How to

Gmail Ads: ontdek je kansen om nieuwe klanten aan te trekken [how to]

0

Heb je een Gmail-account? Dan ben je wellicht de Gmail Ads van Google AdWords in je inbox tegengekomen. Deze advertenties verschijnen boven je normale e-mails in het tabblad ‘Reclame’ van je inbox. Ben je benieuwd naar deze advertenties? Zijn ze interessant voor je bedrijf en wat kun je ermee? Vandaag nemen we de Gmail Ads onder de loep.

Wat zijn Gmail Ads?

Gmail kent 1 miljard actieve gebruikers over de hele wereld en via Google AdWords kun je deze gebruikers rechtstreeks in hun inbox bereiken. Je kunt gebruikmaken van zowel tekst en beeld om je product of dienst op een aantrekkelijke manier te adverteren. Bovendien is het interessant om nieuwe (dus nog onbekende) producten en diensten op deze manier bij potentiële klanten onder de aandacht te brengen.

Deze advertenties passen naadloos binnen de inbox en verschijnen bovenaan de e-mails in het tabblad ‘Reclame’. Er worden kosten in rekening gebracht zodra er op de advertentie wordt geklikt om die te bekijken. Als die gebruiker vervolgens doorklikt naar de website wordt dit niet in rekening gebracht. Eenmaal geopend, kun je deze advertenties opslaan, doorsturen, afwijzen of via een knop doorklikken naar de website. Deze handelingen zijn kosteloos voor de adverteerder. Op dit moment zijn de kosten per klik voor de Gmail Ads nog lekker laag. We zien zelfs CPC’s van €0,05.

Hoe zien de Gmail Ads eruit?

Ingeklapt op desktop:

afbeelding 2

 

Ingeklapt op mobiel:

afbeelding 1

Uitgeklapt op desktop en mobiel:

afbeelding 3

Zo maak je Gmail Ads aan in AdWords

De Gmail Ads maak je aan via de optie ‘Advertentiegalerij’. Allereerst moet je een campagne op het Display Netwerk aanmaken.

afbeelding 4

Target dan bij de ‘Plaatsingen’ alleen mail.google.com. Google voegt soms de Gmail App ook toe. Let op dat de targeting-instelling op ‘Targeten en bieden’ staat.

plaatsing

De Gmail Ads maak je aan via de optie ‘Advertentiegalerij’.

gallerij

Kies daarna voor de Gmail-advertenties binnen de ‘Advertentiegalerij’.

afbeelding 7

Nu heb je keuze uit 4 sjablonen en de mogelijkheid om een HTML-bestand te uploaden.

afbeelding 8

Het kiezen van de juiste targeting

Gezien het enorme aantal Gmail-gebruikers is het raadzaam goed op de targeting te letten. Er zijn hiervoor meerdere instellingen en advertentie-indelingen mogelijk. Wat het beste resultaat oplevert, kun je natrekken door hiermee te testen.

Voor de Gmail Ads kun je targeten en/of uitsluiten op basis van de volgende kenmerken.

 • Demografische gegevens
 • Talen
 • Locaties
 • Interesses
 • Onderwerpen
 • Zoekwoorden
 • E-mailadressen

Natuurlijk kun je ook op combinaties van het bovengenoemde targeten. Helaas is het niet mogelijk om remarketing in te zetten.

Wanneer is het zinvol om Gmail Ads in te zetten?

Gmail Ads is geschikter voor branding dan voor het realiseren van directe conversies en is interessant voor verschillende branches. Je bereikt er personen mee die, afhankelijk van de gekozen targeting, niet bekend zijn met je bedrijf. Ook is hun interesse in je product of dienst wat explicieter gezien hun e-mailgedrag.

