Verdieping

7 tips voor online marketing met een beperkt budget

0

Een webshop starten is tegenwoordig steeds gemakkelijker: standaard software en bouwpakketten voor webshops kun je bij zowat elke hostingaanbieder vinden. Als de webshop in de lucht is, is de logische vervolgstap om verkeer richting je website te genereren. Het grootste probleem voor startende en kleine webshops is echter het continue gebrek aan budget voor online marketing. Door middel van onderstaande tips en door het gewoon te doen, kun je de kans vergroten om jouw online marketingcampagne tot een succes te maken.

Belangrijkste tip: focus op niches én het buitenland

Door je te richten op een nichemarkt, wordt de concurrentie vaak al een stuk kleiner dan wanneer je probeert te concurreren met de grote jongens. Deze strategie kan eerst worden doorgevoerd in Nederland, waarna je simpelweg kunt ‘kopiëren en plakken’ naar het buitenland. Op deze manier kun je met een beperkt budget testen of er in het buitenland ook markt is voor je product én of je in zoekmachines snel goede posities kunt verwerven.

De beste manier om het buitenland te bewerken, is dan ook door te doen waar je goed in bent, zonder allerlei ingewikkelde buitenlandse strategieën (die de kosten voor een buitenland-gang nog meer laten stijgen). Begin met een ‘voldoende’ webshop, blijf testen en finetunen, en werk de webshop vervolgens bij succes uit naar een ‘goed’ of ‘zeer goed’. Kijk hierbij ook naar andere talen dan enkel Duits en Engels, omdat in andere landen vaak ook voldoende potentie is. Vaak is er in die landen nog minder of geen concurrentie in de nichemarkt. Met als motto: als je het niet probeert, zal het sowieso niet gebeuren.

Naast deze tip zijn er nog 6 tips om aan de slag te gaan met online marketing als je een beperkt budget hebt.

1. Werk samen, wees inventief, maar ben niet continu origineel

Samen krijg je meer voor elkaar dan alleen. Heb je grootse ideeën om een webshop te starten, begin dan met het zoeken naar de juiste partner. Vaak is het hebben van een partner onmisbaar, als je specialistische kennis over een product nodig hebt en daarnaast ook nog de dagelijkse werkzaamheden voor de webshop dient uit te voeren. Probeer hierbij soms inventief te zijn.

Wees echter vooral niét te origineel in je webshop. Je bent namelijk niet geheel anders dan je concurrentie en het is onmogelijk om je gehele webshop door maatwerk in elkaar te zetten (met een beperkt budget). Het is juist zinvol om mee te liften op het succes van anderen. Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden.

Het is juist zinvol om mee te liften op het succes van anderen. Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden.

Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van heel andere trefwoorden dan je concurrentie, is het goed mogelijk dat je webshop minder goed vindbaar is dan die van je concurrent.

Blijven onderhandelen

Daarbij kun je gebruik maken van populaire software en plugins die hun prestaties al bewezen hebben. De grootste risico’s van maatwerk zijn daarmee weggenomen, en de budgetten zijn een stuk kleiner. Om een dergelijk klein budget te waarborgen is het belangrijk om te blijven onderhandelen. Want elke euro die je niet uitgeeft, hoef je ook niet terug te verdienen. Door continu kritisch te blijven op alle prijzen, lopen je kosten niet te snel uit de hand. Ervaring leert dat externe partijen de kosten graag op laten lopen, vooral als je er niet kort op zit. Let op: dit betekent niet dat je nergens geld aan uit moet geven. Kennis en efficiëntie kosten geld, dus ga niet zelf de designer uit lopen hangen als je dat echt niet kan.

2. SEO en SEA

Het belangrijkste middel om je online marketing met een beperkt budget in te vullen, is gebruik maken van contentmarketing. Door de juiste SEO heb je de meeste kans om je website hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google. Een goede SEO geeft langdurig profijt, in tegenstelling tot incidenteel profijt bij SEA.

Een goede SEO geeft langdurig profijt, in tegenstelling tot incidenteel profijt bij SEA.

Let bij SEO wel op dat je niet te geforceerd aan linkbuilding gaat doen (want dit kan tot penalties en dergelijke leiden), maar juist de focus te houden op eigen content en relevantie.

Kies voor CPS of CPL

SEA kan een goed middel zijn om op korte termijn inkomsten (maar ook zeker kosten) te verhogen. Als je besluit om gebruik te maken van SEA, kies dan waar mogelijk altijd voor CPS of CPL. Hierdoor kun je, in tegenstelling tot CPC en zeker CPM, je kosten beter in de gaten houden. Daarnaast staat er bij CPS en CPL vrijwel altijd omzet tegenover, waardoor deze manier van vergoeden het meest interessant is voor een winstgevende marge van je producten. CPC kun je ook gebruiken, maar alleen als je de mogelijkheid hebt om de resultaten continu te meten en blijft sturen op de marge. Zonder de juiste sturing kunnen de kosten van SEA erg snel stijgen.

3. Affiliate marketing

Naast contentmarketing is er ook affiliate marketing. Hierbij is er een andere website (affiliate) die iets over jouw eigen website (merchant) schrijft, een korting aanbiedt of jouw producten aanprijst. Hiervoor ontvangt deze affiliate een commissie, oftewel een vergoeding. Als je deze vergoeding baseert op CPS (cost-per-sale) of CPL (cost-per-lead), kun je de kosten van de affiliate marketing laag houden en daarnaast blijven deze in verband met je opbrengsten.

