Social media

Snapchat lanceert ‘herinneringen’: wat betekent deze nieuwe feature?

0

Snapchat heeft haar concept verbreed met de feature ‘herinneringen’. Dankzij Snapchat-herinneringen kun je nu foto’s en video’s uit de fotorol van je smartphone uploaden. Maar wat betekent deze verbreding van het concept voor Snapchat zelf en voor andere social media? In dit artikel ook een aantal ideeën en suggesties voor merken en mensen op Snapchat om gebruik te maken van de nieuwe feature.

Accepteer cookies

De verbreding betekent dat je niet meer ‘hier en nu’ content hoeft te produceren of alleen met de tools kunt werken die Snapchat je biedt. De mogelijkheden van het creëren van een ander type content zijn nu eindeloos.

Wat kun je nu allemaal aan content-creatie en publicatie wat je hiervoor niet kon?

  1. Elke minuut van de dag foto’s en video’s delen met al je volgers van tien jaar geleden, vorig jaar en nu
  2. Je video’s eerst in een stuk filmen, eventueel laten editen en dan uploaden in Snapchat
  3. Een artdirector of designer je foto’s of video’s laten bewerken. Zo ben je niet gedwongen de features van Snapchat te gebruiken als tekenen en speciale emoji’s, die veel mensen als kinderachtig bestempelen
  4. Je commercials integraal op Snapchat zetten (niet aan te raden natuurlijk, tenzij interactief, dank voor het idee, Frank Meeuwsen)
  5. Je hele Instagram-feed snappen

Tijdelijke content, hier en nu gemaakt: een voor- of nadeel?

De eigenschap van Snapchat die het zo’n andere app maakt dan de andere social-mediakanalen, was dat je de content alleen hier en nu kon maken en publiceren. Realtime content met een houdbaarheid van 24 uur. Dat is een heel andere gedachte dan waar de meeste mensen mee opgegroeid zijn in het digitale tijdperk. Content moet bewaard blijven, doorzoekbaar zijn voor Google, voor je toekomstige werkgever of partner. En als fotoalbum van het leven.

Toen kwam Snapchat met het creëren van content in de app zelf. En wel hier en nu, met alleen de foto- en videobewerkings-features van Snapchat zelf, zoals tekenen op je foto of video, stickers en emoji’s toevoegen en het 24-uur houdbaar-model. Het zette de wereld niet meteen op zijn kop, dat lijkt het op dit moment pas te doen, nu we de ’nadelen’ van de tijdelijkheid en het hier en nu als voordelen zijn gaan zien.

Contentcreërende gebruikers

De app opent met de camera, wat gebruikers ertoe dwingt meteen content te maken. Dat doet geen enkele andere app, waardoor het aantal contentcreërende gebruikers op Snapchat veel hoger ligt dan op andere kanalen als Facebook en Instagram. Het was tot nu toe content die hier en nu gemaakt werd, en die je dan publiceerde in wat ‘mijn verhaal’ wordt genoemd.

Sinds een halfjaar kun je foto’s en video’s uploaden van je fotorol om aan je vrienden te sturen, maar je kon ze niet aan ‘mijn verhaal’ toevoegen, niet in een keer tonen aan al je volgers. Er gingen zelfs verhalen rond dat accounts die ‘illegaal’ foto’s en video’s vanuit hun camera uploaden met apps als ‘Snap-upload’ en ‘Upload n Roll’ de kans liepen verwijderd te worden. Nu Snapchat zelf met de feature ‘Snapchat-herinneringen’ komt, zou dat best eens waar kunnen zijn. Dat de makers het gewoonweg niet pikten als je daarvoor apps van derden gebruikte.

De app opent met de camera, wat gebruikers ertoe dwingt meteen content te maken. Dat doet geen enkele andere app.

Blijven we vasthouden aan de (oude) beperkingen van Snapchat?

