Content

Visual storytelling verbindt, emotioneert & inspireert [video]

0

Iedereen kan een verhaal vertellen. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Iedereen houdt van verhalen (vertellen). We hebben allemaal iets uit te leggen over wie we zijn, wat we doen en waar we in geloven. Maar of het verhaal ook aankomt, blijft hangen en naverteld kan worden, hangt niet alleen af van het onderwerp van het verhaal, maar ook van wie het vertelt en van de manier waarop het verteld wordt.

Storytelling lijkt een nieuwe trend in marketing, maar bestaat natuurlijk al zo lang als de mensheid bestaat. Storytelling door particulieren (van ouder aan kind bijvoorbeeld) is geaccepteerd, wordt zelfs gemotiveerd. Storytelling door bedrijven wordt gemotiveerd, maar lijkt vaak niet klakkeloos geaccepteerd te worden. Dit komt misschien doordat storytelling door bedrijven vaak verward wordt met promotie van het bedrijf of product.

Als storytelling goed uitgevoerd wordt, kan het merken verbinden met hun doelgroep, gemeenschappelijke waarden uitdragen, emoties teweegbrengen en de boodschap overbrengen. En dit zonder dat er direct een verkoopsignaal gegeven wordt. Maar wanneer wordt het goed uitgevoerd? En kunnen beelden en animaties iets toevoegen aan een goed verhaal? Wat is dan eigenlijk kwalitatief sterke visual storytelling?

Visual storytelling is een parapluterm. Het is geen doorsnee advertising, in hapklare brokken naar binnen geschoven bij de klant. Visual storytelling draait om het toevoegen van beeld aan een verhaal, een verhaal beeldend vertellen of een verhaal verbeelden. Het gaat om het in beeld brengen van een authentiek verhaal over een persoon of bedrijf, zodat het goed ontvangen, begrepen en gewaardeerd wordt.

Accepteer cookies

Visual storytelling emotioneert en verbindt

Een voorbeeld van een organisatie die storytelling begrijpt is TedX. Onlangs was ik aanwezig bij TedX Amsterdam, hét storytelling event van de 21ste eeuw. Een Tedtalk volgt alle wetten van het hippe fenomeen, vaak begint het met een persoonlijke anekdote waaruit een probleem gekristalliseerd wordt, er wordt interactie gezocht met het publiek om de aandacht erbij te houden en er worden attributen gebruikt om het verhaal kracht bij te zetten.

Tedtalks zijn effectief; de sprekers nemen je mee in hun beleving, ze roepen emoties op en je voelt je betrokken bij het verhaal dat verteld wordt. Ik merkte dat zodra er video of fotomateriaal gebruikt werd, deze effecten nog groter werden en dat door de toevoeging van beeld het verhaal memorabel werd. Jeremy Heimans liet tijdens zijn Tedtalk een filmpje zien over een Syrische baby die vanonder het puin gered werd door vrijwilligers van the White Helmets. Dit filmpje bracht menig traan teweeg onder het publiek en heeft de hulporganisatie the White Helmets voor mij op de kaart gezet. Ook ondersteunde dit filmpje het verhaal van Jeremy.

Accepteer cookies

Het toevoegen van beeld aan een verhaal is dus uitermate effectief om het gesprokene te onderbouwen of om emoties te versterken. Beelden maken – op een directere manier dan tekst — emoties los bij mensen. Met een écht verhaal neem je mensen mee naar het hart van je bedrijf en betrek je ze bij je merk. Eerlijkheid en helderheid zijn hierbij erg belangrijk. Spreek de waarheid.

Dit filmpje van Google is dan misschien wat aan de sentimentele kant, het is wel authentiek en het representeert de waarden van het bedrijf en brengt deze ook echt over.

Visual storytelling inspireert

Door een verhaal beeldend te vertellen, laat je het leven in de hoofden van je publiek en kunnen zij er hun eigen fantasie op los laten. Denk hierbij aan een roman die je leest. Doordat de schrijver beeldend vertelt, kun jij je eigen idee creëren bij de personages en de omgeving. Maar als deze roman verfilmd wordt kan dit verschrikkelijk tegenvallen als de beelden in de film niet aansluiten bij jouw fantasie.

Beeldend vertellen kan inspireren, het maakt dat je je kunt verplaatsen in de wereld van de personages en je het letterlijk voor je ziet gebeuren. Verhalen zijn het meest inspirerend wanneer ze authentiek zijn, en in de realiteit zit immers geen waardeoordeel. Het is het klassieke verschil tussen showing en telling: als je een goed product hebt, hoef je dat niet expliciet te vermelden. Je kunt beter je energie steken in het goed in beeld brengen van wat er al is. Deze Douwe Egberts-commercial laat bijvoorbeeld op een grappige, maar ook geloofwaardige manier zien wat het effect is van koffie.

Accepteer cookies

Visual storytelling stimuleert de fantasie

Een verhaal verbeelden is wat we vaak met video doen. Met het juiste beeld en een goed opgebouwd verhaal weet elke video te boeien en kan in korte tijd ieder verhaal beeldend verteld worden. Bovenstaande beelden bevatten allemaal acteurs of échte mensen. Een andere optie voor het vertellen van een verhaal is animatie.

Animatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van film. Het voordeel van animatie is dat het zo ontworpen wordt dat het de boodschap verder versterkt, er is geen ruis. Zo ben je bij animatie totaal onafhankelijk en kun je alles precies zo inzetten als je wilt –je kunt iemand bij wijze van spreken in een bureaustoel naar de maan laten vliegen, als je dat zou willen. Ook ben je totaal onafhankelijk (van bijvoorbeeld het weer, een pukkel op de neus van de acteur) in wat je maakt.

Met animatie kun je alles in dienst van jouw verhaal zetten, waardoor je je kunt focussen op je verhaal en het overbrengen van dat verhaal aan jouw doelgroep. Bovendien heeft kwalitatieve animatie doorgaans een betere prijs-kwaliteitverhouding dan film. Een mooi voorbeeld hiervan is de explanimation van de – toen nog startup – Dropbox.

Accepteer cookies

Hierin wordt op een simpele manier uitgelegd hoe het delen van bestanden via Dropbox werkt. Hoewel dit in eerste instantie een simpel instructiefilmpje lijkt, wordt er op een elegante manier met verhalende elementen gespeeld, om te laten zien wat Dropbox allemaal kan. Er worden allemaal mooie storytelling-elementen subtiel in verwerkt. De combinatie van authenticiteit, oprechtheid en visuele aantrekkelijkheid, is wat deze animatie tot een goed verhaal maakt. Dat het verhaal bovendien in net over de 2 minuten verteld wordt, maakt het nog sterker, omdat het gemaakt is voor een medium waarop mensen een lage aandachtsspanne hebben.

Visual storytelling onderscheidt zich dus van advertising doordat je daadwerkelijk iets met inhoud te bieden hebt. Daarnaast slaan échte verhalen doorgaans meer aan dan de traditionele marketingverhalen: spreek de waarheid, en laat je product zien op een oprechte manier. Dat kan bijvoorbeeld met veel drama en sentiment (zoals bij Google), met lichte overdrijving (Douwe Egberts) of op een subtielere, heldere manier zoals bij Dropbox.

Visual storytelling helpt je om verbinding te vinden met je klanten. Het helpt een verhaal te vertellen op een manier die bij jou en bij je toehoorders past. In verhalen vinden we onze gemeenschappelijke waarden en delen we emoties. Het helpt merken op een pakkende manier hun verhaal vertellen én overbrengen op hun publiek. Visual storytelling is dan misschien een trend, maar niet alleen van deze tijd.