Content

Welke video werkt voor jou? 7 vormen [handig overzicht]

0

Online video is ontzettend populair en is niet meer alleen iets waar grote concerns zich mee bezig houden. Zo vanzelfsprekend als het nu is voor een ondernemer om een website actief in te zetten voor marketingdoeleinden, zo vanzelfsprekend is het straks dat elk bedrijf minimaal één online video heeft. Online videocampagnes worden steeds vaker ingezet door zowel grote als kleine organisaties. Want ook voor de bakker op de hoek en het plaatselijke autogaragebedrijf is het een succesvol en betaalbaar communicatiemiddel.

De voordelen van online video

Deze populariteit heeft zo zijn redenen. Met een korte, krachtige en verleidelijke video kun je online bezoekers beïnvloeden, zodat zij vaker besluiten bij jouw bedrijf een aankoop te doen, het aankoopproces sneller doorlopen en daadwerkelijk via jouw website een aankoop doen.

Je kunt er in slechts enkele beelden uitbeelden wat anders vrij uitgebreid moet worden uitgeschreven. Je boodschap komt persoonlijker over dan via menig ander communicatiemiddel. Je publiek reageert daar positiever op en voelt zich meer betrokken bij je.

Een handig overzicht van alle soorten video’s

Met één video kun je verschillende kanalen benutten: van e-mailcampagnes, YouTube en social media tot het creëren van specifieke webpagina’s of sites. Maar welke video past het beste bij jouw online marketingcampagne? We zetten de verschillende typen video op een rijtje.

1. Homepagevideo

Ieder bedrijf is gebaat bij een bedrijfsvideo (of welkomstvideo) op de homepage. Dat kan een korte introductievideo zijn waarin je je producten, diensten of oplossingen in beeld brengt. Ik hoef je niet uit te leggen dat je hier ook je unique selling points kunt laten zien. Maar richt je vooral op wat de bezoeker komt doen op je website. Die zoekt een oplossing voor zijn probleem. Maak in je video dus duidelijk hoe jij zijn probleem kunt oplossen.

De kunst is dit te doen op een manier die niet opdringerig overkomt. Laat je homepagevideo dus niet automatisch afspelen. Zeker op je homepage is het essentieel dat je video gericht is op de korte aandachtsspanne van je online bezoekers. Hoe korter, hoe beter. En help je online bezoeker meteen contact met je op te nemen met een duidelijke call to action, die de drempel tot aankoop verlaagt.

Kijk voor een voorbeeld maar eens naar de homepagevideo van TKT Projects & Engineering. Deze video duurt 1 minuut. De bezoeker van de site krijgt snel een duidelijk beeld van wat het bedrijf te bieden heeft.

2. Fullscreen videobanner op je homepage

Heb je echt de website van TKT Projects & Engineering bezocht en heb je op de button geklikt voor de homepagevideo? Top! Maar is het je ook opgevallen dat er op deze website nog op een andere, meer subtiele manier gebruik wordt gemaakt van video?

Zodra je de website opent, wordt er automatisch een videobanner afgespeeld in de volle breedte van de website. Ja, automatisch! En het irriteert je niet eens. Deze videobanner komt totaal niet opdringerig over. Dit komt doordat er is gekozen voor rustige beelden met zeer weinig beweging.

Dit voorkomt ergernis en heeft als technisch voordeel dat de video niet een te groot bestandsformaat heeft, waardoor de laadtijd niet te lang is. De grootte van de video is namelijk mede afhankelijk van de hoeveelheid bewegingen in het beeld. Een bos met veel rondvliegende blaadjes die wild bewegen en rondzwiepende takken aan de bomen tijdens een storm, zorgt voor een groter bestand dan een strak blauwe lucht met een vrijwel stilstaande wolk. Daarnaast is er geen muziek of stem te horen. De beelden zeggen immers al heel veel. Zo zie je dat ook een automatisch afgespeelde video je bedrijf, producten en diensten op smaakvolle wijze in beeld kan brengen.

Een videobanner kan bestaan uit verschillende korte stukjes video, die samen een geheel vormen. Dat is ideaal als je meerdere producten, diensten, projecten of aanbiedingen wilt showen. Geef je banner lekker de ruimte: over de volle breedte van je site. Vanaf je menubalk en tot een stukje boven de vouwlijn.

Deze sfeervolle videobanner heeft een prettig effect: door de bewegende beelden wordt de kijker op subtiele wijze uitgenodigd om meer video te bekijken. Daarom staat er een button naar een homepagevideo die dieper ingaat op het onderwerp. Een automatisch afspelende videobanner is samen met een aanklikbare homepagevideo een ijzersterke combinatie. De videobanner (ook wel video header, headervideo of achtergrondvideo genoemd) is volgens Tonny Loorbach van Internet Marketing Universiteit niet voor niets dé videomarketing-trend van 2016/2017.

