Customer experience

Nieuw sausje voor Google Analytics: dit staat je te wachten

0

Google Analytics heeft in de afgelopen 10 jaar veel nieuwe functies en rapporten toegevoegd. De komende maanden voert Google verschillende verbeteringen door, die het gebruik van Google Analytics moeten vereenvoudigen. De belangrijkste en veelgebruikte functies blijven bestaan, maar het geheel wordt volgens Google gebruiksvriendelijker.

In onderstaand artikel bespreek ik de verschillende wijzigingen en de consequenties die het voor de gebruiker heeft. Onderstaande wijzigingen worden de komende weken zichtbaar op Google Analytics.

1. Vereenvoudigde navigatie

Gloednieuwe navigatie

De navigatie is aangepast in lay-out en werkwijze. Er is eigenlijk nog maar 1 menu en dat zit aan de linkerkant. Hier is alles te vinden wat je nodig hebt. Een positieve wijziging, je weet direct op welke plek je moet zoeken, waar je voorheen in 2 verschillende menu’s moest zoeken, staat nu alles duidelijk op één plek.

Accounts beheren

De knop ‘Beheer’ in de horizontale navigatiebalk wordt verplaatst naar links aan de onderkant van de navigatie. In het beheergedeelte kun je de verschillende accounts beheren, configureren en de instellingen aanpassen. Ik vind dat deze toch erg belangrijke functie, na de update van Google Analytics, op een wat onlogische plek komt te staan. Zeker in het begin zal het voor veel mensen zoeken zijn waar deze functie is gebleven.

Formaat naar eigen wens

Het linker menu is straks ook in formaat aan te passen, hierdoor kun je meer ruimte creëren voor het scherm met het dataoverzicht. Een erg fijne verbetering waarmee je het dataoverzicht meer naar eigen wens in kunt richten. Iedereen werkt met een andere schermgrootte en heeft een persoonlijk voorkeur voor de indeling van het scherm. Door deze toch vrij simpele verandering wordt de lay-out steeds beter en overzichtelijker.

Afbeelding 1

 2. Persoonlijke instellingen, allemaal op één plek

Voorheen stonden de persoonlijke instellingen, zoals dashboards en rapporten, op verschillende plaatsen. Dashboards en snelkoppelingen stonden in het linkermenu en aangepaste tabellen, aangepaste rapporten enzovoorts in het horizontale menu.

Bij de vernieuwde Google Analytics staan alle persoonlijke instellingen onder één knop: “Customization” (Personalisatie) in het linkermenu weergegeven. Hier vind je de dashboards, aangepaste rapporten, snelkoppelingen en persoonlijke alerts.

Welke functies vallen onder “Customization” en wat kun je met deze functies?

Dashboards

Hier kun je zelf dashboards samenstellen met de grafieken en tabellen die voor jou belangrijk zijn. Ook kun je dit dashboard delen met anderen. In het nieuwe menu blijven de dashboards op vrijwel dezelfde plek staan, ze vallen nu alleen onder de menu knop “Customization”. Voor de gebruiker verandert hier weinig.

Aangepaste rapporten

Met de optie aangepaste rapporten kun je zelf rapporten samenstellen met specifieke gegevens. Je kunt de rapporten opslaan en bewerken en Google Analytics bewaart de rapporten, zodat je deze altijd weer kunt bekijken. Deze functie stond in het horizontale menu, maar is nu verplaatst naar het linkermenu, onder de knop “Customization”. Een kleine verandering die weinig invloed heeft op het gebruik en een redelijk logische keuze om deze functie in het menu toe te voegen.

Snelkoppelingen

Met de functie snelkoppelingen krijg je snel toegang tot de rapporten die je het vaakst bekijkt. Als je het rapport opslaat als snelkoppeling, worden alle rapportconfiguraties ook opgeslagen. Hieronder vallen toegepaste filters, geavanceerde segmenten, dimensies en meer. Ook deze functie wordt toegevoegd aan het linkermenu, onder de knop “Customization”. Verder verandert er weinig aan deze functie.

Persoonlijke alerts

Met deze functie kun je een persoonlijk alert instellen als er een bepaalde wijziging in de statistieken plaatsvindt. Bijvoorbeeld wanneer de omzet onder een bepaald bedrag komt of het aantal bezoekers bijzonder hoog of laag is. Zo blijf je gemakkelijk op de hoogte van opvallende veranderingen op je website. Deze functie bestaat al en wordt alleen toegevoegd aan het linkermenu, onder de knop “Customization”. Een kleine verandering die weinig invloed zal hebben.

