dat dit model ook enkele nadelen kent, vind ik het wel een laagdrempelige manier om je producten op de markt te brengen. Vaak betaal je alleen een fee voor een gerealiseerde verkoop. Je hebt geen of nauwelijks marketingkosten en profiteert van de grote hoeveelheden bezoekers die deze platformen hebben.

Een webshop is niet nodig, met slechts één product kun je al aan de slag. Sommige platformen, zoals Amazon maken het zelfs mogelijk je producten in no-time in de vijf grootste west-Europese landen aan te bieden. Een ander groot voordeel van (enkele) externe verkoopplatformen, is dat je de klantenservice en logistieke afhandeling door hen kunt laten doen.

Zijn de externe platformen dan de oplossing voor startende, online verkopers? Niet helemaal. Verkoop je producten die door meerdere aanbieders aangeboden kunnen worden, dan zijn de externe verkoopplatformen ook geen aantrekkelijk verdienmodel voor de lange termijn.

Verkoop je producten die door meerdere aanbieders aangeboden kunnen worden, dan zijn de externe verkoopplatformen ook geen aantrekkelijk verdienmodel voor de lange termijn.

Waarom niet?

Als je al een leuk nieuw product vindt, zal het niet lang duren voordat de grotere partijen dit opmerken en dit product aan hun assortiment zullen toevoegen. Ik heb dit al meer dan eens zien gebeuren. En laten we eerlijk zijn, hoe groot is de kans dat een merk jou als beginnende webwinkel exclusiviteit geeft? En hoe ga je concurreren tegen de grote jongens met hun enorme marketingbudgetten en grote inkoop-power?

Er is een trend van dalende prijzen voor producten die door meerdere partijen aangeboden kunnen worden. Zelf verkoop ik sinds 2009 online en sindsdien zijn de marges op deze producten flink gedaald. Een trend die niet alleen tussen webwinkels zichtbaar is, maar ook op de externe platformen optreedt. Sommige grote merken verbieden dat hun merk op externe verkoopplatformen wordt aangeboden of laten slechts een handjevol dealers hun producten op die platformen tegen ‘afgesproken’ prijzen verkopen. De kans is groot dat daar geen startende webwinkels tussen zitten.

Wat is dan wel een interessant verdienmodel voor de startende, online verkoper?

Het aanbieden van je eigen private label-product(en) via de externe verkoopplatformen

Er is geen betere tijd in de geschiedenis geweest om je eigen product in de markt te zetten. Social media maken het branden van een product zoveel eenvoudiger in vergelijking met de tijd voor de online revolutie. Je hebt geen enorme marketingbudgetten nodig om een grote groep volgers te krijgen online. Daarnaast stellen externe verkoopplatformen je in staat om heel laagdrempelig je eigen producten aan te bieden aan een miljoenen-publiek.

Kun je met je private label-product wel concurreren tegen de ‘merkproducten’?

Mijn antwoord op basis van mijn eigen ervaring is volmondig: ”JA.” De producten die door meerdere partijen aangeboden kunnen worden, kennen enkele nadelen op de externe platformen. Ten eerste voelt niemand zich verantwoordelijk voor het maken van een goede product listing. Het is niet jouw product en waarom zou jij werk steken in het maken van een goede product listing als morgen je concurrent deze listing kan ‘stelen’. Met stelen bedoel ik dat een andere aanbieder hetzelfde product aanbiedt op dat platform tegen een lagere prijs. Op Amazon is het eerder regel dan uitzondering dat je product listings met slechte foto’s en gebrekkige, korte teksten ziet.

Ten tweede is het door de vaak kleine marges op deze producten lastig voor deze aanbieders om te adverteren op Amazon. Private label-producten hebben meestal zeer ruime marges waardoor er genoeg ruimte is om te adverteren. Je kunt je producten vrij eenvoudig op pagina één van de zoekresultaten promoten. Ervan uitgaande dat jij wel goede foto’s en teksten bij je producten hebt, is de kans groot dat de bezoekers bij jou kopen. Uitzonderingen zijn natuurlijk de merkproducten die iedereen op straat kent en die een goede reputatie hebben. Deze zullen met slechte foto’s en teksten vaak toch goed verkopen.

Een bijkomend voordeel van de externe verkoopplatformen is dat ze eigenlijk alleen geïnteresseerd zijn in verkopen. Het maakt ze niet uit of je nu een bekend of onbekend merk bent. Als jouw onbekende product beter verkoopt, kom jij hoger in de organische zoekresultaten te staan.

Het maakt ze niet uit of je nu een bekend of onbekend merk bent. Als jouw onbekende product beter verkoopt, kom jij hoger in de organische zoekresultaten te staan.

Wat zijn de voordelen van private label-producten?

Bij private label worden de producten geproduceerd door een bepaald bedrijf om op de markt gebracht te worden door een ander bedrijf onder een eigen merknaam. Vergelijk het met een huismerk in de supermarkt.

