Digital marketing

Affiliate marketing in de lift: dit zijn de trends voor de toekomst

0

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van affiliate marketing? In dit artikel deel ik de laatste trends met je.  Ook kijk ik alvast wat verder vooruit op de toekomst van affiliate marketing. Dit is mijn visie voor de komende jaren.

Online en offline

Affiliate marketing zit duidelijk in de lift en lijkt vooral populair bij grote omnichannel-spelers. Zo zijn onder andere River Island, Decathlon en Pieces het afgelopen half jaar gestart met een affiliate programma in Nederland. Vanuit de adverteerderskant zien we dus dat er een toenemende interesse is vanuit deze hoek. Dit kwam ook naar voren tijdens het event Performance Marketing Insights in Amsterdam, dat afgelopen 4 en 5 juni plaatsvond.

De grote affiliates spelen hier op hun beurt weer slim op in. Zij focussen zich niet meer alleen op het realiseren van online sales. Er komen steeds meer initiatieven gericht op het genereren van offline sales in bijvoorbeeld de winkel.

Cashback

Een goed voorbeeld hiervan uit is de Quidco High Street. Quidco is een grote cashbackpartij in de UK. Je kunt tot wel 10 procent cashback verdienen met een aankoop in de winkels of vestigingen van aangesloten retailers. Van kleding tot boodschappen, uit eten gaan en het aanschaffen van nieuwe meubels. Dit alles met behulp van de Quidco app, waarin je de cashback aanbieding activeert en het registreren van je credit of debit card. Aan de hand hiervan kan de cashback aan je Quidco account gekoppeld worden.

Gelukkig vind je dit soort initiatieven niet alleen over de grens, maar ook in Nederland. Scoupy heeft zijn app in een nieuw jasje gestoken en maakt het nu mogelijk om cashback te krijgen voor aankopen in de supermarkt. Je koopt de producten van de actie, scant de kassabon en streepjescodes via de app om zo je cashback te claimen.

In-store vouchers

Kortingscodesites bieden verder steeds meer in-store vouchers aan. Deze kortingscodes kun je uitprinten of tonen op je mobiel via een app. Dit soort ontwikkelingen maken het doormeten van online naar offline conversies een stuk eenvoudiger.

Pop-up store

Nog een leuk voorbeeld van online meets offline is de pop-up store. Vorig jaar opende Fashionchick in samenwerking met meerdere partners een pop-up store in Amsterdam. Onder andere Bol.com en Costes maakten het mogelijk om een deel van hun collectie hier te bekijken, ruiken of testen alvorens ze online te bestellen. Ook Imbull (Kortingscode.nl en Actiecode.nl) zal in september een pop-up store openen in Amsterdam boordevol leuke acties en kortingen. Mijn verwachting is dat we de komende tijd nog veel meer van dit soort initiatieven zullen gaan zien.

Data insights en data sharing

Heb je het bij affiliate marketing over data, dan gaat het vaak over de toegevoegde waarde van affiliates en het toepassen van conversie-attributiemodellen. Daar zal ik het in dit artikel niet over hebben, dat speelt namelijk al jaren en is dus niet nieuw. Ik heb het liever over het delen van data en transparantie.

Er wordt vaak geroepen dat de affiliate markt transparanter moet worden. Er zijn de afgelopen jaren al heel wat stappen genomen voor meer openheid wat betreft voorwaarden, metingen, ontdubbeling en waar de traffic nou precies vandaan komt. Het kan natuurlijk altijd nog beter en dan doel ik vooral op het delen van meer data onderling. Data sharing tussen adverteerders, affiliates en het netwerk. Welke data is er beschikbaar en welke data is interessant?

De conversiepixel

De affiliate conversiepixel vormt nu de basis van het delen van data tussen alle partijen. Opvallend is dat de productnaam van het aangekochte product niet standaard wordt meegenomen. Eigenlijk vreemd toch? Hoe weet je dan als affiliate welke producten er uiteindelijk gekocht worden via je website? Dit is sowieso al een duidelijke kans voor optimalisatie.

Met de conversiepixel kun je ook demografische gegevens meegeven zoals land, postcode, geslacht en geboortedatum. Er is natuurlijk nog veel meer data beschikbaar. Zo weet de adverteerder bijvoorbeeld of de aankoop van een nieuwe of bestaande klant is, hoe vaak hij of zij koopt, wat zijn of haar gemiddelde orderwaarde is, via welke kanalen hij of zij tot zijn aankoop komt et cetera.

