Online marketing

Branding met een klein budget: 5 tips voor startups

0

Laatst zou ik samen met een vriend een fietstochtje maken. Onderweg wilde ik genoeg te drinken hebben, dus ik vulde mijn spaflesje aan met kraanwater. Tot zover niets bijzonders, zou je denken. Maar die jongen keek me aan alsof ik helemaal gek was geworden. Wat bleek: hij vond het doodzonde dat ik mijn merkwater met kraanwater vermengde. “Alsof dat voor de kwaliteit wat uit maakt” zei ik.

Dat is de kracht van branding. Aan het kraanwater zal het niet liggen: het Nederlandse kraanwater is het beste van Europa. Je koopt dat waterflesje in de winkel dus niet om de kwaliteit van het water, maar om dat mooie etiketje dat erop zit. Zo zie je maar: met een mooie verpakking en goede marketing kom je een heel eind. Zelfs als je eigenlijk een doorsnee product verkoopt.

Hieruit blijkt hoe belangrijk branding is. Maar als je het echt goed wil doen kan er veel tijd en geld in gaan zitten. Vooral voor startups kan dat een hele uitdaging zijn. Daarom vijf tips om met beperkte middelen het meeste uit je branding te halen!

1. Kijk eerst eens goed naar je product of dienst

Branding is geweldig. Maar laten we wel wezen, zonder goed product of dienst kom je nergens. Zorg dus dat je daar voldoende tijd in steekt voordat je aan de slag gaat met logo’s, pay-offs en de algehele marketingstrategie.

Het is prachtig als je bedrijven zover krijgt om je product of dienst uit te proberen, maar als het vervolgens niet aan de verwachtingen voldoet, is de kans groot dat je ze voorlopig (of zelfs voor altijd) kwijt bent. Zorg dus dat je product staat als een huis. Dan kun je het daarna op de kaart zetten. Zeker als startup zal je het vertrouwen van je doelgroep moeten winnen.

2. Zorg voor een duidelijke identiteit

Je product of dienst is uitgebreid getest en het blijkt goed te werken. Geweldig natuurlijk, maar even tussen ons … Waar hebben mensen het nou eigenlijk voor nodig?

Als jouw bedrijf een bepaald probleem oplost of een onbewuste behoefte vervult, moet je daar heel duidelijk over zijn. Maak het allemaal niet ingewikkelder dan het is, dat schrikt alleen maar af. Kun je het in één zin samenvatten? Doe dat dan ook vooral. Neem de tijd om een goede pay-off te ontwikkelen.

Door als bedrijf een duidelijke identiteit uit te dragen zorg je dat intern de boel op de rails blijft. Zo weet iedereen aan wat voor product of dienst ze werken en wat daar het nut van is. En nog belangrijker bij branding: naar buiten toe werkt het ook goed. Als je doelgroep begrijpt wat jij levert, kunnen ze het daar met anderen over hebben. Social media werkt als mond-tot-mondreclame. Hetzelfde geldt voor de pers, zij pikken je product of dienst ook makkelijker op als je de identiteit helder hebt. Dat is allemaal gratis exposure.

3. Goede content zorgt voor brand awareness

Bijna iedereen is tegenwoordig online. Dan is het logisch om daar ook te zorgen voor brand awareness. Door mooie content te verspreiden, laat je online je sporen na. Zo word je vindbaar voor mogelijke geïnteresseerden en win je aan legitimiteit.

Een bedrijfsblog is een begin. Je zal er geen eindeloze horde nieuwe klanten mee naar je website lokken, maar het is wel een goede manier om laagdrempelig informatie te delen. Als je vaak goede stukken post, zullen er vanzelf lezers terugkomen en nieuwe lezers bijkomen. Zo bouw je een community van trouwe volgers op. Het kan heel waardevol zijn om daar geregeld de interactie mee aan te gaan. Niet alleen om je eigen nieuws te verspreiden, maar ook om externe input te vergaren. Doe daar je voordeel mee!

4. Omdenken

Heb je veel budget, dan kan dat ook in je nadeel werken. Met beperkte mogelijkheden word je automatisch gedwongen om creatief te werken en originele paden te bewandelen.

Met beperkte mogelijkheden word je automatisch gedwongen om creatief te werken en originele paden te bewandelen.

Soms loop je als startup tegen problemen aan die anderen nog nooit zijn tegengekomen. Dit vraagt creatief denkvermogen. Maar als je het goed aanpakt kunnen er hele leuke dingen uit voortkomen. Zo is Bynder zelfs ontstaan! Bij Label A waren we voor een grote klant op zoek naar een branding platform in de cloud, iets waarmee je eenvoudig beeldmateriaal kon delen en bewerken. Maar dat bestond dus nog niet. We hebben toen zelf iets ontwikkeld en dat bleek zo goed te werken dat andere klanten het ook wilden.

5. Leer van anderen

Veel startups maken een leerproces door. Het is helemaal niet erg om fouten te maken. Daar word je als bedrijf alleen maar sterker van. Maar dat betekent niet dat je het wiel opnieuw moet uitvinden.

Maak eens een lijstje van bedrijven die het goed doen in jouw branche. En maak vooral ook nog een lijstje met bedrijven die niet als voorbeeld moeten dienen. Wat zijn kenmerkende eigenschappen, hoe pakken ze bepaalde problemen aan? Niet alles is rechtstreeks over te nemen, maar als je er één nieuw inzicht aan overhoudt kan het al heel waardevol zijn.

Wissel ook eens wat ideeën uit met mensen van andere bedrijven. Dat kan bijvoorbeeld op een netwerkevent of door gewoon met ze af te spreken. De blik van een buitenstander kan verrassende inzichten opleveren. Complimentjes van je collega’s zijn natuurlijk fijn, maar als iemand je durft te zeggen waar het op staat kom je veel verder.

Goede branding is waardevol

Het is logisch dat je als startup soms nog wat zoekende bent naar de beste manier om je product of dienst onder de aandacht te brengen. Ieder bedrijf ontwikkelt daar zijn eigen methodes voor. Bovenstaande tips helpen je misschien een eindje op weg. Want goede branding is waardevol, ook als je bedrijf iets anders verkoopt dan waterflesjes.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.com