Loopbaan

Testosteron & lichaamstaal: 7 tips bij solliciteren

0

Succesvol solliciteren begint met je motivatiebrief. De eerste keer dat je ‘ze’ op de hoogte stelt van jouw bestaan. Je ontmoet daardoor mensen die je nog niet kent, en zij kennen jou ook niet. Voordat we naar binnen gaan voor het eerste gesprek, zitten we vaak (ietwat zenuwachtig) gebogen over onze mobiel te wachten. Maar je kunt een hoop bereiken met een andere houding! 7 inzichten die jou gaan helpen die baan binnen te slepen.

Op zo’n gesprek leren we nieuwe mensen kennen, en omdat dat onbekend terrein is, hebben we vaak moeite om onszelf goed te presenteren. Want, als we onszelf moeten ‘verkopen’ hebben we de neiging om onszelf fysiek kleiner te maken. We stellen ons dan voorzichtig en afwachtend op, wat dan blijkt uit onze lichaamstaal. Daardoor stijgt volgens deskundigen je cortisolniveau (vlucht- en stresshormoon). Terwijl het juist blijkt dat het tegenovergestelde gedrag, namelijk aanwezig zijn, jezelf groot maken, zelfvertrouwen uitstralen, kortom alpha male-gedrag bij menselijke interactie veel meer succes heeft.

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat mensen over het algemeen een ‘onbewuste’ voorkeur hebben voor de alpha male-uitstraling. Lichaamstaal (volgens sommigen wel 80 procent van de communicatie) beïnvloedt in grote mate hoe anderen ons zien en ervaren. Het blijkt zelfs dat ons zelfbeeld kan veranderen door de manier hoe we onszelf zien.

Ik deel graag 7 inzichten die het verschil kunnen maken bij jouw sollicitatieprocedure.

1. De ‘macht-pose’ maakt je kansen op succes groter

Ga twee minuten voordat je een sollicitatie- of een acquisitiegesprek ingaat rechtop, met je borst vooruit staan. Gooi je schouders naar achter en plaats je handen op je heupen. Deze ‘macht-pose’ maakt je kansen op succes een stuk groter.

Dit stelt Dr. Amy Cuddy, Associate Professor aan de Harvard Business School. Zij gebruikt experimentele methoden om te onderzoeken hoe mensen elkaar en zichzelf beoordelen en beïnvloeden. Op haar, inmiddels door meer dan 9 miljoen mensen bekeken TED- talk, vertelt zij wat deze krachtpose met en voor ons doet.

Your_Body_Language_Shapes_Who_You_Are___Amy_Cuddy___TED_Talks_-_YouTube-2

Onze hormoonniveaus stijgen (testosteron) en dalen (cortisol). Mensen hebben bij het maken van keuzes, zo blijkt uit haar onderzoek, een voorkeur voor ‘alpha male‘-gedrag. Deze ‘macht-pose’ – gaan staan in een houding die (zelf)vertrouwen uitstraalt (zelfs als we dat gevoel niet hebben) – heeft veel invloed op de testosteron- en cortisol-niveaus in de hersenen en kan daarmee zelfs een impact hebben op ons persoonlijke succes.

2. De ‘alpha male’-houding bepaalt in grote mate hoe anderen ons ervaren

Deze houding aannemen, voordat je een belangrijk gesprek ingaat, heeft veel positieve gevolgen op hoe je jezelf voelt, gedraagt en hoe anderen je daardoor ervaren.

Als een individu plots een alpha-rol moet overnemen, stijgt bij dat individu binnen enkele dagen het testosteronniveau aanzienlijk. Het cortisolniveau daalt aanzienlijk. We hebben bewijzen dat het lichaam het brein kan vormen. En rolveranderingen kunnen dat ook. – A. Cuddy

In onderstaande video vertelt Cuddy hoe ze dat onderzocht.

Accepteer cookies

Een ander onderzoek, uit 2010, Prejudice and truth about the effect of testosterone on human bargaining behavior laat zien dat testosteron ook invloed heeft op succesvol onderhandelingsgedrag bij mensen. Hormonen beïnvloeden gedrag en houding beïnvloedt hormonen!

