Marketing technology

Meer dan 100% open rate op je e-mails? ✉ Het kan! [13 do’s]

0

Ik schrok me helemaal dood toen ik de open rate zag van mijn e-mail die er eerder die week uit was gegaan. 102,4 procent! Dat betekent dat elke e-mail die ik naar een lijst van 450 man stuurde, gemiddeld meer dan 1 keer geopend is. Het industriegemiddelde, dat rond de 20-25 procent ligt, had ik met een ruime factor 4 overstegen. Maar hoe?

Als je de open rate (en doorklikratio) van je e-mails wilt verhogen, dan wil je er allereerst voor zorgen dat je e-mails goed aankomen: netjes in de primaire inbox van je volgers en niet in hun Reclame- of Updates-tab in Gmail of erger nog: in hun spamfolder.
nog even over dat boek he

Laten we daarom eerst even kijken wat je allemaal kunt doen om je mails goed aan te laten komen:

1. Gebruik e-mailmarketing software

Ga niet vanuit je eigen server of e-mailaccount mailen, maar maak gebruik van e-mailmarketing software als Aweber, Mailchimp, GetResponse, Infusionsoft of Convertkit.

Zij doen er alles aan om de reputatie van hun mailservers op pijl te houden en hun spamscore zo laag mogelijk te houden, zodat email clients de inkomende mail niet als spam vlaggen.

2. Gebruik Mail-Tester

Gebruik Mail-Tester om te kijken hoe spammy het e-mailadres is van waaruit je mails verstuurt en om te zien wat je kunt verbeteren.

  1. Ga naar https://www.mail-tester.com/.
  2. Stuur een e-mail naar het mailadres dat je te zien krijgt.
  3. Wacht en analyseer de resultaten.
  4. Voer voorgestelde verbeteringen door, voor zover je kunt.

3. Doe rustig aan met afbeeldingen en links

Hoe meer afbeeldingen en links je in je e-mail gebruikt, hoe groter de kans dat je mail als spam aangezien wordt. Probeer die dus alleen te gebruiken waar nodig.

Je kunt overigens een vertekend beeld krijgen van je open rate als je afbeeldingen gebruikt. Sommige e-mailmarketing software tellen een e-mail pas als geopend als de afbeeldingen ook ingeladen worden door de ontvanger. Houd daar rekening mee.

afbeeldingen weergeven

4. Vermijd spam-woorden

Vermijd woorden als free/gratis of discount/korting of 18+achtige woorden in je mails, maar vooral ook in het onderwerp van je e-mails. Mails met typische spammy woorden hebben een grote kans om in de spam-box van de ontvanger te belanden. Logisch!

Een lijst met deze spam woorden staat hier op Hubspot. Als je mails in het Nederlands verstuurt, vermijd dan de Nederlandse vertalingen van die woorden.

5. Gebruik Gmail van Google Apps for Work

Het liefste verstuur je je mail vanuit een betaald Google Apps for Work-account (als je niet vanuit je e-mailmarketing software mailt). Je kunt Google erop vertrouwen dat ze jouw e-mails goed terecht laten komen, omdat dat ze hun shit together hebben. Als je een jaar vooruit betaalt, schijn je nog minder kans te hebben om (door Google) als spam gezien te worden, omdat spammers die Google Apps gebruiken nooit een jaar vooruit betalen. Hun account is na een paar mails waarschijnlijk al gebanned. Dit laatste is echter puur speculatie.

6. Voeg een digitale handtekening toe

Gebruik DKIM om een digitale handtekening aan je e-mails toe te voegen met Gmail. Dit werkt als volgt:

dkim email

Lees hier meer informatie over DKIM.

Overigens gebruikte ik een afbeelding in mijn e-mail, meerdere links naar verschillende sites en dropte ik als klap op de vuurpijl ook nog eens een flinke f-bomb midden in de e-mail. Hoe lukte het me dan toch om die open rate boven de 100 procent te krijgen?

7. Focus op nieuwsgierigheid

why so curious meme

Het advies dat sommige online marketeers geven, is dat het onderwerp van je e-mail heel duidelijk aan moet geven wat het onderwerp van de gehele mail is. Ik ben het daar niet mee eens.

Het doel van de onderwerpsregel van je e-mail is om de e-mail geopend te krijgen. Het doel van de eerste alinea is om de tweede alinea gelezen te krijgen. Etc. Het doel van de laatste alinea is om je lezers op je call to action te laten klikken.