Afbeelding 2

3. Vereenvoudigde switch tussen verschillende accounts

Waar je eerder eerst op de startpagina moest klikken om te kunnen switchen tussen de verschillende accounts, kun je dit nu links bovenaan doen. Hier is een overzichtelijk uitklapmenu toegevoegd. Deze wijziging is al doorgevoerd en te gebruiken in Google Analytics.

Deze wijziging is zeker een verbetering voor het gebruik van Google Analytics. Het maakt het erg gemakkelijk om tussen verschillende accounts en websites te switchen. Dit scheelt kliks en tijd, zeker voor mensen die veel verschillende websites en domeinen beheren. Je kunt kiezen tussen de accounts, property’s, apps en dataweergaven.

Let op: voor Analytics 360-gebruikers kan het nodig zijn om eerst over te schakelen naar organisaties om de verschillende accounts te kunnen zien.

Afbeelding 3

4. Een gestroomlijnde login

Als je inlogt op Google Analytics, ga je nu automatisch naar het scherm met de data die je aan het bekijken was toen je de laatste keer was ingelogd. Je kunt direct verder gaan waar je gebleven was, zonder dat je weer vanuit het startscherm moet beginnen. Een handige wijziging, omdat je niet hoeft te starten vanaf het begin. Maar mogelijk ook verwarrend omdat je gewend bent bij het startscherm te beginnen en het laatst bekeken rapport is niet persé het rapport dat je wilt bekijken als je opnieuw inlogt in Google Analytics.

5. Een verstelbare standaard datumperiode

Je kan de standaard datumperiode van je rapporten nu zelf aanpassen. Zo kun je gemakkelijk zelf bepalen welke datum jij als standaard wilt instellen. Dit is aan te passen bij je gebruikersinstellingen.

Naar mijn mening is dit een goede aanpassing van Google Analytics. Je hebt vaak zelf een persoonlijke voorkeur voor de periode die jij dagelijks wilt zien van je rapporten. Hierdoor hoef je dit niet elke keer opnieuw aan te passen, maar staat het standaard goed voor jou.

Voordelen

Het instellen van kortere periodes (zoals 7 dagen), heeft een aantal voordelen. Bijvoorbeeld, veel campagne-aanpassingen, website-experimenten, enzovoorts hebben verborgen effecten in het 30-daagse overzicht, maar deze zijn wel direct zichtbaar bij het rapport met een kortere periode (bijvoorbeeld 7 dagen). Als je de datumperiode standaard op 7 dagen instelt, mis je nooit belangrijke informatie en heb je dit altijd inzichtelijk.

Het overzicht voor alle Google Analytics-gebruikers is standaard ingesteld voor een periode van 7 dagen. Dit kun je zelf aanpassen naar de periode van jouw voorkeur. 

6. Afscheid van een paar pagina’s

Automatische Informatiegebeurtenissen zijn verwijderd uit Google Analytics, en worden binnenkort vervangen door geautomatiseerde inzichten met de Google Analytics Assistant. De informatie blijft dus beschikbaar, alleen wordt het op een andere manier inzichtelijk gemaakt. Een duidelijk overzicht van de belangrijkste data van je website, een must voor iedere marketeer.

Het rapport “Analyse op pagina” is verwijderd uit Google Analytics. Je kunt dit rapport nog steeds bekijken via de officiële Chrome Extension. Dit rapport stond onder “Gedrag” en het rapport heet “Analyse op pagina”, maar is nu een Chrome-extensie geworden. Je kunt dit gemakkelijk installeren en op de website zelf aanzetten om de pagina-analyse te bekijken. Dit is een optie die al een tijd beschikbaar is en erg handig in gebruik is. Je hoeft niet Google Analytics te openen om deze informatie te kunnen bekijken.

Afbeelding 4

Kort samengevat zijn er een paar kleine wijzigingen, die erg weinig invloed hebben op het gebruik van Google Analytics. Deze wijzigingen betreffen vooral de lay-out en menustructuur. Verder zijn er een aantal iets grotere wijzigingen die naar mijn mening een verbetering zijn. In de komende weken zullen bovenstaande veranderingen worden doorgevoerd en zichtbaar worden voor alle Google Analytics-gebruikers. Dan kunnen we ervaren hoe de nieuwe wijzigingen in de praktijk werken.

Wat vind jij van de aankomende wijzigingen in Google Analytics?