Snapchat werd in de herfst van 2011 gelanceerd, vanuit het idee dat foto’s moeten verdwijnen na publiceren. Dat principe blijft (voorlopig) wel, de 24-uurs regel blijft bestaan. Maar die kun je met de nieuwe update wel omzeilen, door elke 24 uur dezelfde snap te uploaden. De vraag is: gaan mensen (of merken) dat ook doen? Blijven de meesten vasthouden aan de ‘hier en nu-spelregel’ van Snapchat, of gaan Snappers straks los op uploaden van oudere of langere content?

Ingrijpende veranderingen op Instagram

Op Instagram hebben ook een aantal van deze belangrijke wijzigingen plaats gevonden. Eerst het formaat van de foto’s: van vierkant naar de mogelijkheid ook liggende en staande foto’s te uploaden. Dat werd niet massaal gebruikt, waarschijnlijk omdat de fotofeed bij het overzicht van accounts vierkante foto’s blijft tonen. Daarna ging de lengte van de video van 15 seconden naar 1 minuut.

Dat is een ingrijpende verandering. Ten eerste omdat het dan geen ’snappy’ content meer is, die de meeste gebruikers (vooral de jongeren) gewend zijn van Instagram. Ten tweede omdat veel video-concepten helemaal afgestemd waren op de 15 seconden, zoals de video’s van @NOSkort en @Bartsfishtales. Bart houdt vast aan het korte format, met een teaser naar de langere YouTube-variant van zijn video. NOS laat soms net iets langere filmpjes zien, dus langzaam aan zie je het format opgerekt worden dankzij de verbreding van het concept. Zo zal het ook bij Snapchat gebeuren.

Snapchat Herinneringen Kirsten Jassies

Reacties van Snapchat pro’s op Snapchat-herinneringen en de (on)mogelijkheden

Tim van der Wiel, Snapchat Marketingbureau Gospooky

Het feit dat er een grote witte rand te zien is om je snap zorgt ervoor dat de hele authenticiteit van Snaps verloren gaat. Deze authenticiteit is juist waar de kracht van Snapchat ligt. Memories zijn een aanvulling op je verhalen en geen verhalen op zich.

IJlien Havenaar, mama-vlogger

Je kunt je verhaal veel meer regisseren. Soms heb ik in één uur heel veel te laten zien of te vertellen, en dan weer uren niks. Ik zou er dan voor kunnen kiezen dit ‘los’ op te nemen en om de zoveel tijd ‘mijn Verhaal’ van nieuwe content te voorzien. Doseren van je content dus. Je blijft dan bij je kijkers wel elke keer in beeld (interessant voor merken!). Persoonlijk vind ik het echt jammer van de authenticiteit van de snaps, de puurheid gaat wel verloren! Maar goed, plannen en doseren geeft mogelijkheden. Kijken maar weer naar de nieuwe opties in plaats van sippen over de verloren zaken.

Luuk de Haardt, branded en social content specialist RTL

Als je vraagt aan je volgers om iets leuks in te sturen, kun je deze inzendingen featuren in je story. Zo geef je de mensen een podium om gezien te worden. Dit kon natuurlijk al door op een andere telefoon in te loggen en screenshots te tonen, maar dat is nu dus veel makkelijker en professioneler (wat overigens niet altijd beter hoeft te zijn op Snapchat).

Angelique Koosman, social media- en jongerenmarketing-specialist

Zeg hallo tegen het nieuwe, meer gepolijste, meer merk-vriendelijke Snapchat. Ik zie kansen voor (kleinere) uitgevers om een look-a-like discover channel te maken, wat de nodige creativiteit vergt. Daar heb je dan een art-director of inhouse designer voor nodig. Zeker ook voor eventbureaus  (o.a dans scene, of zelfs the next web) waar sprake is van een jaarlijks terugkerend event, om de nodige throwback snaps door te voeren op je snapverhaal. Dat is tenslotte een memorable herinnering en denk aan de kracht van herhaling. Het is/blijft experimenteren met Snapchat. Wat doet het goed en wat niet? En belangrijk als je (toch) memories wilt inzetten, think vertical! Zorg altijd voor verticale foto’s en video’s! Tenslotte zit daar ook de kracht van Snapchat! – 3VI: vertical video’s views = interaction.

