Inspiratie, Verdieping

Branding vs duurzaamheid: webshops kiezen voor hergebruikte dozen

0

In navolging van grote e-tailers als Coolblue en Zalando kiezen steeds meer webwinkels er voor om verzenddozen in de eigen huisstijl te laten bedrukken. Een logische keus, want de verzenddoos is voor veel webwinkels het enige fysieke contactmoment met de klant en dus een krachtig branding-instrument. De enorme toename in pakketzendingen heeft ook z’n weerslag op het milieu, en daarom kiezen wij voor hergebruikte dozen. In dit artikel lees je onze ervaringen en hoe we de vertaalslag naar online proberen te maken.

Dit voorjaar kwam groene merkvergelijker Rank a Brand breed in het nieuws, nadat het onderzoek had gedaan naar de duurzaamheid van 20 grote webwinkels die in Nederland leveren. Op twee webwinkels na (Bol.com kreeg een D-label, Otto een C-label) kreeg iedere webwinkel het laagst mogelijke label. Dat is toch enigszins zorgwekkend, met in het achterhoofd de enorme footprint die e-commerce inmiddels op het milieu heeft. Het aantal online aankopen in kwartaal vier van het afgelopen jaar bedroeg 41.5 miljoen, aldus Thuiswinkel.org. Gelukkig zijn er ook webwinkels en e-commercepartijen die wel pionieren, zoals online supermarkt Picnic, Docdata en Dell. Daarover straks meer.

Miljoenen verzenddozen

Een deel van de tientallen miljoenen bestellingen wordt bezorgd in enveloppen, maar de meerderheid wordt verzonden als pakket en dus ook vaak in een verzenddoos. De productie van kartonnen dozen heeft relatief veel grondstoffen, water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, een schaars goed. Wel is hout een hernieuwbare grondstof, dat steeds vaker uit goed beheerd productiebos komt. Natuurlijk worden veel dozen gemaakt van oud papier, maar de productie hiervan kost ook energie.

Doos als branding instrument

De customer journey wordt voor webwinkels steeds belangrijker. Bij iedere stap in het klantproces moet alles goed verzorgd zijn, zodat de ultieme klantbeleving gecreëerd wordt. Het in ontvangst nemen van het pakketje is het meest zichtbare en tastbare moment in het aankoopproces, waardoor je op dat moment écht onderscheidend kunt zijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat opvallende verpakkingen gewaardeerd worden en bijvoorbeeld vaker op social media worden gedeeld. Webwinkels als Coolblue (de bekende blauwe doos met daarin een aantal grapjes verwerkt) en Zalando (de zeer opvallende witte doos met oranje bedrukking) waren hierin pioniers, maar inmiddels wordt een bedrukte doos gemeengoed.

De duurzame doos

Door dozen te hergebruiken in plaats van direct weg te gooien, kunnen we het milieu enorm ontlasten. Elke ton herbruikbaar golfkarton bespaart meer dan 20.000 liter water, 2.026 km. aan brandstof voor vrachtwagens, meer dan 3 kubieke meter stortcapaciteit en 266 kg. luchtverontreiniging.

Maar wat is precies een hergebruikte doos? Dit kan een bestaande doos van een leverancier zijn, maar ook een doos uit een restpartij of een overproductie. Het is een doos die nog in een goede staat verkeert en daarom prima te hergebruiken is. Ook de prijs is een groot voordeel: een tweedehands doos is gemiddeld 25 procent goedkoper dan een nieuwe doos, en zelfs 400 procent goedkoper dan een bedrukte doos. Dit alles bij elkaar optellend hebben we bij Outdorado begin 2015 definitief gekozen om dozen te hergebruiken en tweedehands dozen in te kopen.

Positieve reacties

De eerste reacties waren wisselend. Een trouwe klant die meerdere bestellingen in een hergebruikte wijndoos ontving, reageerde opvallend: “mijn buren denken dat ik alcoholist ben met al die wijndozen”. Ook een cynische reactie als “jullie lopen zeker dagelijks naar de supermarkt voor dozen”, passeerde de revue. Het is ook voorgekomen dat een klant het pakketje aan de deur weigerde, omdat een product in de doos van een ander merk was verpakt. Reden genoeg om na een paar maanden onze keuze voor hergebruikte dozen toe te lichten in de communicatie naar de klant. Sinds we dit hebben opgenomen in de order- en verzendbevestiging, zijn klanten louter positief. We ontvangen wekelijks tientallen reacties van klanten die onze keuze toejuichen en soms zelfs andere duurzame suggesties geven.

Orderbevestiging-outdorado

Alternatieve branding-mogelijkheden

Gelukkig zijn er alsnog een aantal mogelijkheden om de verzendddoos te voorzien van een vleugje branding. We gebruiken nu namelijk tape met daarop ons logo afgedrukt. Bovendien is het altijd mogelijk om inlays zoals flyers en brochures toe te voegen, al kiezen we hier om duurzame redenen vooralsnog niet voor.

outdorado-tape-doos

Doorvertaling naar online

De volgende stap die we hebben gemaakt, is het duurzame effect verder verspreiden. Zowel door het verder hergebruiken van de doos door de klant, als het online delen ervan te stimuleren. In het reviewverzoek – dat na zeven dagen na het plaatsen van een bestelling naar iedere klant gemaild wordt – vragen we om de doos een ‘derde leven’ te geven en dit met hastag #outdoradoos te delen op social media. Op deze manier is de respons door middel van een socialmedia-monitoringtool goed te meten, en hebben we als ‘brand’ toch op subtiele wijze exposure te pakken. Terwijl we dit artikel schrijven komen de eerste reacties binnen: tof om te zien dat klanten het ook daadwerkelijk oppikken!

konijn-in-doos-outdorado

Win-winsituatie

De keuze voor het hergebruiken van dozen en het inkopen van tweedehands dozen is vooral goed voor het milieu. Ondanks het ontbreken van duidelijke branding ervaren we dat een hergebruikte doos bij een (groot) aantal klanten als positief wordt ervaren, zeker sinds we dit voor ontvangst duidelijk naar de klant communiceren. Ook dat is een manier om je webwinkel als ‘brand’ op de kaart te zetten. Tel de kostenbesparing daar bij op en er is (wat ons betreft) sprake van een win-winsituatie!

instagram-post-doos-outdorado

Nog meer duurzaamheid

Hergebruikte verzenddozen zijn voor ons een flinke eerste stap in duurzame richting. Met een doelgroep bestaande uit veel buitensporters voelen we ons verplicht om nog verder te verduurzamen. Daarom kijken we ook naar andere ontwikkelingen.

Online supermarkt Picnic is een goed voorbeeld door te leveren via elektrische voertuigen. Ook probeert men voedselverspilling tegen te gaan door voorraden te beperken en alleen in te kopen wat de klant eerder heeft besteld. Bij Docdata wordt gewerkt met ‘fit to size’-verpakkingen, waarmee de hoeveelheid meegezonden lucht nihil wordt. Hiervoor gebruikt men de CVP-500 inpakmachine van Neopost.

Accepteer cookies

Dell zet steeds meer in op duurzaam verpakkingsmateriaal, waarbij bamboe inmiddels het meest gebruikt wordt. In 2015 was al 66 procent van de verpakkingen duurzaam, dit jaar verwacht Dell door te groeien naar 72 procent. Zo zijn er nog tal van nieuwe initiatieven die we op de voet zullen blijven volgen.

Welke duurzame kansen liggen er nog meer voor webwinkels? En hoe kun je dit online uitdragen en benutten? Laat het weten in de reacties.