Inspiratie, Verdieping

Webshop starten? De beste domeinextensies op een rij

0

Wil je als webshop vertrouwd overkomen en beter onthouden worden? Dan is een goed klinkende domeinnaam een belangrijk onderdeel van je e-commercestrategie. Het is daarom belangrijk dat je domeinnaam kort is en ‘catchy’ klinkt. Helaas zijn zulke domeinennamen vaak al bezet als ze eindigen op een .nl-extensie. Gelukkig zijn er in de laatste jaren honderden domeinextensies bijgekomen. Wat betekent dit voor startende webshopeigenaren?

De voordelen van een nieuwe domeinextensie

Nieuwe extensies brengen voor e-commerce veel voordelen met zich mee. In mijn ogen zijn de volgende drie de belangrijkste:

  1. Beknopt en opvallend: de nieuwe extensies zorgen ervoor dat je URL korter wordt, omdat je jouw domeinnaam kunt vormen met gebruik van de extensie. Hierdoor is je domeinnaam opvallend en blijft het beter hangen bij je websitebezoekers. Denk bijvoorbeeld aan ikwil.pizza in plaats van ikwilpizza.nl.
  2. Aansluiten bij je producten: nieuwe domeinextensies zijn geschikt om de connectie met de producten die je aanbiedt al in de URL duidelijk te maken. Voor iedereen zal het duidelijk zijn wat voor soort webshop je hebt als het domein eindigt op .yoga, .bike of .computer.
  3. Beschikbaarheid en prijs: aangezien het .nl-landschap aardig is gevuld, geven honderden nieuwe extensies de mogelijkheid om een passende naam voor jouw webshop te kiezen. Bovendien is een vrij domein vele malen goedkoper dan een .nl-domein overkopen dat al bezet is.

Is het niet beter als een webshopdomeinnaam eindigt op .nl?

Een veelgebruikt argument om altijd te gaan voor een traditionele extensie als .nl of .com, is dat deze extensies zo standaard zijn geworden dat men zich moeilijk een andere extensie kan voorstellen. Iedereen herkent het en verwacht eigenlijk dat dit de extensie is die ze achter een bedrijfsnaam moeten plakken.

Anno 2016 kan men zich de relevantie van dit argument afvragen. Hoeveel ‘gewone’ internetgebruikers zullen tegenwoordig nog de volledige URL intypen in de adresbalk van een browser? Ik zoek meestal ook de naam van een bedrijf op in Google en klik daarna pas op hun website. In de Edge-browser heeft Microsoft zelfs de adresbalk ingeruild voor een zoekbalk. Bovendien is bij webshops de domeinextensie vaak onderdeel van de naam, waardoor mensen al weten wat ze moeten intypen. Het is Bol.com, niet Bol.

Anno 2016 kan men zich de relevantie van dit argument afvragen. Hoeveel ‘gewone’ internetgebruikers zullen tegenwoordig nog de volledige URL intypen in de adresbalk van een browser?

Wat als een nieuwe extensie en een .nl-extensie beschikbaar zijn?

.nl is een van de goedkoopste extensies die je kunt kopen. Dus mocht je in de situatie terechtkomen dat je domeinnaam met een .nl-extensie nog vrij is, maar je toch liever gaat voor een nieuwe extensie, koop dan beide extensies. Je portemonnee zal er niet veel van merken en je kunt het .nl-domein doorsturen naar het nieuwe domein. Zo ben je er zeker van dat in de toekomst niemand voordeel haalt uit de .nl-extensie met jouw populaire bedrijfsnaam ervoor.

De mening van Google over nieuwe domeinextensies

Je hoeft niet bang te zijn voor een slechte positie in de zoekresultaten. Google heeft laten weten dat het nieuwe domeinextensies niet anders ziet dan oudere extensies als .com of .info. Dit betekent dat het geen zin heeft om een extensie te kiezen met een bepaald kernwoord voor extra zoekmachineoptimalisatie.

Lokale extensies als .amsterdam kunnen in de toekomst in je voordeel werken. Als iemand schoenen in Amsterdam zoekt, dan zou jij eerder in Google tevoorschijn kunnen komen door het gebruiken van een .amsterdam-extensie. Dit voordeel gaat echter pas ingevoerd worden als Google er zeker van is dat de .amsterdam-extensie niet wordt misbruikt door websites in andere steden.

tld-lijst

Interessante domeinenextensies voor startende webshops

Als je wilt dat een domeinextensie aansluit bij je webshop en opvallend is, dan is het slim om te gaan voor een van de extensies in de volgende categorieën.

Locatie-extensies

Het kiezen van een locatie als extensie is voor je lokale webshop een leuke manier om klanten duidelijk te maken in welke regio je opereert. Helaas zijn er voor Nederland tot nu toe nog maar twee locaties beschikbaar als domeinextensie.

.amsterdam.frl (Friesland)

Productextensies

Er zijn veel domeinextensies die een product vertegenwoordigen. Ideaal om te gebruiken voor een webshop die het bijpassende product verkoopt. Achter elke extensie staat een voorbeeldproduct dat een webshop zou kunnen verkopen.

.audio voor platenverkoop.art voor kunst
.baby voor babyartikelen.beer voor drank
.bike voor fietsonderdelen.boutique voor kleding
.camp voor kampeerspullen.camera voor camera’s
.cards voor kaarten.computer voor computerhardware
.clothing voor kleding.design voor kunst
.diet voor gezond eten.dog voor hondenspeeltjes
.farm voor biologische producten.fashion voor kleding
.fish voor visartikelen.fitness voor fitnessartikelen
.florist voor planten.flowers voor bloemen
.food voor voeding.football voor voetbalartikelen
.game voor bordspellen.garden voor tuinspullen
.gifts voor relatiegeschenken.graphics voor illustraties
.guitars voor gitaaronderdelen.hockey voor hockeyartikelen
.jewelry voor sieraden.kitchen voor keukenspullen
.parts voor onderdelen.pet voor huisdierartikelen
.photos voor posters .school voor schoolspullen
.shoes voor schoenen.software voor computerprogramma’s
.tech voor multimediaproducten.technology voor laptops
.tools voor gereedschappen.toys voor speelgoed
.training voor leerboeken.tv voor televisies
.wedding voor trouwartikelen.vodka voor drank
.yoga voor yoga-accessoires

Koppelextensies

Ten slotte heb je nog extensies die geen product vertegenwoordigen maar samen met een ander woord een passende webshopdomeinnaam kunnen vormen. Ik noem ze de koppelextensies. Ook hier weer een voorbeeld achter elke extensie.

.cheap voor fiets.cheap.club voor spelcomputer.club
.deals voor speelgoed.deals.delivery voor alcohol.delivery
.expert voor wijn.expert.land voor computer.land
.market voor game.market.nu voor koopeentv.nu
.place voor muziek.place.pro voor kook-als-een.pro
.sale voor broeken.sale.shop voor body.shop
.store voor feest.store.today voor vape.today
.town voor pet.town.world voor party.world
.zone voor hardware.zone

De bovengenoemde extensies zijn maar een kleine greep uit de honderden domeinextensies die beschikbaar zijn. Bekijk deze infographic om er nog meer te ontdekken die je zelf misschien te gek vindt voor webshops en laat het vooral weten in de comments!

Je hoeft niet bang te zijn voor een slechte positie in de zoekresultaten.

Nieuwe domeinextensies op de planning

Nog een laatste tip: ben je van plan om niet nu, maar in de toekomst een webshop te beginnen? Verheug je dan maar alvast op nog meer nieuwe domeinextensies die op de planning staan!