Je krijgt een hoge open rate als je met het onderwerp van je e-mail juist niét vertelt waar de e-mail over gaat, maar je lezers nieuwsgierig maakt. Ik geef een paar voorbeelden.

Onderwerpen die goed voor me hebben gewerkt in het verleden zijn:

  • nog even over dat boek he…
  • vraagje
  • kopje koffie?
  • waarom haat je me?
  • zie ik je dinsdag dan?

Kies een onderwerp alsof het van een goede vriend afkomt en houd het kort.

8. Personaliseer het begin

Verzamel altijd e-mailadressen met voornamen erbij, zodat je je op de persoon zelf kunt richten en je e-mails niet hoeft te beginnen met: “Hey!” maar met: “Hey Maarten moet je nou eens horen…”.

Dat je een hoger conversiepercentage krijgt als je je bezoeker alleen om zijn e-mailadres vraagt op je website is een feit, maar je kunt er ook minder mee. Vang altijd naam én e-mail op.

Je email ziet er dan als volgt uit in de mailbox van de ontvanger:

Persoonlijke email

Als dat er niet uitziet alsof het van een vriend afkomt…

9. Stuur niet vanuit info@

Met een ‘info@’ e-mailadres verschuil je je in de ogen van de ontvanger achter je bedrijf. Je maakt het wat onpersoonlijker. Mail vanuit ‘jouwvoornaam@jouwbedrijf.nl’ om de mail over te laten komen als een persoonlijke mail die van een vriend komt.

10. Gebruik cliffhangers

Wat maakt series zo verslavend om naar te kijken? En waarom wil je aan het einde van een aflevering of seizoen meteen doorkijken? Juist, door de cliffhangers. Slimme plot twists die je als kijker op het puntje van de stoel laten zitten, jezelf afvragende wat er in de volgende episode gaat gebeuren.

Van dit principe wil je ook gebruikmaken in je e-mails. Dat kun je heel eenvoudig doen door aan het einde van je e-mail te zeggen:

“Houd je inbox in de gaten, want volgende week laat ik je zien hoe [vul zelf maar in].”

Zo laat je je volgers uitkijken naar jouw mails en train je ze om deze te openen. Ze moeten jouw mail in hun inbox zien en denken: “Oh, spannend!” en “Oh, waarde!”.

11. Promoot je uitschrijf-link

“Waarom zou je je uitschrijf-link promoten?”, vraagt de marketeer met een lagere open rate zich af. Het antwoord is heel simpel.

Ik wil jou alleen mailen zolang je geïnteresseerd bent en ik waarde toe kan voegen aan jouw leven. Door mijn uitschrijf-link te promoten, krijg ik impliciete toestemming om je te mailen en krijg ik een soort van micro-commitment van mijn volgers. Door bewust niet op de uitschrijf-link te drukken, gaat hun interne dialoog als volgt:

“Ik wil zijn e-mails niet missen, want daar staan nog wel eens waardevolle dingen in die mijn omzet kunnen verhogen. Ik schrijf me zeker niet uit.”

En voila, ze hebben aan zichzelf verkocht waarom ze mijn mails blijven openen en zullen meer geneigd zijn om dat dan ook te blijven doen, omdat ze consistent willen blijven met hun eigen gedrag (één van de beïnvloedingsmechanismen van Cialdini).

12. Lok reacties uit

Wat je vooral bij nieuwe inschrijvers wilt doen, is een reactie uitlokken en ze laten reageren op jouw e-mail. Doe dat bijvoorbeeld door te vragen wat op dit moment hun grootste uitdaging is waar je ze bij zou kunnen helpen.  Of vraag ze of ze je give-away gelezen hebben en waardevol vinden. Als iemand eenmaal op je e-mail heeft gereageerd, is het vrijwel gegarandeerd dat je in de primaire inbox van diegene komt doordat er interactie plaatsvindt.

Lok met de eerste e-mail in je autoresponder dus vooral een reactie uit, zodat je een hogere open rate krijgt voor al je toekomstige e-mails.

13. Mail klanten, geen opt-ins

In een eerder artikel heb ik laten zien waarom en hoe je beter klanten kunt verzamelen dan opt-ins. Dit is misschien nog wel de sterkstwegende factor die de absurd hoge open rate verklaart. Ik mail niet zomaar naar freeloaders, maar naar betalende klanten die zo enthousiast worden van mijn content dat ze er hun creditcard voor trekken. Natuurlijk openen die je mails!

Dat was ‘m!

Laat je even weten welke tip je het meest waardevol vond en waar je nu meteen mee aan de slag gaat? Dan spreek ik je via de reacties 🙂