Check voor nog een mooi voorbeeld van een homepage met videobanner en introvideo de website van Carlon.

3. Bedrijfsvideo

Daarnaast is een meer klassieke bedrijfsvideo een aanrader voor op je site, maar ook op YouTube en andere social media-kanalen. De klassieke bedrijfsvideo kenmerkt zich als eerste kennismaking met je bedrijf, je presenteert het bedrijf, jezelf en je werknemers. Je gunt de online bezoeker een kijkje in je keuken. Laat zien wie je bent, wat je doet en hoe. Maak ook duidelijk wat je kunt betekenen voor een klant.

Pak dit echter wel modern aan en vertel je verhaal met veelzeggende beelden en bijpassende muziek. Gebruik gesproken tekst (bijvoorbeeld door de zaakvoerder of iemand die het gezicht van het bedrijf wil zijn iets te laten zeggen) alleen als dat nodig is. Restaurant De Rechtbank heeft voor haar bedrijfsvideo geen gesproken tekst gebruikt, maar laat juist een sfeervolle combinatie van video en foto-animatie het verhaal doen.

https://youtube.com/watch?v=YY0sFlvI2H0%26autoplay%3D1%26autoplay%3D1

4. Uitlegvideo of explainer

Verder kan het ook heel nuttig zijn om een aantal video’s te produceren, waarin je specifieke uitleg geeft over producten en/of diensten. Een uitlegvideo kan zelfs alleen uit bewegend beeld bestaan, zonder gesproken tekst of voice-over. Zo’n explainer is ook heel handig om op efficiënte wijze een gebruiksaanwijzing te bieden, een (online) cursus te geven of om een vacature te promoten (daarvoor breng je in beeld hoe een werkdag eruitziet) zoals Sint Maartenskliniek dat heeft gedaan.

https://youtube.com/watch?v=owjmw0tmPqc%26autoplay%3D1

5. Sales video

Een goede sales video kan je omzet flink verhogen. Waarom zouden klanten bij jouw bedrijf moeten kopen, wat kun je voor hen betekenen? Wat zijn de voordelen van jouw product of dienst? Door veel te laten zien van je bedrijf, eerdere projecten en tevreden klanten die het product al gebruiken, schep je vertrouwen bij je bezoeker. Praktijktrainer en coach Bob van den Heuvel heeft zoals je hier kunt zien gekozen voor een originele manier potentiële klanten aan te spreken in een sales video (en let dan meteen even op de subtiele achtergrondvideo).

Zorg natuurlijk ook voor een opvallende en uitnodigende call to action aan het eind om het aankoopproces te versnellen en de kijker nog eens extra aan te moedigen in actie te komen door te kopen, reserveren, mailen of bellen. Kijk even hoe Annie’s restaurant dat doet met de juiste muziekkeuze en een combinatie van fotografie en video.

6. Achter-de-schermen-video

Een achter-de-schermen-video op je website geeft het bedrijf een menselijk gelaat, niet alles moet te serieus aangepakt worden. Video kan best informeel en persoonlijk zijn om te laten zien hoe de sfeer in het bedrijf is, hoe jullie werken, hoe het bedrijf eruitziet, op welke manier klanten worden geholpen, hoe het productieproces eruitziet of wat je onderscheidende sterke punten of specialisaties zijn. Voor meer inspiratie kun je kijken naar de achter-de-schermen-film van het NOS-journaal.

Accepteer cookies

7. Video testimonial

Een video testimonial wekt vertrouwen op bij prospects en is een zeer effectief online marketinginstrument. Laat er dus één maken als je de kans hebt. In de video komt bijvoorbeeld naar voren welke oplossing je hebt geboden aan de klant, hoe de levering verliep, welke resultaten je product of dienstverlening opleverde en wat je klant nu juist zo tevreden maakt. Kijk maar eens op deze homepage waar system integrator Curatec een tevreden klant aan het woord laat.

Vertrouwen & conversie

Het aankoopproces blijft grotendeels een kwestie van emoties en persoonlijk contact. Dat is dus heel belangrijk voor het verhogen van je online conversie. Mensen moeten je organisatie kennen, mogen en vertrouwen (know, like & trust). Een video is hét perfecte middel om vertrouwen te wekken en je online conversie te verhogen. Laat je dus goed adviseren welke video jij het beste kunt inzetten.

Denk je ook dat online video je omzet een flinke boost kan geven? En heb je een specifieke vraag? Laat dan even een reactie achter!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.