Conversie

Pushnotificatie versus sms: zo kies je de juiste strategie

0

Mediaorganisaties als de NOS en Gulf News hebben de pushnotificatie reeds met open armen ontvangen. Maar ook buiten de media zijn er nog veel sectoren waar kansen liggen voor het pushbericht, al zal het de sms nooit helemaal vervangen. Wanneer kies je voor welk type bericht en hoe zorg je voor een goede pushmessaging-strategie?

Relevantie en juiste context

Pushmessaging is ideaal voor snelle nieuwsverspreiding. Pushberichten zijn voor nieuwsverspreidende bedrijven onmisbaar geworden om hun eindgebruikers te bereiken. Het is razendsnel, betrouwbaar, goedkoper dan sms en er is genoeg capaciteit.

Maar die capaciteit is allesbehalve een excuus om eindgebruikers te spammen met pushberichten. Relevantie en de juiste context zijn nog altijd doorslaggevend. Houd je je niet aan de ongeschreven regels bij het versturen van pushberichten? Dan wordt je app het zwijgen opgelegd of – nog vele malen erger – verwijderd van het apparaat.

Pushberichten hebben in verhouding tot sms zowel voor- als nadelen. Spammen ligt op de loer bij pushmessaging, juist omdat het voordelig en razendsnel is. Als een gebruiker eenmaal de pushmogelijkheid bij een app heeft uitgezet, dan zal die doorgaans niet snel meer worden aangezet. De retentie neemt dan snel af.

Houd je je niet aan de ongeschreven regels bij het versturen van pushberichten? Dan wordt je app het zwijgen opgelegd of – nog vele malen erger – verwijderd van het apparaat.

Retentie, retentie en relevantie

Juist retentie geldt als onmisbaar binnen de ‘appconomy’. Je app is immers je product, en dat moet gebruikt worden. Maar hoe trek je de aandacht van je gebruiker? Juist, met notificaties in de vorm van het pushbericht. Het blijkt dat een goed uitgevoerde pushmessaging-strategie de betrokkenheid met 300 procent kan verhogen.

De mensen bij de Vakantieveiling-app hebben dit bijvoorbeeld uitstekend begrepen. Zij sturen heel slim pushberichten naar hun eindgebruikers, louter als de informatie relevant is. Bijvoorbeeld bij het winnen van een veiling, maar ook bij verlies. Ze bieden daarna direct een nieuwe veiling aan waaraan de gebruiker kan meedoen. App-gebruikers hebben het gevoel dat de app hen echt kent en zich in hen verdiept. In combinatie met het spelelement is Vakantieveilingen heel succesvol met app-retentie.

Een stroom aan klachten

CNN daarentegen kreeg een stroom aan klachten over zich heen toen het om zes uur ’s ochtends ‘breaking news’ dacht te hebben en dit via hun app en pushfunctionaliteit wilde verspreiden. Nu is dat tijdstip – gezien het aantal mensen dat met een ‘werkende’ smartphone slaapt – niet heel handig. Ook het nieuws was voor velen kennelijk te armoedig om er een pushbericht aan te wijden: de onthulling van de persoon die de stem van iPhone’s Siri inspreekt.

Accepteer cookies

Supperrelevant

Omdat het pushbericht wordt gezien als een platte functionaliteit, geldt dat de content van het bericht superrelevant moet zijn. Bedrijven en organisaties die het kanaal inzetten, moeten bij elk bericht zeer kritisch beoordelen of de content het pushbericht rechtvaardigt. Is het relevant, het goede tijdstip en urgent genoeg? Vragen die je allemaal positief moet kunnen beantwoorden. Als één vraag al negatief is, denk er dan niet aan het bericht te versturen.

Juist door de eenvoud en de lage kosten van het kanaal neigen mensen snel naar spammen. Dat is zonde, want gebruikers kennen doorgaans geen genade. App-eigenaren moeten zich realiseren dat zij niet de enige zijn die pushberichten sturen. Gemiddeld staan er 50 apps op een smartphone, die op hun beurt allemaal een pushfunctionaliteit bezitten. Als een app-eigenaar niet goed nadenkt over het versturen van pushberichten, kun je wel nagaan hoeveel notificaties er dagelijks naar een gemiddelde smartphone worden gestuurd. 

