Content

Generation Swipe: de toekomst heeft de jeugd

0

De jeugd heeft de toekomst. Dat mantra geldt al jaren voor onze pubers en jongvolwassenen. Ze staan fris en onbevangen in het leven en hebben de energie en de kansen om de toekomst naar hun hand te zetten. Maar klopt dat anno 2016 nog wel?

Begin 2016 deed onderzoeksbureau Beautiful Lives uitgebreid onderzoek naar Generation Swipe. Generation Swipe zijn 16- en 17-jarigen die zijn geboren in een wereld waar internet als ‘water uit de kraan’ is en die niet beter weten dan dat de smartphone de afstandsbediening van het leven is. Wat doen ze? Wat drijft ze? Wat zijn hun toekomstbeelden? En wat is er voor hen anders dan voor eerdere generaties? De conclusie? Everything you thought is wrong! Nou ja, veel dan. Hieronder beschrijven we 7 belangrijke learnings over Generation Swipe: de 7 slices of Swipe.

Slice 1: Geen ‘yolo’

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, de levenshouding van Swipers is heel anders dan die van generatie Z. Waar Z onbekommerd door het leven ging onder het motto You Only Live Once, heeft Generation Swipe het serieus druk met werken aan de toekomst. Geen wilde feesten, geen drank en drugs (alleen liedjes erover) en geen opstapelende schulden. Waar eerdere generaties zich afzetten tegen de maatschappij, past Generation Swipe zich er juist op aan. Ze doen wat de maatschappij van ze verwacht en bereiden zich op een zeer verantwoorde manier voor op een volwassen leven.

Meer dan ooit moet in de paar jaar die ze tiener zijn het fundament worden gelegd voor zelfstandigheid. Al op jonge leeftijd krijgen ze op school les over zaken als obesitas, seksualiteit en de gevaren van het internet. Daarnaast zijn ze gewend aan grenzen die worden opgelegd door de overheid. Swipers vinden het de taak van de overheid om de maatschappij te behoeden voor slechte invloeden en het is dan ook volkomen logisch om je daar (op een redelijke manier) aan te houden.

Sneller presteren

Daar komt bovenop dat jongeren in de huidige maatschappij steeds sneller moeten presteren. Onder druk van vriendjes en familie op het gebied van sport of muziekles. Maar ook onder druk van de overheid, omdat je op school steeds jonger wordt getest en je ook nog maar 4 jaar hebt om te studeren, en dan ook nog eens op eigen kosten. Bovendien moet je ook voor steeds meer vervolgopleidingen serieuze motivatie laten zien. Dat maakt het belangrijk om al op je 16te werken aan een goed cv. Dit alles maakt het tegendeel van het mantra waarmee we dit artikel begonnen waar: de jeugd heeft niet de toekomst, de toekomst heeft de jeugd.

De jeugd heeft niet de toekomst, de toekomst heeft de jeugd.

Slice 2: De wereld is klein

Als connected wereldburgers groeit Generation Swipe op in een wereld vol dreiging. Aanslagen en terrorisme zijn aan de orde van de dag en sinds 9/11 is het ooit zo ‘veilige’ Westen niet langer onaantastbaar. Tel daarbij op de bankencrisis, de economische crisis, klimaatverandering en de huidige vluchtelingencrisis, en je beseft dat Swipers al hun hele leven op het nieuws (in welke vorm dan ook) worden geconfronteerd met ellende. Het is iets waarmee ze constant leven, zonder daar overigens zwaar gebukt onder te gaan. Het nieuws is wat het is: een fact of life.

Generation_Swipe_3

Toch wapent Swipe zich wel tegen de grote boze wereld. Dat doen ze door hun eigen wereld klein te houden. Natuurlijk kunnen ze contact hebben met alles en iedereen, maar als het erom gaat, houden ze hun eigen wereld graag klein en overzichtelijk. Familie is belangrijk en een vertrouwde basis. Meer dan in vorige generaties maken ook opa’s en oma’s onderdeel uit van dit fundament. Daarnaast vertrouwen Swipers op een kleine groep vrienden die ze vaak al hun hele leven kennen. Een kleine en overzichtelijke wereld biedt veiligheid in al het ‘geweld’ om ons heen.

Slice 3: Privacy is geen issue

Waar de generaties die (deels) offline zijn opgegroeid verhitte discussies voeren over privacy, is dat voor Generation Swipe geen enkel issue. Ze vinden het geen probleem dat bijvoorbeeld ouders volop zicht hebben op hun gedrag. Ze kijken mee op Magister hoe het op school gaat, volgen online de bankzaken van hun kinderen en op Instagram of WhatsApp hun sociale handel en wandel.

Je zou dit kunnen zien als volledige controle, maar zo zien Swipers dat zelf niet. Zelfs niet als de overheid of het bedrijfsleven met ze meekijkt. Ze zijn opgegroeid in een wereld waar het technisch continu mogelijk was om ‘bespied’ te worden en waar hun gegevens op straat liggen. In veel gevallen vinden ze het zelfs wel fijn als er wordt meegekeken op basis van informatie die vrij beschikbaar is.

Slice 4: Mobile mentality

De smartphone is veruit het preferente device van Generation Swipe. Het is hun life line, die altijd in de buurt is. Het mobieltje is persoonlijk en kan alles dat andere digitale apparaten ook kunnen. Het is hun weapon of choice, Generation Swipe heeft een mobile mentality.

