Digital marketing

Marketing voor makelaars: 5 kansen die je niet mag missen

0

Online marketing heeft de laatste jaren zijn waarde wel bewezen. Heel wat media zijn inmiddels op hun kop gezet door hun digitale equivalent. Maar hoe kun je dit nu inzetten als vastgoedmakelaar? In dit artikel volgen 5 manieren om online marketing effectief toe te passen.

1. Lokale SEO

Vastgoedmakelaars zijn vaak gebonden aan de geolocatie van hun kantoor. Dit maakt het voor hen cruciaal om ook hoog te scoren in zoekmachines zoals Google, wanneer iemand een lokale zoekopdracht invult. Gelukkig heeft Google hier een antwoord op: Google My Business. Aanmelden bij Google My Business geeft je volgende lokale SEO-voordelen:

1. Knowledge graph

De Knowledge graph geeft meer informatie wanneer iemand op jouw merknaam zoekt. Denk maar aan website, routebeschrijving, streetview, foto’s, telefoonnummer, openingsuren, recensies etc. Het grote voordeel is dat deze resultaten heel hoog in de SERP te zien zijn. Net onder de advertenties, maar boven de organische zoekresultaten.

dewaele vastgoedadvies gent

2. Local pack

De local pack is een overzicht van alle bedrijven binnen een bepaalde locatie die aan jouw zoekopdracht voldoen. Je krijgt in de Google SERP een view van Google Maps te zien met bedrijven die matchen aan jouw zoekopdracht en daarbij links naar de website, routebeschrijving, telefoonnummer etc.

vastgoed-groningen

3. Google Maps

Als laatste is er ook de opname in Google Maps, waar men uitgebreide informatie over jouw kantoor kan terugvinden.

maps-vastgoedmakelaars

Optimaliseer je website voor lokale SEO

Dankzij Google My Business vergroot je de kans dat jouw vastgoedkantoor bovenaan staat bij lokale zoekresultaten. Maar lokale SEO zit ‘m niet alleen in het maken van een Google My Business-account. Ook je huidige website moet geoptimaliseerd zijn voor lokale zoekopdrachten.

Als je als vastgoedmakelaar actief bent in Groningen, dan wil je hoog scoren voor zoekopdrachten als “appartement te koop in Groningen”, of “vastgoedkantoor in Groningen”. Google herkent dat dit lokale zoekopdrachten zijn. Hier ligt voor jou als vastgoedmakelaar dus zeker een kans om ook mensen te bereiken die jou nog niet kennen.

Bij het optimaliseren voor lokale SEO (en eigenlijk voor SEO in het algemeen) zijn er enkele zaken die je goed moet bekijken:

 1. Page title. Komt de titel van de pagina waarop je wil scoren zo goed mogelijk overeen met de zoekopdracht van de gebruiker? Neem nu onderstaand voorbeeld van Realo. We willen scoren voor de zoekopdracht “appartementen te huur in Gent”. Daardoor hebben we onze titel ook zo goed mogelijk aangepast aan de zoekopdracht.
  pagetitle-voorbeeld-realo
 2. Page url. Ook de url moet zo goed mogelijk worden aangepast aan de zoekopdracht. Hiervoor toon ik weer het voorbeeld van Realo voor de zoekopdracht “appartementen te huur in Gent”.
  page-url-voorbeeld-realo
 3. Interne links. Zorg ervoor dat de pagina waarop je wil scoren de juiste links krijgt. Voor veel vastgoedmakelaars zal dit wellicht de homepage zijn. Als het over een specifieke pagina gaat, zorg dan dat deze genoeg links krijgt. Dit kun je makkelijk oplossen door die pagina bijvoorbeeld op te nemen in de navigatie.
 4. Externe links. Naast interne links is het ook belangrijk om te onderzoeken welke andere websites naar jouw website/pagina kunnen linken. Misschien kun je een beroep doen op de website van de stad? Of opgenomen worden in een bedrijvengids? Of misschien bestaat er een register met alle websites over een bepaalde stad? Hier is het wel aanbevolen om zoveel mogelijk relevante links te krijgen. Krijg je te snel te veel irrelevante links, dan kan Google jou uit de zoekresultaten halen.

Dit zijn natuurlijk maar enkele mogelijkheden om je SEO te verbeteren. Er zijn nog duizenden andere mogelijkheden. Maar je mag wel zeker zijn dat je van deze aanpassingen de meest directe impact gaat merken op vlak van lokale SEO. Begin met het optimaliseren van deze elementen, en werk zo verder aan jouw website.