Enkele voordelen van private label-producten:

  1. Geen concurrentie op jouw private label-product. Natuurlijk is er concurrentie van andere aanbieders van vergelijkbare producten, maar er is niemand die jouw unieke product heeft. Niemand kan dus je product listing op een extern platform ‘stelen’. Je kunt een listing maken die helemaal geoptimaliseerd is voor het platform, zonder je zorgen te maken dat iemand die listing overneemt door hetzelfde product tegen een lagere prijs aan te bieden. Je kunt dus ook je eigen prijsstrategie volgen.
  2. Aanzienlijk hogere marges. Doordat je inkoopt bij de fabrikant (de bron) en verkoopt aan de eindconsument, geef je geen marges af aan de zogenaamde ‘middle men‘. Door je private label-producten in China in te kopen, kun je je marges nog verder vergroten. Verkoopprijzen die vijf keer boven de inkoopprijs liggen, zijn heel normaal. Door de aanzienlijk hogere marges heb je ook veel meer ruimte om te adverteren op bijvoorbeeld Amazon.

46650893 - hands holding credit card and using laptop. view from above

Waar haal je producten vandaan om te private labellen?

Veel private label-producten worden tegenwoordig in China geproduceerd om vervolgens in Europa onder een eigen merknaam verkocht te worden. Was het twintig jaar geleden bijna ondenkbaar om zaken met China te doen, tegenwoordig maakt het internet dit zeer eenvoudig. Via websites als alibaba.com en aliexpress.com kun je eenvoudig contact leggen met Chinese leveranciers.

Nu denk je misschien, dat is leuk en aardig, maar is de kwaliteit wel goed? Ik refereer dan vaak naar het meest populaire gebruiksproduct op dit moment: de smartphone. Waar worden deze geproduceerd? De kans is zeer groot dat deze in China geproduceerd zijn. Bovendien hebben de Chinezen afgelopen jaren flinke stappen gezet op kwaliteitsvlak. De westerse invloeden zijn duidelijk zichtbaar geworden en de beursgang van internetreus Alibaba heeft ook veel bijgedragen aan een kwaliteitsslag. Natuurlijk lopen er nog cowboys rond, maar met een goed stappenplan en de inzet van inspectie-bedrijven kun je het kwaliteitsrisico minimaliseren.

Het private label-model via externe verkoopplatformen in een notendop

  1. Zoek via de websites Alibaba.com of Aliexpress.com een geschikt product en bestel één sample. Controleer bij ontvangst de kwaliteit en stuur een mail met aandachtspunten naar de Chinese leverancier.
  2. Plaats een eerste order voor circa honderd stuks met de aandachtspunten van de sample als voorwaarden.
  3. Maak een geoptimaliseerde listing voor het product aan op Amazon, Bol.com of een ander extern verkoopplatform.
  4. Stuur een inspectie-bedrijf naar de fabriek als de productie gereed is om te controleren of het product aan de voorwaarden voldoet. Bij een geslaagde inspectie kan de verscheping plaatsvinden.
  5. Lanceer na ontvangst de producten op de externe platformen zoals Bol.com en Amazon. Vraag vrienden en/of bekenden je product te kopen om zo je eerste verkopen en reviews te realiseren. Gebruik de sponsored products-optie in het geval van Amazon om je product op pagina één van de zoekresultaten te krijgen. Sponsored products kun je vergelijken met Google AdWords, maar dan binnen Amazon en met veel lagere klikprijzen.
  6. Slaat het product aan, plaats dan een grotere bestelling voor bijvoorbeeld duizend stuks. Zorg nu wel dat het product jouw eigen verpakking, logo en merknaam krijgt. Dit kost vaak niets extra’s. Via websites als fiverr kun je al voor 5 euro een logo en of merknaam laten maken/bedenken. Ook kun je via die site een design voor je verpakking laten maken. De kwaliteit is vaak verbluffend goed. Slaat het product niet aan, verkoop de producten dan tegen kostprijs op het externe platform en ga op zoek naar nieuw product. Maak in de tussentijd een simpele merkwebsite aan via bijvoorbeeld wix.com en creëer een Facebook-fanpage.
  7. Na verloop van tijd, als je een aantal producten hebt gelanceerd, een mailinglist hebt opgebouwd en een groep volgers op Facebook hebt, kun je een simpele webshop openen en kun je naast de verkoop op de externe platformen ook daar starten met de verkoop van je eigen producten.

Tip: zet op je verpakking je website-url en plaats iets van een leuke actie op de verpakking. Zo kun je mensen naar je eigen website of Facebookpagina sturen. Een groot nadeel van de externe platformen is dat je mensen die via hun platform iets kopen niet mag benaderen met commerciële aanbiedingen vanuit bijvoorbeeld je webwinkel. Maar, als fabrikant (en dat ben je als je je eigen product op de markt brengt) mag je zelf bepalen wat je op je verpakking zet.

Als je eerste product van de grond is gekomen volg je hetzelfde stappenplan voor het tweede product.

Een laagdrempelig model zonder grote investeringen

Het private label-model via externe platformen gaat naar mijn mening komende jaren voor veel mensen een zeer interessant verdienmodel worden. Het is een laagdrempelig model zonder grote investeringen met een grote winstpotentie.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.