Kortingscodewebsites zou je minder commissie kunnen toeschrijven dan een website die op andere wijze je producten aanprijst, omdat je bij kortingscodewebsites ook al een ‘kortingscode’ weggeeft. Door middel van affiliate marketing kun je je aansluiten in de markt waar je concurrentie ook zit, met weinig risico. Als er geen sales ontstaan, zijn er (vrijwel) geen kosten.

4. Software: open source en freemium tools

Door gebruik te maken van open source software zoals WooCommerce, Shopify of Magento kunnen de kosten voor de inrichting van de website worden geminimaliseerd. Deze open source software is gratis toegankelijk en heeft haar effectiviteit over de jaren bewezen. Let wel: elk open source-pakket brengt ook kosten met zich mee in de vorm van plugins (waarbij Woocommerce goedkoper is dan bijvoorbeeld Magento, maar waarbij Magento beter geschikt is voor internationale shops).

Door een beperkt budget is het vaak moeilijk om de juiste meetapparatuur te gebruiken. Echter zijn er meer dan voldoende gratis (of freemium) softwarepakketten om je website te monitoren. Als kleingebruiker kun je daar vaak voldoende mee uit de voeten. De volgende software is (gedeeltelijk) gratis beschikbaar:

  • Google Analytics: meet je ROI voor advertenties en houdt de resultaten van je website bij
  • Google AdWords: naast het inrichten van betaalde advertenties (campagnes) ook prettig voor het opzoeken van trefwoorddata
  • Google Webmastertools: ondersteuning en allerlei testtools voor webmasters
  • Google Trends: onderzoek wat trending is in de wereld en zoek informatie over zoekwoorden door de jaren heen
  • Ahrefs: analyseer je website (SEO), bekijk je social media of bekijk de linkbuilding op je website
  • Alexa: bekijk je positie per land of in de wereld, creëer meer bezoekers of bekijk je SEO
  • Semrush: meer informatie over je hoeveelheid bezoekers en bekijkt je online concurrentie
  • Similarweb: bekijk de online concurrentie en vergelijk de aantallen bezoekers
  • Optimizely: voer tests uit op je website om resultaten te vergelijken en de juiste keuzes te maken zodat je conversie wordt verhoogd

Door de resultaten uit je meetsoftware uitgebreid te analyseren, kun je het zoekgedrag van je klant leren kennen. Daarnaast is het belangrijk om binnen de webshop de klant de mogelijkheid te bieden om reviews te schrijven. Door deze reviews te lezen en er daarnaast actief mee om te gaan, leer je de klant pas echt kennen. En dat is weer een stuk goedkoper dan dure marktonderzoeken.

5. Social media: overdrijf de waarde ervan niet

Heb je een niche-webshop? Focus je dan niet teveel op social media. Social media is redelijk belangrijk voor webshops die afhankelijk zijn van het imago, maar als je producten uit een nichemarkt verkoopt, is het imago van het bedrijf meestal minder belangrijk. De extra investering in social media kan dan beter worden ingezet op de juiste invulling van on-site content omdat deze contentmarketing vaak langdurige SEO-effecten oplevert.

6. Personeel

Personeelskosten zijn voor kleinere en middelgrote webshops vaak ‘killing’, dus wordt daar vaak op bespaard. Maar het loont vaak wel om wat extra ‘goedkope handjes’ te hebben zodat je als webshopeigenaar tijd vrij blijft houden voor strategie-aanpassingen in plaats van invoerwerkzaamheden te moeten doen. Studenten die een bijbaantje zoeken of stage willen lopen bij een bedrijf zijn de ideale mogelijkheid om goedkope krachten in te huren. Maar let wel: bied de studenten en stagiaires wel voldoende motivatie. Besteed tijd aan je stagiaires, en zij zullen tijd en energie besteden aan jouw bedrijf. De ideale manier om met weinig budget je webshop van invulling te voorzien.

7. Open source-technieken bij werving

Door open source-techniek in te zetten, die wereldwijd gratis verkrijgbaar is en ook overal ter wereld wordt gebruikt, is er veel documentatie en mankracht beschikbaar om je te helpen bij je webshop. Door geen maatwerk te kiezen, maar juist flexibel te blijven en bekende software te gebruiken, ben je vrij om te kiezen met wie je samenwerkt.

Door geen maatwerk te kiezen, maar juist flexibel te blijven en bekende software te gebruiken, ben je vrij om te kiezen met wie je samenwerkt.

Op die manier kun je freelancers in binnen- en buitenland gebruiken wanneer je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld door op sites als Freelance.nl of Freelancer.com te zoeken, doordat de open source informatie voor iedereen beschikbaar is.

Deze outsourcing kun je beter niet overlaten aan grote partijen, maar juist aan kleine bureaus of freelancers. Bouw hier een langdurige relatie mee op en probeer ze te beschouwen als je eigen medewerkers (stuur bijvoorbeeld eens een cadeautje op naar je Indiase IT’er als die een kind heeft gekregen). Hierdoor leren de freelancers goed jouw bedrijf en werkwijze kennen en blijven de kosten beperkt.   

‘Done is better than perfect’

Het belangrijkste dat je moet onthouden in online marketing is: gewoon doen! Je kunt beter gewoon aan de gang gaan met je webshop en proberen van je fouten te leren, zonder bij alles continu te lang stil te staan. Heb je het gevoel dat je de juiste markt hebt gevonden en sta je achter je product, dan kun je vervolgens proberen om meer (buitenlandse) markten te gaan bereiken. Heb je te maken met een beperkt budget? Probeer je formule in het buitenland te kopiëren en al doende te verbeteren. ‘Done is better than perfect!’

Afbeeldingen met dank aan 123RF.