Generation_Swipe_2

Het belangrijkste aan de mobiel is natuurlijk het sociale aspect: contact onderhouden en zelf relevant blijven op sociale netwerken en in messaging apps. Daarnaast wordt de mobiel ook heel praktisch ingezet om afspraken te maken en informatie te checken, al dan niet voor school. En om te chillen. Binnen al deze mobiele activiteiten moet alles dat je deelt er goed uitzien. Ook de accounts die je volgt moeten goed op je afstralen. Swipers zijn zich zeer bewust van hun digitale footprint en zijn eigenlijk (onbewust) constant bezig met het managen van hun imago. Ook dat maakt onderdeel uit van hoe je straks in de volwassen wereld wordt gepercipieerd: het maakt onderdeel uit van je levens-cv.

Mentaal altijd online

Het dogma dat Generation Swipe always online is klopt, in ieder geval mentaal. Maar ze zitten niet alléén maar op hun telefoon, zoals veel ‘ouderen’ dat denken. Er zijn uitzonderingen. Ten eerste als ze slapen: dan gaat de mobiel op stil, want anders rust je niet uit en de volgende dag moet er weer worden gepresteerd. Ook als ze werken staat de mobiel uit. En op school tijdens de les of het leren, als dat tenminste interessant genoeg is. Maar verder…

Slice 5: Leren (is) zoeken

School en leren zijn veruit de grootste en belangrijkste bezigheden in het leven van Generation Swipe. Om ook tijd over te houden voor leuke dingen (leren is een noodzakelijk kwaad), gaan Swipers zo efficiënt mogelijk met educatie om. Ze letten goed op tijdens de les, gebruiken slimme, digitale tools bij het studeren en creëren de ideale omstandigheden om goed te kunnen focussen op het huiswerk.

In die zoektocht naar efficiëntie schuilt misschien wel een van de grootste gevaren voor deze generatie: door een monomane focus op HOE ze zo goed mogelijk kunnen leren, schiet het WAT er nogal eens bij in. Swipers zijn opvallend druk met het uitzoeken en inzetten van de beste digitale tooling. Met de juiste sites en apps informatie kunnen vinden lijkt belangrijker dan wat er van die informatie daadwerkelijk geleerd moet worden. Kennis wordt niet opgebouwd, maar ontsloten. En bij toetsen en examens blijkt nogal eens het gevaar daarvan: een antwoord vinden is dan iets anders als een antwoord snappen, en alle inspanningen zijn dan voor niets geweest.

Slice 6: Producten boven merken

Hoewel Generation Swipe zich zeer bewust is van hun eigen personal brand en het feit dat ze er weinig moeite mee hebben om zichzelf mooier voor te doen dan ze zijn, verwachten ze van commerciële merken eerlijkheid en authenticiteit. Ze verwachten dat merken hun klanten serieus nemen, of beter, dat merken aantonen waarom zij serieus genomen moeten worden.

Ze verwachten dat merken hun klanten serieus nemen, of beter, dat merken aantonen waarom zij serieus genomen moeten worden.

Een goed product of een goede dienst is een randvoorwaarde. Reclame en storytelling zonder fundament wordt (online) moeiteloos ontmaskerd. Eenmaal door het ijs gezakt, moet je als merk (of liever product) wel heel erg je best doen om weer in overweging genomen te worden.

Dat gezegd hebbende is Swipe vooral geïnteresseerd in volwassen merken die onafhankelijkheid uitstralen, ambitie tonen en serieus omgaan met het leven. Swipers maken de move van puberteit naar volwassenheid en putten inspiratie uit mensen en merken die dit al succesvol hebben voltooid. Ook willen Swipers de wereld niet op z’n kop zetten, die is al onstuimig genoeg. Ze willen hun best doen vanuit de kansen die de huidige maatschappij ze biedt. Rebelse merken zijn vanuit dit perspectief al snel puberaal en niet constructief.

Slice 7: Sport is hot

Generation Swipe is zich zeer bewust van hun gezondheid. Hoe kan het ook anders: van allerlei kanten worden ze geconfronteerd met het belang van gezond leven. Swipers nemen op dat vlak intrinsiek verantwoordelijkheid: regelmatig sporten en goed eten en drinken zien ze als een belangrijke investering in een gezonde toekomst. Een investering die zo logisch voelt, dat het ze weinig moeite kost. Beter naar de gym, dan met een zak chips op de bank hangen.

Het beeld van passieve, gamende teenagers die het huis niet uitkomen gaat dan ook voor Generation Swipe niet op. Hoewel minder in teamverband en minder op (koude) sportvelden, is Generation Swipe volop in beweging. Sport is hot.

Verantwoording

Op ons online conversatie platform BL*CAMPFIRE sprak Beautiful Lives 25 dagen lang actief met een groep van totaal 50 jongens en meiden uit alle hoeken, lagen en (sub-)culturen uit de Nederlandse samenleving. 10 creatieve opdrachten en de gesprekken die daarop volgden hebben geleid tot bijna 2000 blogposts, foto’s en moodboards, die ons diepgaand inzicht hebben gegeven in het leven van Generation Swipe. Op vrijdag 26 augustus organiseert Beautiful Lives een interactieve lezing over Generation Swipe als onderdeel van de BL Summer School 2016.

Afbeeldingen met dank aan iStock