Met 3VI wordt een nieuw ad-format van Snapchat bedoeld, de verticale interactieve video, hier kun je er meer over lezen.

Alle social-mediakanalen gaan op elkaar lijken: hoe erg is dat?

Door de verbreding van features in verschillende social-mediakanalen gaan ze steeds meer op elkaar lijken. Is dat jammer voor de gebruiker? Weten we straks nog welk kanaal we waarvoor moeten gebruiken? Tot deze belangrijke veranderingen van Instagram en Snapchat doorgevoerd waren, was duidelijk welke kanaal je waarvoor moest inzetten. Twitter voor realtime- en open gesprekken. Facebook voor je dagelijkse verhaal of link naar je site. Instagram voor de allermooiste foto van de dag. Snapchat voor alles tussendoor, hier en nu en echt. Dat loopt steeds meer door elkaar. Je kiest voor het kanaal dat het beste past bij jou en waar je je doelgroep kunt vinden om een bepaald doel te bereiken.

Voor wie je het doet, gaat veranderen

Maar ook voor wie je het doet, zal veranderen op de kanalen dankzij dit type wijzigingen. Zullen jongeren met elkaar blijven communiceren op Snapchat nu er zoveel ouderen en merken bijkomen? En gaat er ooit een algoritme komen op Snapchat zoals op Facebook en Instagram? De meeste jongeren hebben wel een Facebookaccount, maar gebruiken deze alleen als nieuwsfeed. Ze volgen merken, bekende mensen, magazines en gebruiken het kanaal niet om met elkaar te communiceren. Dat doen ze via WhatsApp en Snapchat. Of steeds vaker via context-gedreven social apps als Musical.ly.

De vraag is of ze dat blijven doen op Snapchat na al deze aanpassingen. Veel jongeren geven aan helemaal geen merken te volgen op Snapchat, maar dat was in het begin op Instagram ook zo. Naarmate merken betere en leukere content maken, zouden ze best overstag kunnen gaan. Of als merken een cool, slim, grappig of leuk persoon uit het bedrijf inzetten die het gezicht wordt voor Snapchat. Persoonlijk blijft het beste scoren.

Waarom is Snapchat-herinneringen ontwikkeld?

Waarom stop je met een van je belangrijkste features, die je app uniek maakt? Om het gebruikers makkelijker te maken, ze meer mogelijkheden te bieden? In een blog op Mashable wordt gezegd dat het onder andere is gedaan, omdat veel mensen Snapchat als fotoalbum willen gebruiken. Daarom is er ook nog een andere mogelijkheid toegevoegd aan de feature in de app, namelijk om foto’s in je Snapchat fotoalbum ‘for your eyes’. Anderen beweren dat Snapchat het merken makkelijker wil maken om zo uiteindelijk meer geld te kunnen verdienen. Benieuwd hoe je gebruikmaakt van Snapchat-herinneringen? In dit artikel op Mashable lees je meer over de instellingen.

Snapchat-herinneringen zorgt in ieder geval weer voor een boost van de promotie rondom het social-mediakanaal. De move zal vermoedelijk voor een grotere groei, en/of tot frequenter gebruik van de app leiden. Het aantal gebruikers groeide het laatste halfjaar zo enorm. Snapchat wordt volgens emarketer de winnaar in groei dit jaar, met minimaal 27 procent. In Nederland zou het aantal gebruikers van 1 miljoen wel eens naar anderhalf miljoen kunnen gaan. Interessant genoeg voor veel marketeers om ermee aan de slag te gaan.

Wil je Snappers volgen die je meer uitleggen over Snapchat? Volg Elja Daae, Frank Meeuwsen of mij (de schrijfster van dit artikel) Kirsten Jassies.

Afbeelding intro via Snapchat.