De enorme invloed van onze houding en van onze lichaamstaal op anderen

Onderzoek van Nalini Ambady, professor op de Stanford University, toont aan dat als mensen 30 seconden naar geluidloze clips kijken van echte arts-patiënt-interacties, hun oordeel over de vriendelijkheid van de arts voorspelt of zij vinden dat die arts al dan niet gerechtelijk moet worden vervolgd. Het gaat er dus niet om of de arts incompetent was, maar of we deze persoon aardig vinden en hoe hij met ons omging. Het gaat om zijn/haar gedrag, hun uitstraling.

powerposes-2-300x82

powerpose cappcinnocoach

Waargenomen gedrag beïnvloedt dus al deze beslissingen

Alex Todorov, hoogleraar psychologie aan de Princeton University, toonde eerder al aan dat de beoordeling van de gezichten van politieke kandidaten op basis van een blik van één seconde, 70 procent van de verkiezingsresultaten in de VS voorspelt! In één seconde wordt de keuze gemaakt. Die eerste indruk, die telt.

On- en offline, vaak valt dus binnen 1 seconde de beslissing!

Omdat de eerste indruk echt super belangrijk is

Een goede eerste indruk is goud waard, omdat dit grote invloed heeft op het eindresultaat hoe anderen je beoordelen. Dat geldt bij een sollicitatiegesprek of bij acquisitie, sales, netwerkbijeenkomsten. Zelfs als iemand jouw profielfoto bekijkt. Hoe je je ‘sociaal’ beweegt, je in die omgeving gedraagt en wat je daar zegt en daarbij uitstraalt, heeft enorm veel invloed op hoe jij je voelt en hoe andere mensen je beoordelen.

3. Deze houding beïnvloedt ook je manier van denken en voelen over jezelf

Dus als je jezelf bewust deze houding aanleert, dan beïnvloedt dit ook je manier van denken en voelen over jezelf. En dat is een interessante gedachtegang. Je zelfbeeld beïnvloeden, door een andere houding te kiezen.

Amy Cuddy vertelt hierover in haar TED-talk zeer overtuigend en uit eigen ervaring: “Fake it, till you make it.” Duidelijk is dat je het moet gaan doen en blijven doen. De aanhouder wint!

Wat levert je dat dan bij solliciteren op?

Hieronder een uitsnede van haar TED-talk waarin ze vertelt wat haar onderzoek aantoont en ook jou kan opleveren bij het solliciteren. Bedenk dat ditzelfde principe ook opgaat bij daten of netwerken. Zelfs bij het maken van een profielfoto heeft twee minuten van te voren een krachtpose een positief effect op wat je uitstraalt!

Accepteer cookies

4. De power-pose helpt je ook bij het schrijven van een motivatiebrief

Als deze houding, zo’n power pose, ook zo’n invloed op je zelfbeeld heeft, wat houd je dan tegen om daar dan nu al mee te beginnen? Op het moment dat je je motivatiebrief schrijft. Een beetje gek doen helpt.

kracht-vs-zwakke-houding-300x117

Zoals alles wat niet bij je past, zal dit alles beginnen met een ‘unheimisch‘ gevoel. Het is anders, voelt vreemd aan en gaat wellicht zelfs in tegen je persoonlijke overtuigingen. Als je daarmee meer ‘kansen’ voor jezelf creëert, je mogelijkheden om jouw succes te bereiken uitbreidt, door jezelf zo iets simpels aan te leren, wat houd je dan tegen? Leuk idee en vervolgens zet je deze kennis op de plank. Ga het gewoon eens doen, probeer een paar keer voordat je ergens heengaat minimaal twee minuten die andere houding uit.

5. Wat vaker anders doen dan normaal helpt

Een leuke video over een beetje gek doen, eens een beetje anders doen dan normaal, is van Ruby Wax. Wax betoogt dat we door een beter inzicht in hoe onze hersenen werken, kunnen leren om ons denken opnieuw te configureren en daarmee rust vinden in een hectische wereld. Wax wil ons helpen om gaandeweg meer de meester en minder de slaaf te zijn van ons eigen denken. Op 3.50 en op 11.10 min. zegt ze iets, om eens goed over na te denken.