2. Social media

Social media biedt heel wat kansen voor lokale vastgoedmakelaars. Denk maar aan Facebook-groepen waar mensen actief zoeken naar een nieuwe woning. Hier kun je als makelaar op inspelen door actief vragen van potentiële kopers te beantwoorden. Kijk ook altijd wat er done en not done is. Gijzel de Facebook-groep dus niet door op elke vraag jouw woningen te adverteren. Zorg dat je waarde toevoegt voor de huizenzoekers. Gebruik het openbare karakter van de groep om de interactie aan te gaan en de juiste vragen te stellen. Zo ben je er zeker van dat je perfect begrijpt wat mensen zoeken. Daarnaast oogt het ook veel professioneler als je de juiste persoon aan de juiste woning koppelt.

Facebook-pagina’s

Naast groepen zijn er ook Facebook-pagina’s. Zo’n pagina kun je perfect gebruiken om bezoekers naar jouw website te sturen. Probeer men ervan te overtuigen dat jij dé gevestigde waarde bent in een bepaalde stad. Op die manier kan jouw pagina ingezet worden om te informeren over nieuwe woningen, en gaat die pagina ook volgers aantrekken die actief op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Twitter

Heb je al een profiel op Twitter? Vanwege het openbare karakter van het netwerk maken mensen hier ook gebruik van om een woning te (ver)kopen. Aan de lokale vastgoedmakelaar om deze conversaties op te volgen en op te reageren.

tweet-huis-verkopen

Deze voorbeelden zijn natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer outside-the-box toepassingen van social media voor vastgoed waar nog maar weinig makelaars gebruik van maken. Denk maar aan een live rondleiding van een nieuwe woning op Periscope of Facebook Live. Zo sta je toch weer een stap dichter bij jouw potentiële kopers.

Snapchat

Omdat vastgoedmakelaars vaak verbonden zijn aan een locatie, bieden Snapchat geofilters een uitstekende manier om lokale awareness op te bouwen. Is er een leuk evenement in jouw stad? Maak daar dan een leuke geofilter van en link deze aan jouw kantoor door een catchy slogan of call-to-action. In dit interessante artikel van Gary Vaynerchuk vind je nog meer interessante tips over Snapchat en Facebook live voor vastgoedmakelaars.

Kortom, de combinatie van video en mobile maken de mogelijkheden voor vastgoedmakelaars eindeloos. En jouw volgers zullen de extra informatie over jouw woningen zeker waarderen. Probeer dus dé gevestigde waarde te worden op het vlak van vastgoed in jouw stad.

3. Online advertising

Wil je direct de impact van jouw marketingactiviteiten zien? Dan is online advertising de beste keuze. Je bepaalt zelf hoeveel je spendeert en waar je voor betaalt. Is het voor jou belangrijk dat zoveel mogelijk mensen jouw advertenties zien? Dan is adverteren op CPM-basis (Cost Per Mile) een goede keuze. Wil je eerder mensen op de website krijgen, dan kies je het best voor een CPC-model (Cost Per Click). Sommige media laten je zelf toe op CPL-basis (Cost Per Lead) te adverteren. Je betaalt dan alleen voor potentiële kopers of mensen die een voor jou waardevolle actie op de website ondernemen.

Waar en hoe je adverteert bepaal je natuurlijk zelf. De meest voor de hand liggende keuzes zijn:

Facebook-advertenties

Op Facebook kan het verstandig zijn om te adverteren op locatie, interesse en leeftijd. Stel, je bent vastgoedmakelaar in Groningen. Voor jou kan het interessant zijn om te adverteren op locatie (Groningen en de directe gemeentes rondom Groningen), met vastgoed, huizen en appartementen als interesse en alleen naar mensen tussen de 25 en de 65 jaar. Zo zorg je ervoor dat je geen reclamebudget verspilt en je je enkel richt op mensen die mogelijk interesse hebben om een nieuwe woning in Groningen te kopen. Hieronder zie je een voorbeeld van Realo:

realo-facebook-voorbeeld

Het promoten van specifieke woningen kun je op veel verschillende manieren. Zo zijn er:

 • Carrousel ads. Maak van elke kamer in de woning een aparte foto in een carrousel.
 • Video ads. Heb je een leuke video van een nieuwe woning gemaakt? Dit leent zich perfect om een advertentie van te maken.
 • Image ads. Meer fan van de traditionele advertentie? Dat kan ook perfect. Denk maar aan een woning met een prachtige gevel. Soms is één foto genoeg om de nodige interesse op te wekken en iemand te laten doorklikken naar jouw website.
 • Formulieren. Wil je graag een bestand van potentiële klanten bijhouden? Dan zijn formulieren dé Facebook-advertenties waar je naar op zoek bent.