Personaliseren en targeten

Ook de affiliates zelf hebben waardevolle data beschikbaar over hun eigen doelgroep, dit aan de hand van gedrag on-site, onderzoek et cetera. In het geval van een account (cashback/loyalty/app) hebben zij ook inzicht in het aankoopgedrag van hun leden. Dit maakt het mogelijk om content en acties te personaliseren en beter te targeten.

Een voorbeeld: stel, je weet als adverteerder dat klant X gemiddeld 1 keer per maand iets koopt. Hij bestelt meestal via affiliate Y. Je ziet nu dat klant X al een tijdje niet besteld heeft. Je kunt dan zelf klant X gaan retargeten, maar je zou ook deze informatie kunnen delen met affiliate Y, waarop affiliate Y de klant probeert te heractiveren. Wellicht is klant X wel overgestapt naar een concurrent? Ook deze waardevolle inzichten kan affiliate Y mogelijk delen.

Wat deel je wel en niet?

Uiteindelijk zijn in mijn ogen alle betrokken partijen erbij gebaat om meer data met elkaar te delen, een win-winsituatie. Toch komt dan wel gelijk de volgende vraag: welke data deel je wel en niet onderling? Goed om hierbij op te merken dat veel adverteerders (mogelijk onbewust) veel van de hierboven genoemde data momenteel wel al delen met partijen als Google en Facebook. Waarom dan niet met affiliates? Een interessant topic om in de nabije toekomst verder te bespreken.

Bloggers, influencers en het publisher-dilemma

Er wordt momenteel veel tijd en moeite geïnvesteerd in het werven van bloggers en influencers voor affiliate programma’s. Een logische reactie op de enorme groei van het aantal bloggers en de populariteit rondom influencer marketing. Affiliate marketing kan voor veel bloggers interessant zijn als verdienmodel voor hun blog. Omgekeerd zien veel adverteerders ook toegevoegde waarde in het aansluiten van bloggers bij hun affiliate programma.

Affiliate marketing is echter voor bloggers niet het enige mogelijke verdienmodel. Ik noem het zelf het ‘publisher dilemma’. Dan heb ik het over alle verschillende opties die er tegenwoordig zijn om geld te verdienen met een website of blog. Denk dan naast affiliate marketing onder andere aan betaalde artikelen, native advertising, premium bannerruimte, bannerruimte via een SSP (RTB-platformen) of Google AdSense. Waar kies je dan voor? En is het CPA-model van affiliate marketing dan wel interessant? En nog belangrijker: waarom is er niet één overkoepelend platform waar je je website kunt aanmelden voor alle bovengenoemde opties?

Het draait om een optimale samenwerking

Laten we de situatie nu ook even bekijken vanuit het perspectief van de adverteerder. Laatst had ik bijvoorbeeld een discussie bij Yonego over het feit dat er voor een adverteerder ook retargeting banners live stonden op één van de top affiliate websites. Is dat erg? Overlapt dit elkaar of versterkt dit elkaar misschien juist? Waarom is er geen overkoepelende vorm van samenwerking?

Uiteindelijk draait het om het vinden van de optimale samenwerking tussen adverteerder en blogger

Uiteindelijk draait het om het vinden van de optimale samenwerking tussen adverteerder en blogger in dit specifieke geval. Dit is in mijn ogen ook de essentie van affiliate marketing. Een dergelijke samenwerking kan zijn via een artikel, een banner of een tekstlink met een daarbij behorende vergoeding. Om even terug te grijpen naar de definitie van affiliate marketing van het PAN: “Affiliate marketing is een manier van online marketing waarbij de adverteerder de affiliate betaalt voor elke bezoeker, lead of sale die hij genereert via zijn/haar online kanaal (website(s), nieuwsbrieven).”

Net als het feit dat er steeds meer gepersonaliseerde content zal worden aangeboden, is mijn verwachting dat ook de samenwerkingsverbanden persoonlijker zullen moeten worden. Bij een persoonlijke samenwerking is het bijvoorbeeld ook al een stuk vertrouwder om onderling data uit te wisselen. Dit is dan ook de kern van mijn visie op de toekomst, dus let’s get even more personal en share loads of data!