Accepteer cookies

We weten dat ons brein ons lichaam verandert, maar is het ook waar dat ons lichaam ons brein verandert? ”Ja”, zegt Cuddy.

6. Een bewuste krachtpose vergroot je kansen

Het voorbeeldgedrag is tenslotte helder, een krachtige uitstraling maakt een verschil. Lichaamstaal is veel meer dan alleen maar altijd rechtop gaan staan en je als een haantje gedragen. Je fysieke houding is een signaal, een uiting van jouw persoonlijke attitude ten opzichte van het leven.

Andere mensen reageren daar vaak sterk positief op. Een krachtige uitstraling straalt geloof in eigenwaarde en kunnen uit, en heeft daarmee veel overtuigingswaarde. Bij sollicitatiegesprekken kan dit (zeker bij gelijke geschiktheid) van doorslaggevend belang zijn. Er bewust voor kiezen, om je kansen te vergroten door alleen een andere houding, is echt niet alleen zaligmakend.

Door met vallen en opstaan jezelf aan te leren ‘altijd’ rechter te zitten en staan, is een eerste stap die altijd een positief effect heeft op jezelf en op je omgeving.

Career- en job-coaches, een goed idee om dit eens met je klanten te bespreken?

Je zult het wel vaker moeten gaan doen, die andere houding ten opzichte van jezelf aannemen. Ook onze zeefperceptie komt voort uit herhaling. Iedereen kan zijn houding veranderen. Dit kun je doen door te oefenen. Maak bijvoorbeeld een leuke video van zo’n gesprek en werk aan je verbeterpunten.

Het is dat ik de TED-talk van Amy Cuddy tegenkwam, waardoor het me het weer eens duidelijk werd. Je kunt het wel weten, maar je hebt pas wat aan deze kennis als je er bewust voor kiest om er wat mee te gaan doen! Iedereen kan zijn houding veranderen.

De hele TED-talk van Amy Cuddy staat hieronder. Ze vertelt dat beginnen met ‘te doen alsof’ ook heel veel invloed kan hebben op jouw uiteindelijke persoonlijke resultaat.

Accepteer cookies

7. Kleine veranderingen kunnen leiden tot grote veranderingen

Voordat je naar de volgende stressvolle evaluatie gaat, ga het eens twee minuten anders doen. Ga in die power-pose staan: in de lift, op het toilet of aan je bureau achter gesloten deuren. Door jouw nieuwe houding kan jouw brein optimaal omgaan met de situatie. Twee minuten van tevoren bewust investeren in een ander houding, kan de doorslag geven bij de eerste ontmoeting. Zo krijg jij die baan, opdracht of relatie die je nastreeft.

Verhoog je testosteron, verlaag je cortisol en creëer daarmee een situatie waarmee je het gevoel hebt dat je kunt laten zien wie je bent. – Amy Cuddy

Alle 7 inzichten op een rijtje

 1. De ‘macht-pose’ maakt je kansen op succes, bewezen groter
 2. De ‘alpha male’-houding bepaalt in grote mate hoe anderen ons ervaren
 3. Deze houding beïnvloedt ook je manier van denken en voelen over jezelf
 4. Ga het doen, gebruik de power pose vaker, zoals voordat je je motivatie brief gaat schrijven
 5. Doe eens wat vaker een beetje anders dan normaal
 6. Een bewuste krachtpose vergroot je kansen
 7. Kleine veranderingen kunnen leiden tot grote veranderingen

Kleine veranderingen, grote effecten

Om persoonlijke doelen te bereiken, kun je dus door kleine veranderingen in je houding, bewezen grote effecten teweegbrengen. Ik ben erg benieuwd wat kleine veranderingen van lichaamshouding jou zal opleveren.

 • Herken jij hierin misschien iets van jezelf in?
 • Wat is jouw ervaring met het effect van jouw lichaamstaal op je omgeving?
 • Heeft een andere houding je weleens wat opgeleverd?
 • En ik ben oprecht benieuwd, heb je iets aan mijn tips, ga je er wat mee doen?

Laat het me weten in een reactie.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.