Google AdWords

Adverteren via Google AdWords is dan weer een heel ander systeem. Hiermee worden je advertenties in de zoekresultaten van Google vertoond. Je bepaalt de keywords waar je mee wil werken, hoeveel je wil betalen per klik en of je al dan niet meer wil betalen voor een mobiele gebruiker.

Zoekt iemand op “appartement te koop in Groningen”, dan wil je daar als vastgoedmakelaar natuurlijk bovenaan staan. Met advertenties in Google kun je daarvoor zorgen. Het grote voordeel van AdWords is dat je mensen bereikt die ook effectief op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Gouden tip

Omdat je als vastgoedmakelaar gebonden bent aan locatie, moet je hier een afweging maken. Doe je locatie targeting op keyword-niveau of op locatie? Bijvoorbeeld, worden jouw advertenties vertoond op het zoekwoord “appartement te huur in Groningen” of voor “appartement te huur” voor iemand die zoekt in Groningen?

Ik raad persoonlijk de eerste optie aan. Als iemand specifiek zoekt op “appartement te huur in Groningen”, dan geeft de zoeker ook expliciet aan interesse te hebben in deze locatie, ook al wordt er bijvoorbeeld vanuit Amsterdam gezocht.

ROI meten

Je advertentie correct opmaken en richten is één ding. Er zijn daarnaast nog andere zaken van belang. Denk maar aan de tracking van je ROI en de landingspagina. De meest populaire manier om ROI te berekenen is Google Analytics. Vergeet dus zeker niet om de juiste UTM-tags op je links te zetten.

Daarnaast blijft de vraag, wat gebeurt er na de klik op een advertentie? Gaat de bezoeker naar de homepage, de contactpagina, een overzichtspagina of een specifieke woning? Wat je hier ook kiest, stem dit goed af met de context van de advertentie.

4. E-mailmarketing

De beste manier om iemand te laten converteren (bijvoorbeeld reageren op een woning) is nog altijd via e-mail. Jammer genoeg is het als makelaar niet vanzelfsprekend om elk contact in de database handmatig te informeren over nieuwe woningen. Probeer daarom zoveel mogelijk websitebezoekers te laten abonneren op geautomatiseerde e-mailupdates. Stel dat je 4 verschillende categorieën hebt:

 • Huizen te koop in Groningen
 • Huizen te huur in Groningen
 • Appartementen te koop in Groningen
 • Appartementen te huur in Groningen

Dit zijn 4 verschillende e-mailupdates waar een bezoeker zich op kan abonneren. Probeer wekelijks een geautomatiseerde e-mail te versturen die de nieuwste woningen per categorie weergeeft. Dit is trouwens heel eenvoudig op te zetten met e-mailtools zoals Mailchimp.

Relevantie

Omdat de bezoeker zelf kiest waar hij/zij zich op abonneert, blijft de content ook zeer relevant. Combineer dit met een duidelijke call-to-action en je hebt een reden om de website te bezoeken. Hieronder zie je een voorbeeld van geautomatiseerde e-mails die Realo uitstuurt.

realo-email-voorbeeld

5. Virtual reality

Virtual reality moet toch wel het buzzword van de afgelopen jaren zijn. Bedrijven zoals IKEA geven al een virtualreality-toets aan hun catalogi. Maar het laat zich nu ook uitstekend lenen voor vastgoedmakelaars die bepaalde woningen extra in de spotlight willen zetten. Je kunt virtual reality op twee manieren toepassen.

1. Bij de potentiële koper thuis

Denk maar aan Facebook 360°-videos, of 3D-foto’s van een woning op jouw website. Op die manier kun je bijna letterlijk door een woning wandelen via de computer. Zo krijg je al een eerste indruk van de woning zonder je te verplaatsen. Naast een geweldige klantenervaring zorgt dit er ook voor dat je minder tijd hoeft te besteden aan potentiële kopers die misschien toch niet zo geïnteresseerd zijn.

2. Op kantoor

Virtual reality op het kantoor van de makelaar zelf is ook altijd een mogelijkheid. Het voordeel voor de makelaar is dat je direct de indruk van de potentiële koper kunt zien. Alles wat je nodig hebt is een bril (dit kan van tegenwoordig ook al met karton), een smartphone en content. Virtual reality staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar er zijn al vastgoedmakelaars die experimenteren met deze nieuwe techniek. Zoals Dewaele in België.

Accepteer cookies

Grijp je kans!

Digitale marketing biedt duidelijk nog heel wat kansen voor de vastgoedmakelaar. Aan jou de taak om deze kansen te grijpen en om te zetten in resultaat. Vertel me jouw marketing-verhalen in de vastgoedsector in de comments. Ik ben alvast benieuwd!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.