App-eigenaren moeten zich realiseren dat zij niet de enige zijn die pushberichten sturen. Gemiddeld staan er 50 apps op een smartphone, die op hun beurt allemaal een pushfunctionaliteit bezitten.

De ondergang van sms? Nee!

Hoewel steeds meer bedrijven pushmessaging inzetten om hun doelgroepen en klanten te bereiken, betekent het succes van pushberichten allerminst de dood van sms. Een pushnotificatie ontbeert een belangrijk element voor bedrijven om sms geheel links te laten liggen: interactie. Een pushbericht kent vaak eenrichtingsverkeer: de weg naar het device. Een boodschap via hetzelfde kanaal terugsturen is er niet bij. Uiteraard is het mogelijk om te linken naar een artikel, donatiepagina of een productpage. Maar interactie, zoals dat bij een sms-enquête heel goed kan, is via pushnotificaties niet mogelijk. Of je moet aanpassingen in de app doen. Een pushbericht geldt dan ook puur als initiator die een actie uitlokt. Daar zit de echte interactie niet bij.

Sms kent nog een ander groot voordeel: payments. Sinds jaar en dag is sms een van de meest gebruikte mobiele betalingstoepassingen, een groot voordeel voor commerciële organisaties die er veel geld mee verdienen. Maar ook goede doelen en andere fondsenwervers gebruiken sms om geld in te zamelen. Een dergelijke functionaliteit zal (binnen afzienbare tijd) niet worden ingezet bij de pushnotificatie. Bovendien is er voor het afleveren van een pushbericht nog steeds een (mobiele) internetverbinding vereist. En juist voor urgente acties wil je daar niet afhankelijk van zijn. Een eenmalig wachtwoord om een transactie te doen bij je bank is ter plekke nodig. Dan wil je niet dat je zonder mobiel internet zit, omdat je toevallig in het buitenland zit.

mHealth: alles in één app

Een andere sector die handig gebruik kan maken van het pushbericht is de gezondheidszorg. Zo zou deze eenvoudig kunnen overstappen van sms naar pushberichten voor afspraakherinneringen in het ziekenhuis of voor de tandarts. Punt is wel dat er een sterke case moet zijn. Die ontstaat bijvoorbeeld als ziekenhuizen, tandartsen en andere zorginstellingen de notificaties zouden bundelen binnen één healthcare-app, die de organisaties weergeeft in verschillende kanalen. Uiteraard moet je dan voor de bedrijfskritische notificaties een back-up inbouwen, zoals een hybride model waarbij automatisch een sms-bericht wordt verstuurd als het pushbericht onverhoopt niet aankomt.

Troonopvolger?

In de nabije toekomst zie ik nog geen waardige opvolger voor het pushbericht. Wel is er een ontwikkeling die een aanvulling erop kan zijn. De meest recente ontwikkeling die pushmessaging kan completeren zijn de beacons. Daarmee kun je supergericht berichten versturen naar smartphones die zich in de buurt bevinden. Geen vervanging dus, maar wel een aanvulling op. Ook Internet of Things (IoT) is natuurlijk een mooie aanvulling. Gerichte pushnotificaties daar waar je bent, van apparaten die je in huis hebt staan. Maar, lang niet alle functionaliteiten van pushmessaging zijn al benut. Zoals eerder gezegd, kan de gezondheidszorg enorm profiteren van dit kanaal.

Nog even op een rijtje: de voor- en nadelen

Voordelen pushnotificationsNadelen pushnotifications   
SnellerGeen aflevergarantie
VoordeligerGeen afleverrapportages
Encryptie mogelijkInternet vereist
Werkt zonder GSM-netwerk
Voordelen smsNadelen sms   
AlfleverrapportagesPrijzig
Hoog afleverpercentageGSM-netwerk vereist
Geen internet nodigTraag
Hoge open rateStatisch
Veilig

Heb jij nog andere voor- en nadelen voor pushnotificaties of de sms? Laat het weten in een reactie.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.