E-commerce

7 manieren om je online klanten de offline winkel in te trekken

0

Hoe kan online bijdragen aan meer winkelbezoekers? Wat zijn manieren om potentiële winkelbezoekers te verleiden tot het bezoeken van een echte winkel? In dit artikel geef ik je zeven manieren die je online kunt inzetten voor meer bezoekers in je fysieke winkel.

1. Advertentieplanning aanpassen op basis van openingstijden

Op display advertentieplatformen is het vaak mogelijk om campagnes op basis van tijdstippen en dagen in de week een advertentieplanning te maken. Op verschillende dagen en tijdstippen kun je andere uitingen communiceren. Is een winkel vandaag tot 21.00 uur geopend? Dan kan het relevant zijn om potentiële bezoekers een display banner te tonen die de bezoeker erop attendeert dat de winkel vandaag tot 21.00 uur open is. Is het na sluitingstijd, dan is deze uiting niet meer relevant en kan er beter een andere display banner getoond worden. Het attenderen van potentiële bezoekers dat een winkel geopend is, kan leiden tot directe winkelbezoekers.

2. Adverteer met locatie-extensies

Is een consument op zoek naar een telefoon? Dan is de consument misschien bereid om vandaag nog naar een winkel te rijden. Met het tonen van locatie-extensies kun je de consument erop attenderen dat een dichtbij gelegen winkel open is. In het screenshot hieronder is zichtbaar hoe KPN hier gebruik van maakt. Met deze locatie-extensies onderscheidt de retailer zich van internet-only aanbieders die deze mogelijkheid van het tonen van locatie-extensies niet hebben.

Telefoonkopen

3. Lokaal targetten van campagnes

Via bijvoorbeeld Google AdWords en Facebook is het mogelijk om te targetten op een bepaalde regio. Is het verzorgingsgebied van een winkel maximaal 50 kilometer? Dan kan het effectief zijn om te adverteren binnen een straal waarin mensen nog bereid zijn om de winkel te bezoeken. Door te focussen op een regio, houd je meer campagnebudget over en kun je deze budgetten lokaal gebruiken. Hierdoor geneer je weer meer winkelbezoekers. Dit is overigens alleen van toepassing bij een lokale winkel met één of enkele vestigingen. Een winkelketen heeft vaak een groter verzorgingsgebied en heeft vaak een landelijke dekking.

Unieke redenen om een fysieke winkel te bezoeken

Bij veel webwinkels worden unique selling points (usp) duidelijk vermeld om de consument te verleiden om bij deze webwinkel iets te kopen. Enkele voorbeelden van mogelijke usp’s van webwinkels:

 • Gratis verzending en retourneren
 • Voor 12 uur besteld, vandaag in huis
 • 30 dagen bedenktijd

Met deze en andere usp’s probeert de webwinkel zich te onderscheiden van concurrenten.

Bij nog maar weinig fysieke winkels zie je usp’s terug. Wat is voor een bezoeker een reden om een fysieke winkel te bezoeken? Enkele voorbeelden:

 • Goed advies
 • Groot assortiment
 • Alles op voorraad

Naast usp’s zijn er meerdere unieke kenmerken van een winkel denkbaar, bijvoorbeeld:

 • Een rolstoel is aanwezig voor de minder valide mensen
 • Lift is aanwezig
 • Honden zijn toegestaan
 • Er kan koffie gedronken worden
 • Elektrische laadpaal aanwezig
 • Kinderen kunnen zich vermaken in de kinderhoek
 • Gratis parkeergelegenheden

Elk van bovenstaande punten kan voor de bezoeker een reden zijn om een winkel te bezoeken.

4. Toon de winkelvoorraden van producten

Kan ik de laptop die ik wil, vandaag nog ophalen in de winkel om de hoek? Kan ik het product bekijken in de showroom, of is die alleen online beschikbaar? Dit zijn concrete vragen die consumenten hebben als ze vandaag het product nog willen hebben of bekijken. Het tonen van voorraadlocaties op een website kan een consument doen beslissen om direct naar de winkel om de hoek te rijden om het product aan te schaffen of te bekijken. Kees Smit Tuinmeubelen doet dit door te laten zien in welke vestiging het product te bezichtigen is.

In het echt bekijken

5. Verleid met beelden waarom bezoekers jouw winkel moeten bezoeken

Het bezoeken van een winkel kost tijd en consumenten hebben steeds minder tijd om winkels te bezoeken. Zorg er dus voor dat consumenten ervan overtuigd raken dat het bezoeken van een winkel de tijd en moeite waard is. Het enkel en alleen tonen van de adresgegevens, openingstijden en een foto van de buitenkant op een website verleid consumenten niet om een winkel daadwerkelijk te bezoeken. Verleid bezoekers met mooie showroomafbeeldingen of een showroomvideo van de betreffende vestiging. Zo weet de consument wat hij kan verwachten en beslissen om de winkel juist wel of niet te bezoeken.

Zorg er dus voor dat consumenten ervan overtuigd raken dat het bezoeken van een winkel de tijd en moeite waard is.

6. Stel je potentiële winkelbezoekers gerust

Verschillende websites zijn ingericht op het geruststellen van bezoekers. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Booking.com die haar websitebezoekers geruststelt door te garanderen dat een hotelkamer geboekt via Booking.com de laagste prijs heeft. Dit komt helaas nog niet vaak terug bij webwinkels met showrooms.

Consumenten bezoeken een winkel met een bepaalde verwachting. Nu is de onzekerheid of je wel kunt slagen in de betreffende winkel bijvoorbeeld in een supermarkt niet zo groot. Maar als een consument anderhalf uur moet rijden voor een specifieke winkel, dan is het wel erg prettig om vooraf gerustgesteld te worden.

In het voorbeeld hieronder is zichtbaar hoe Eijerkamp potentiële bezoekers geruststelt. Eijerkamp belooft 100 procent slagingskans. Lekker om te weten dat als je de winkel bezoekt, de kans op slagen groot is. De onzekerheden van een potentiële winkelbezoeker wordt door de tekst op onderstaande pagina weggenomen.

Onzekerheden wegnemen

7. Adverteer in Google Maps

Sinds kort is het mogelijk om in Google Maps te adverteren. Is een consument op zoek naar een laptop? Dan is de kans groot dat deze consument op zoek is naar een winkel in de buurt waar laptops verkocht worden. Adverteren in Google Maps op relevante zoektermen kan zorgen voor meer relevante winkelbezoekers.

Google Maps

Het effect meten van online op je winkelbezoekers

Naast bovenstaande zeven manieren zijn er natuurlijk nog tal van andere manieren hoe je als winkelier met een websitebezoekers kunt genereren richting de fysieke winkel. Hoeveel extra winkelbezoekers gegenereerd zijn en hoeveel extra omzet dit oplevert in de winkel kan lastig zijn om te meten. Het zogeheten ROPO (Research online Purchase offline) is op verschillende manieren te meten, maar geeft bijna nooit een 100 procent sluitend beeld.

Heb jij nog tips hoe je meer bezoekers in je fysieke winkel krijgt? Laat het me weten in een reactie.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.