Vooral adverteerders die al mooie resultaten met een e-mailnieuwsbrief behalen, zouden het moeten proberen. Adverteren op Gmail heeft veel overeenkomsten met e-mailmarketing. Beide kanalen houden zich bezig met het verschaffen van informatie aan (potentiële) klanten. Maar waar Gmail Ads het wint, is dat je op een eenvoudige manier enorme aantallen personen kunt bereiken. Je hoeft hiervoor geen e-mailadressen te verzamelen. Je geeft slechts een doelgroep aan en je bent er. Bovendien zijn de kosten per klik erg laag. Die zitten doorgaans tussen de € 0,05 en € 0,10.

Gmail Ads zijn daarom een perfect medium voor de volgende doelen.

 • Nieuwe producten en diensten met weinig zoekvolume onder de aandacht brengen bij de gekozen doelgroep
 • Het communiceren van aanbiedingen
 • Branding
 • Klanten van de concurrent bereiken

Resultaten meten en optimaliseren

Voor de Gmail Ads zijn er naast de standaard AdWords-statistieken ook speciale Gmail-statistieken beschikbaar, namelijk:

afbeelding 9

Deze kolommen kun je in de AdWords-interface aanzetten. De statistieken geven weer hoeveel Gmail-gebruikers:

 • de advertentie hebben opgeslagen,
 • de advertentie naar iemand anders hebben doorgestuurd,
 • naar de website hebben doorgeklikt.

Gmail Ads in de praktijk

Voor één van onze klanten hebben we Gmail Ads-campagnes aangezet en getarget op de volgende doelgroepen.

 • Zoekwoorden die relevant zijn voor de gekozen opleidingen
 • Zoekwoorden met daarin de domeinen van de grote concurrenten
 • Relevante interesses
 • E-mailadressen van nieuwsbriefabonnees en/of klanten

De resultaten

Er bleek al snel dat het grootste deel van het verkeer door mobiele apparaten (smartphones) werd gerealiseerd. Op zich is dit geen verrassing, omdat volgens de statistieken van e-mailmonday, personen e-mails eerst op hun smartphone openen. Ook waren de kosten (gemiddelde CPC) voor het openklappen van de advertenties heel laag. De CTR (doorklikratio) gaf aan dat de Gmail Ads veel werden opengeklapt.

afbeelding 10

Van de gekozen doelgroepen bleken de interesses de beste resultaten op te leveren. Hier zagen we de meeste opslaghandelingen en klikken naar de website.

De zoekwoorden en e-mailadressen

Voor de zoekwoorden zagen we hoge CTR’s (doorklikratios), maar het bereik was daar relatief klein. De e-mailadressen hadden opvallend genoeg de slechtste resultaten. Uit een lijst van 40.000 e-mailadressen konden er slechts 8.000 worden gebruikt voor de targeting. Voor een targeting op e-mailadres heb je minimaal 1.000 actieve leden nodig om te kunnen adverteren in Gmail. Toch bleek de lijst van 8.000 te klein te zijn om vertoningen te realiseren.  Ook de automatisch gegenereerde vergelijkbare groep, 10.000 leden groot, bleek te klein te zijn voor targeting in Gmail.

Best practices

 • Target per advertentiegroep een specifieke doelgroep.
 • Test steeds met andere advertenties om advertentiemoeheid te voorkomen.
 • Stel een (prikkelende) vraag of communiceer een scherpe actie in de tekst van de ingeklapte variant.
 • Target vanaf de start meerdere doelgroepen. Wat niet werkt, kun je later onderbreken op basis van de testdata.
 • Voeg altijd een oproepextensie toe. Indien je het niet uitsluit, zal het grootste deel van het verkeer tenslotte door mobiele apparaten worden gegenereerd.

Ook mee aan de slag?

Adverteren met Gmail Ads is een interessante manier om nieuwe klanten te werven. De interactie-percentages en extreem lage kosten maken het een ideaal branding-middel voor kleinere klanten. Met de ruime keus aan targeting-instellingen houd je de kosten in toom zonder klikken op te offeren. Slechts adverteren via klantenlijsten geeft tegenvallende resultaten, vanwege de privacy-restricties die Google heeft opgelegd. Hopelijk kan hier in de toekomst wat aan gedaan worden.

Afbeelding met dank aan 123RF.